Verloopsok 3/4 " gas (27 mm) naar 22 mm

Herman116

  • #1
Beste Forumleden,

Ik heb een oude CV installatie van 3/4" dikwandige ijzeren pijp - alles gelast - en wil die uitbreiden met wat eigentijdser materiaal. Daarvoor heb ik verloopsokken nodig van 3/4 gas (27 mm) naar 22 mm, met aan weerszijden een knelfitting. Kan deze niet vinden. Wie zou mij kunnen helpen?

Met vriendelijke dank en groet,

Herman
 

Tiho

  • #2
Dan moet je op zoek naar een knelsok verloop 28 naar 22.

Ipv de 28 knelring moet je dan een speciale ring halen, welke bij elke bouwmarkt verkrijgbaar is.

Schroefdraad snijden en een schroefbus 3/4-22mm knel zou beter zijn.
 

Herman116

  • #3
Bedankt Tiho voor je reactie. Ik ben het met je eens dat schroefdraad snijden beter is maar ook omslachtiger vanwege het benodigde gereedschap.
Wat die speciale ring betreft, is dat een kunststof ring?
Momenteel zit er een afdichtstop op de 3/4" pijp gekneld - ik dacht eveneens met een kunststofring - en die houdt het prima zover.
Heb jij of iemand anders ervaring met de betrouwbaarheid van deze kunststofringen als afknelmiddel?

Vriendelijke bedankt, Herman
 

Tiho

  • #4
In mijn huis op zolder zaten ze door de oude bewoner gemonteerd en deze lekten allemaal achter een koof :mrgreen:

Zelf heb ik tijdelijk twee van deze koppelingen nu gebruikt en dat is alweer twee jaar helemaal dicht.

Dus ja, het kan wel.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #5
De duurdere merken zijn wel goed . vaak voor cv toegepast , kan wel snel lekken als leiding onder spanning staat of te vaak belast wordt.
echter op een gasleiding heb ik het nooit toegepast .bij gas doe ik nooit iets waar ik niet 100% achterstaat , zo een cv leiding stopt vanzelf wel als het water op is , maar gas blijft maar doorstromen zolang de gasvelden in het noorden vol zijn.

kan me niet voorstellen dat er nergens op die gasleiding een koppeling met schroefdraad zit die je eraf kan halen en vandaaruit opnieuw kan aanleggen.
 

Herman116

  • #6
Wat ik al eerder zei, alles is gelast. Afgezien van de schroefdraadaansluitingen bij de radiatoren zit de dichtstbijzijnde pijp met een schroefdraad einde zo'n 8 m. verwijderd, bij een ontluchtingsventiel. Is dus niet echt een ideale optie. Ik heb ondertussen al wel uit jullie antwoorden begrepen dat die kunststofring wel voldoet als tijdelijke oplossing om het einde van een pijp mee af te dichten maar om als verloopsok voor onbepaalde tijd in een constant uitzettende en krimpende CV leiding plaatsen, deze daarvoor minder geschikt is. Voor een definitieve oplossing lijkt het mij dan ook beter om toch maar de inspanning te leveren om er schroefdraad op te krijgen. Bedankt voor jullie hulp.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #7
Sorry heb snel doorheen gelezen ,dacht dat je de Gasleiding wilde verlengen ,maar ik denk dat je de cv-leidingen wil aanpassen ? die knel-ringen voor dikwandige leidingen werken gewoon goed op cv-leidingen en hoeven geen tijdelijke oplossing te zijn hoor, heb ze 10 jaar geleden ook wel eens gebruikt , die zitten er ng steeds op en dat was ook nog
1 1/2 " leidingen.
 

Herman116

  • #8
Klopt Molbel, ik wil de CV leiding aanpassen. D.w.z. in een bestaande 3/4" leiding van 7 m lang op ca. 1 m. van het einde de boel doorzagen en met 22 mm pijp verder gaan. En hierbij dacht ik aan de oplossing zoals bovenstaand aangegeven door Tiho. Dus een 28 mm knelring vervangen door een kunststof geval dat op de 26,9 mm (3/4") pijp moet afknellen.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #9
Duidelijk
ik slijp de leidingen gewoon door , mooi recht en vlak , dan afbramen ,goed schoonmaken en dan knellen. fluitje van een cent.gebruik zelf meestal de blauwe ringen.goed ervaringen mee.
 

Tiho

  • #10
Het feit dat ze bij mij tijdelijk zijn is alleen omdat ik alles vervang in stappen :wink:
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #11
Ik begrijp niet dat draad snijden als omslachtig word gezien. Bij een beetje verhuurbedrijf huur je voor een paar euro een draadsnijset. Snijkop er op, kwastje snijolie er bij en binnen 10 minuten heb je buitendraad op je leiding.

Schroefbus...wat hennep met fitterskit..klaar.

Zou zelf geen risico willen lopen met die knelringen voor dikwandige pijp. Het kan goed gaan, maar ook heel vaak fout (en zeker na enkele jaren).
 

Herman116

  • #12
Bedankt voor je mening Cyruse.
Overigens neem ik aan dat hennep en fitterskit vevangen kan worden door teflon tape. Of kan dat niet bij een CV-leiding van 3/4?
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #13
Teflon kan ook. Tegenwoordig hebben ze ook dit, da's ook wel handig en het zit in 1 keer goed:


Ook van andere merken natuurlijk, het is maar een voorbeeld.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu