Oversteken door oude gres riolering

Robert91

  • #1
De riolering (en regenwater afvoer) van onze woning uit 1936 mondt buiten uit in een oud riool met Gresbuizen. Binnen is alles tijdens onze verbouwing vervangen voor PVC.

Nu willen wij onze tuin gaan vernieuwen en tijdens dit proces een aansluiting maken op het nieuwe gescheiden riool dat achter ons huis (en tuin) doorloopt.

Tot zover een kant en klaar klusje, maar nu komen de problemen.

De hele gresriolering loopt direct achter alle huizen in onze rij door en kunnen we dus niet zomaar dichtgooien. Maar de nieuwe riolering kunnen we ook niet onder (of boven) deze gresriolering doortrekken ivm de hellingshoeken.

Zou het verantwoord zijn om een gat te boren in de "beerput" waar de riolering nu uitmondt en hierdoor de PVC riolering door te trekken (en regenwater afvoer) naar de erfgrens? Hierna maken we uiteraard het geboorde gat weer netjes dicht. Maar je houdt wel een PVC buis die de "beerput" gedeeltelijk blokkeert.

Of zijn er andere (betere) ideeën

?
Zie afbeelding voor huidige situatie.
 

Willem52

  • #2
Nee,ik zou geen gat boren. Kun je met de nieuwe riolering er niet om heen. Het lijkt dat de pvc buis hoger ligt dan de bestaande riolering. Als je pvc bochten neemt van 15 gr is de pas op verstopping niet groot. Bouw eventueel een onstoppingsstuk in deze nieuwe leiding.
 

Robert91

  • #3
Ha Willem. Nee helaas ligt deze op dezelfde hoogte. PVC omtrek 11cm, Gresomtrek +/- 20cm. Bovenzijde van PVC komt uit op 41cm diepte, en Gres op 43cm diepte.

Eroverheen is dus geen optie.

Door de put heen heb ik nu zelf ook al losgelaten.

Blijft eronderdoor over. Maar doordat de gresbuis redelijk dicht bij de muur ligt gaat 15 graden niet lukken. De bocht om ernaast te kunnen gaan moet 45 graden worden. Om er daarna onderdoor te gaan heb ik ook minstens 2x 45 graden nodig. (op onderstaande manier, rood is gres).



Het toilet binnen zit tegen de binnenmuur aan waar de riolering naar buiten gaat. En zal dus regelmatig kort erop water doorspoelen (en de rest.)

Gaan die 3x 45 graden (één keer schuin, één keer voor de diepte, en één keer om de diepte er uit te halen) bochten problemen opleveren?
 

Willem52

  • #4
Er bestaan ook pvc bocht van 22,5 gr. Plaats zo dicht als mogelijk t.o.v. het laagste punt een ontstoppingsstuk. Zie foto

 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu