Verlagen houten vloer

Woger

  • #1
Hallo,
Ik lees al een tijdje mee en heb al van aardig wat kennis hier gebruik gemaakt. Nu loop ik echter toch tegen een probleempje aan, waar ik niet direct een antwoord op kan vinden;
IK heb een jaren 30 huis gekocht en op dit moment ligt er ongeveer 25mm aan eiken vloerdelen (plus ondervloer) op de originele houten vloer. In de nieuwe situatie komt op de originele houten vloer 16mm vloerverwarming en daarop wilde ik een massief eiken vloer van 16mm zwevend plaatsen. Nu blijkt echter dat die 25mm de maximale hoogte is van de vloer aangezien de originele dorpels zijn afgesleten tot die 25mm.

Het enige wat ik kan bedenken is de originele planken (waarschijnlijk 22mm?) vervangen door platen door bijv 12mm multiplex. De vraag is dan uiteraard of de vloer niet gaat veren. Of weet iemand anders een andere oplossing?
Alvast bedankt,
Roger
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Of je moet eens denken aan droogbouw vloerverwarming tussen de balken en dan je nieuwe vloer.....
 

Woger

  • #3
Ah, die kende ik nog niet. Weet je hoe het werkt om van de ene ruimte naar de andere ruimte te gaan? Op de website van de aanbieder staat daar niets over.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Platen zijn niet zelfdragend, dus "bakjes" maken tussen de balken en daarin de platen monteren: bovenzijde moet natuurlijk wel tegen onderzijde van de houten vloer aan liggen.
Gaatjes boren in de balk: 16 mm doorsnede. Toepassing is afhankelijk van de afstand tussen de balken: platen zijn 100x50x3 cm
 

Woger

  • #5
Zal een hoop zaagwerk zijn. Latjes op maat vastschroeven en daarop de oude vloer in stroken van ongeveer 52cm.
Aan de onderkant een cm of 10 pir er tegen aan. Ademen kan ie dan via de balk die uiteraard wel een koudebrug blijft. Wat ik mij afvraag is hoe de leidingen gaan lopen. Uiteraard gaatjes boren van 17mm, maar er lopen natuurlijk meerdere leidingen terug. Of gewoon een legplan maken en dan gaatjes boren waar het nodig is?
Volgens de originele bouwtekeningen (1933) is de kamer 4m breed en loopt er halverwege een muurtje waar de balken op rusten. De balken zouden 16.5 x 6.5 zijn. De afstand tussen de balken ga ik even vanuit, dat die 60cm is.
 

Tegel

  • #6
Of een paar oude versleten dorpels er uit halen, en nieuwe plaatsen, is veel minder werk en goedkoper.
 

Renovatie24

  • #7
Hallo Degooyer, Ik ben nog niet in staat geweest om deze oplossing ergens te vinden op het internet. Is dit een erg uitzonderlijke oplossing of gebeurt dit vaker? Zijn er gebruikservaringen? Een van de aannemers die ik sprak raadde het af omdat de vloer gaat werken?
Dank voor je advies!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Vroeger werd er vaak een grotere h.o.h. afstand van balken gebruikt. En dan in combinatie met dikkere vloerdelen, zoals bij jou.

Controleer ook eerst de staat van de vloerbalken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu