Verlichting in doucheruimte

Sonnema

  • #1
Hallo,

Ik ben bezig de badkamer te verbouwen. Nu ben ik op zoek naar juiste verlichting in de badkamer. Wat mij erg mooi lijkt is een downlighter in de doucheruimte te plaatsen. Dus echt recht boven de douche zelf. Wat ik me nu af vraag is of dit wel goed mogelijk is. Is het veilig genoeg en zo ja, waar moet ik dan extra op letten? Mag het dan zowel 12 als 220 volt zijn? De downlighter moet wel dimbaar zijn.

Graag jullie advies.
 

Fiesiekus

  • #2
Zoek eens op zone en indeling en je vindt rap 't antwoord.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Geen downlighters gebruiken recht boven de douche, je krijgt er heel vervelende schaduwen van, je staat steeds in je eigen licht.
 

Sonnema

  • #4
Thanks!

Ik heb gezocht op Zone en Indeling. Zeker veel over te vinden. Als ik het goed heb gelezen is de doucheruimte zelf Zone 0. Echter de lamp komt op ongeveer 260 cm boven de vloer. Dus spreken we over Zone 1. Twijfelgeval misschien. Ik las in ieder geval dat ik met verlichting er op moet letten minimaal IP 44 te nemen. Dit zou veilig moeten zijn toch?

@The Headhunter
Thanks voor je advies. Ik had daar zelf niet over het schaduw effect nagedacht. Een downlighter leek me erg mooi. Maar ik denk dat het dan beter is om met spotjes te werken. Of zit daar ook een nadeel aan? Elk advies is welkom, dus als je een beter idee voor verlichting in de doucheruimte hebt hoor ik het graag.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Downlighters kan wel maar dan moet je ze ongeveer 60 cm vanaf de douche kop plaatsen en dan 2 of 3 rondom dan heb je dat probleem niet.

Spotjes het woord zegt het al: spot een gerichte lichtbundel het kan wel maar je zal wel goed over de uitlichting moeten denken om schaduwen te voorkomen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu