Verlijmfrees voor MDF

ScOOB

  • #1
Voor een meubel waar een MDF-paneel van 150 cm x 150 cm voorzien is (en std. mdf slechts 122 cm breed is ben ik aan het denken om gebruik te maken van een verlijmfrees om twee stukken naadloos te verbinden. Indien dit een goed idee is, welk type verlijmfrees raden jullie aan ? (MDF = 22mm)

Is dit een goed idee ? Zijn er alternatieven (buiten de aankoop van een supersize MDF-paneel, dan heb ik gigantisch veel afval)

Of wat zijn jullie ervaringen hierin ?

Dank jullie wel alvast !

scOOb
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #2
MDF platen zijn er ook in een standaardmaat van 305*153cm
je hebt wat materiaal over, maar dit is toch geen verlies in mijn ogen dat gebruik je voor weer iets anders.

verlijmen heeft niet mijn voorkeur, medegelet op de prijs en kwaliteit van het eindwerk.
Daarnaast moet je anders een fraiskopje kopen wat ook geld kost
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Wat voor afwerking ga je toepassen en hoe sterk moet de verbinding zijn


Er zijn ook doe het zelf zaken en houthandels waar je een deel van een plaat kan kopen
 

ScOOB

  • #4
Boertje,

Afwerking zal zijn als volgt :
- kanten breken
- isolerende primer
- primer
- lak --> Geen hoogglans
- lak --> Geen hoogglans
- transparente 2 componentvernis voor hardheid (misschien)

lak & primer wordt gespoten.
tussenin schuren met 240 tot 320

Verbinding moet sterk genoeg zijn om er een lcd-TV van 46" aan op te hangen. Er wordt wel nog versteviging op de randen en achterzijde voorzien

gr,
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Als je er zoveel tijd en moeite aan gaat besteden kocht ik een grote plaat 300x 150. Kans dat je de naad dan achteraf ziet en dat het niet sterk genoeg is is dan nihil.
Restant is toch ook nog goed voor andere toepassingen te gebruiken.
 

Jvsteenb

  • #6
Ik gebruik zelf een verlijmfrees om verlijmde panelen te maken, maar je zult een zware feesmachine moeten gebruiken en in jouw geval ook beslist een freestafel met minimaal een goede uitlooptafel of rollenbaan, en liefst ook een aanvoertafel. Anders kan de plaat gaan hangen, en dat hou je met een aandrukbordje niet tegen. Met een frees uit de hand is er eigenlijk geen beginnen aan want de afstand van de groeven tot het oppervlak moet over de hele lengte perfect zijn, anders moet je teveel aan het oppevrvlak van het MDF gaan schuren, en dat wil je niet omdat de dichtheid afneemt naar de kern toe en het wordt steeds lastiger om het dan echt mooi te krijgen.
Een goede verlijmfrees is ook nog eens niet voordelig. In 8mm asmaat is er eigenlijk maar één verlijmfrees waar je een fatsoenlijk resultaat van kan verwachten, en dan spreken we al bijna over 3 cijfers voor de komma. Het gros van de verlijm- of vingerlasfrezen is 12mm of 1/2" asmaat en dànwel industriekwaliteit ofwel uiterst sneu. De eerste groep is erg prijzig, de tweede een gegarandeerde teleurstelling. Meestal wordt dit soort werk ook op een profielschaaf- of spindelfreesmachine uitgevoerd.

Als het om het naadloos verlijmen van twee MDF panelen tot één vlak paneel gaat kun je ws. beter een rijtje 5mm deuvels gebruiken, of een lamellenfrees lenen/huren. ( kleine maat gebruiken i.v.m. doorstempelen )
Als het mogelijk is verdient een deel uit één stuk natuurlijk de voorkeur.


vr. gr.

Job
 

ScOOB

  • #7
Ik denk dat ik intussen reeds begrepen heb dat ik beter op zoek ga naar één stuk. Zou me anders de rest van m'n leven toch maar beklagen dat het niet die afwerking heeft die ik eigenlijk wil.

Bedankt voor jullie goede raad allemaal !

Groetjes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu