Verlichting aansluiten met 0,75mm draad

Willem.waterpomptang

  • #1
Goedenavond,

Ik heb thuis een 1 fase led spots rail als verlichting aan het plafond. Deze werkt op 230v.

De lamp is met 0.75mm draden aangesloten en gaat een lasdoos in waarin zich klemmen bevinden. Op de klemmen bevinden zich naast de 0.75mm draden verschillende 2,50mm VD draden van de elektrische installatie (toevoer en aanvoer van een aantal wcds)

oftewel: meterkast -> 2,50mm VD naar lasdoos -> klemmen -> 0,75mm draad -> lamp.

ik vraag mij af of dit wel deugd, mag dit volgens de richtlijnen of moet de draad dikte overal gelijk zijn? (Ivm de zekering).
Op verschillende plekken lees ik dat dit niet mag maar ik lees tegenstrijdige berichten op veel websites waar men bijvoorbeeld verteld dat je led spots in een plafond mag aansluiten met 0,75 en 1mm draad. Dat zou een zelfde “constructie” betreffen.

bedankt voor jullie hulp!
 

Lange Herman

  • #2
De vraag is hoeveel stroom loopt er door de draad?
Maar ik denk dat het wel mag, een schemerlamp sluit je toch ook niet aan met 2,5 mm2?
 

Willem.waterpomptang

  • #3
Herman bedankt voor de reactie.
De stroom zal niet al te hoog zijn (slechts een paar led spots van Max 5watt per stuk). De kabel kan dat aan… tenzij er kortsluiting ontstaat: dan gaat het dunne kabeltje veel hitte ontwikkelen voordat de zekering (16a) er uit klapt lijkt mij.

het verschil met een schemerlamp is wellicht dat het een vaste installatie betreft(?) (een schemerlamp heeft vaak een stekker) - ik weet niet als er dan andere regels en richtlijnen van toepassing zijn.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Een hanglamp heeft meestal ook geen dikker snoer dan 0,75 mm². Die zit dan via een kroonsteentje aangesloten aan een centraaldoos. Wat is het in dit geval het verschil tussen centraaldoos met aangesloten hanglamp en inbouwdoos met een led spots rail?

Als daarbij sluiting in de fitting komt, gaat de zekering er echt wel uit hoor! Bij kortsluiting loopt er (kortstondig) véél meer stroom dan 16 A, ook door een draad van 0,75 mm². Niet voor niets dat er 2 stappen selectiviteit nodig is om te voorkomen dat de hoofdzekering er ook uit gaat bij kortsluiting.

Bij een vaste installatie gaat naar mijn idee het vooral om aansluiting van wandcontactdozen of schakelaars (op de wanden e.d.), waarbij snoertjes uit den boze zijn. Dan speelt het vooral een rol, dat je op zo'n aansluitpunt een apparaat zou kunnen aansluiten, dat continue een stroom van bijv. 12 A trekt en daar wil dat 0,75 mm² snoertje dan best heet van worden zonder dat de zekering eruit gaat.
 

HRS

  • #5
Een soepele draad kun je niet in een lasdop monteren. Daar moet je speciale lasklemmen of een kroonsteentje voor gebruiken.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Er heeft ook niemand het over lasdoppen...
 
  • Like
Waarderingen: Kees en XanderH

HRS

  • #7
De soepele draden komen uit klemmen waar de bedrading van de wandcontactdozen ook inzit. Dat moeten toch lasdoppen zijn.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Hoe kom je daar dan bij?

Lasdoppen en lasklemmen zijn twee verschillende dingen. TS heeft het over lasklemmen. Als hij klemmen met hendels heeft dan kunnen daar prima soepele draden in.

Hoe denk jij dat inbouwspots in zo'n beetje ieder huis worden aangesloten? Juist.... klemmen met hendels.
 
  • Like
Waarderingen: Kees en Walker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu