Verleggen elektra en afvoeren in vloer / wanden nieuwbouwwoning

Sjaak412

  • #1
Onze aansluitingen elektra / water / afvoer bij de keuken worden standaard gepositioneerd en kunnen slechts achteraf door ons zelf worden verlegd.
We vragen ons af hoe makkelijk is het, en is het überhaupt te doen, om het volgende te verleggen.
We kunnen de leidingen alleen op de juiste positie geplaatst krijgen door de aannemer wanneer we de keuken bij zaak x aanschaffen (dankjewel koppelverkoop).

Muren zijn van kalkzandsteen. Vloer is een ribcasettevloer.
De keuken is hieronder te zien.

Op het rode getekende punt komt standaard een perilexaansluiting vanuit het plafond over de muur, als contactdoos in de muur.
Op het oranje punt wordt water koud warm, afvoer, stopcontact boiler en vaatwasser enz gemonteerd.

De tekening geeft volgens mij een aardig beeld van waar deze leidingen naar toe moeten. Perilex moet bijvoorbeeld naar het eiland. Is het te doen om dit achteraf te verleggen, moeten we door de vloer boren voor bijvoorbeeld de perilex aansluiting en kunnen we alle afvoeren en water aansluitingen via de muur verleggen of kan dit het beste via de vloer?

We hebben toegang tot een kruipruimte. De ruimte onder het eiland is vrij en niet voorzien van vloerverwarming. Wel wordt er blijkbaar geen garantie gegeven dat er geen andere leidingen doorheen kunnen lopen.


WhatsApp Image 2022-03-11 at 21.35.54.jpeg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Schakel een installateur en een voor electro in en die kan kijken als het te doen is.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Als je een kruipruimte hebt dan zou dit allemaal prima te doen moeten zijn, zeker als er geen vloerverwarming in de weg zit.

Risico op andere leidingen heb je altijd, ook als je een bestaand huis koopt.

Je kunt qua elektra evt. ook de huidige perilex laten zitten en bedrading afkoppelen in de groepenkast. Dan via kruipruimte een nieuwe kabel leggen naar nieuwe perilex en die in de groepenkast aansluiten.

Water en afvoer kun je ook wel aanleggen via kruipruimte maar je moet wel zorgen dat je de huidige leidingen ergens kunt afdoppen. Je wilt geen dode stukken waterleiding overhouden. Vraag is dus of dat kan.

Is de woning al af? Probeer anders geregeld even te gaan kijken bij de bouw zodat je het leidingverloop enigszins kunt zien.

Of vraag bij de aannemer de tekeningen van het leidingwerk op. Die zouden er ook moeten zijn lijkt me.
 

Sjaak412

  • #4
Dank jullie wel.
De bouw moet nog beginnen.
Dilemma dat we hebben is kopen we dus de keuken bij de keukenzaak die alles tijdens de bouw kan verleggen of laten we het achteraf doen. Geen idee wat de kosten zijn en volgens mij mogen we daar niet over spreken maar als dat 2000 euro is dan is de beslissing wel makkelijker.

Ik begrijp dat het verleggen dus wel kan. Maar blijf je wel met dode leidingen zitten en werk achteraf. En tegen welke prijs.

We hebben twee keuken offertes en ze verschillen weinig maar de 'externe' zaak hebben we eenbeter gevoel bij.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
De vraag is vooral hoe ze het nu zouden aanleggen. Als de waterleidingen en afvoer nu al via de kruipruimte lopen dan is het een makkie. Die kun je zo aankoppelen en omleggen. Elektra is wat makkelijker omdat je geen probleem hebt met dode stukken. Dat kan gewoon altijd via de kruipruimte.

De aannemer zou je hier toch antwoord op moeten kunnen geven?
 

Sjaak412

  • #6
Goede vraag. Wellicht niet. De boiler staat op zolder. Zal de aannemer eens vragen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Even off topic: Is het een boiler of een buffervat van een warmtepomp?
Als deze op zolder staat, dan zijn de aanloopverliezen naar de keuken erg lang. Een kokendwaterkraan of close-boiler in de keuken zorgt voor tijdwinst én warmer water in de keuken.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Bij een nieuwbouw verlegd de aannemer vaak de leidingen tijdens de bouw als de keuken bij het bedrijf word gekocht die normaal de keuken levert.
Dit uiteraard tegen meerwerk kosten.
Dan worden ook de leidingen of sparingen al tijdens de productie van bv de betonnen prefab wanden aangebracht.
Laat je de originele keuken er uit, dan moet je naderhand alles zelf doen of laten doen door het externe keuken bedrijf, en die vragen daar ook de hoofdprijs voor.
Als je het zelf doet naderhand, zorg dan dat je van de keukenboer een goede tekening hebt, en dat alles goed op zijn plaats zit want anders sluiten ze straks de keuken niet aan.
 

Sjaak412

  • #9
@ walker. Eenbuffervat. We nemen inderdaad een qooker met boilerfunctie voor direct warm water.

@ peter dankjewel, geen speld tussen te krijgen zo zit het.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu