Zoldervloer gedeeltelijk verlagen

Bart88

 • #1
Hallo,

Een paar maanden geleden hebben wij een een huis gekocht van 100 jaar oud.
Nu zijn we begonnen met de grote renovatie van het huis en een van de dingen die we aan moeten pakken is de zolder vloer.
Zoals je kunt zien op de foto's is in het verleden een gedeelte van de vloer verhoogd. Dit is toen gedaan om het plafond in 2 van de 3 slaapkamers hoger te maken.
Dit gaat alleen ten koste van de mooie ruime zolder. Daarom willen wij de vloer van de zolder weer gelijk maken.

We zien ook dat de makelaar en trekplaat verwijderd zijn en hebben een constructeur gevraagd na te kijken of dit ernstige gevolgen heeft.

Nu hebben we inmiddels de vloerplanken en het plafond verwijderd zodat we goed zicht hebben op de situatie.
We zien dat we de vloerbalken wel kunnen verlagen alleen zit er in het midden van de ruimte een trekbalk waar we dan de vloerdelen tegenaan moeten maken.
De trekbal ligt vervolgens weer op een muur (deze muur is gemaakt van zwemsteen dus neem aan dat dit geen dragende kwaliteit heeft?).

Ik heb even een mooie paint situatie schets gemaakt waar je ziet waar ongeveer de trekbalk ligt en welke vloerbalken er nu op de trekbalk liggen en welke er tegenaan zitten.
Het groene vlak is het verhoogde deel en het blauwe vlak is het verlaagde deel.

Hebben jullie advies hoe we het beste de balken kunnen verlagen? Is het mogelijk om deze aan de trekbalk te monteren (de balken van het verlaagde deel zitten al met spijkers vast aan de trekbalk)?

Groetjes Bart

Maelaar en trekplaat.png Huidige zolder.jpg Huidige verhoging.png Sitatieschets.png
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Bart88

  • #2
  Ook nog even een aanvullende vraag: Gezien we ook alle CV en elektra leidingen gaan vervangen op de 1ste verdiepig willen we deze in de zolder vloer leggen. Weten jullie of je deze CV leidingen door de trekbalk heen mag leggen door bijvoorbeeld gaten te boren?
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #3
  Als je toch al een constructeur aan het rekenen hebt zou ik deze vragen ook bij hem neerleggen. Houd er rekening mee dat bij een balk die op trek wordt belast de sterkte vermindert evenredig met de verhouding van de diameter van het gat en de balkhoogte. Dus een gat met een diameter van 25 mm in een balk met een hoogte van 20 cm zorgt voor een vermindering in treksterkte van 12,5% Bij balken die op doorbuiging belast worden kun je in het midden vaak wel gaten boren zonder dat de sterkte noemenswaard vermindert, maar niet dicht bij de balkeinden omdat daar afschuivingskrachten een rol spelen. Veel hangt dus af van het krachtenspel of je wel of niet buisdoorvoeren in balken kunt boren.
   

  Bart88

  • #4
  Ja dat is waar, heb deze vraag ook neer gelegd. Alleen vraag ik me vooral af of het nadelig is om de balken op te hangen aan de trekbalk en helaas geeft de constructeur daar geen duidelijk antwoord op dus ben ook benieuwd naar jullie meningen.
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #5
  Als de constructeur die de situatie kent geen uitspraak doet of durft te doen of een bepaalde constructie wel of niet mogelijk is, dan zou ik een andere constructeur zoeken. Dat lijkt me namelijk de voornaamste reden dat je zo iemand inhuurt.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu