Verlaagd plafond, zo minimaal mogelijk

Klusser90

 • #1
In mijn nieuwbouwwoning wil ik een verlaagd plafond gaan plaatsen. Mijn vrouw en ik vinden het belangrijk dat er zoveel als mogelijk hoogte overblijft van de oorspronkelijke 2.6m.
Op internet zie ik dat er vaak gekozen wordt voor eerst een rij balkjes monteren aan het plafond (75cm h.o.h.), daar dwars tegenaan rachelen (40cm h.o.h.) Vervolgens op het rachelwerk de stucplaten vastschroeven (60 x 200cm).

Zelf zit ik eraan te denken om de balkjes achterwege te laten en alleen de rachels (van 22 x 50mm, lengte 2.7m) met slagpluggen aan het plafond te monteren. Totale verlaging:
lat: 22mm
stucplaat: 9,5mm
Stucwerk: 1.5cm(?)
Totaal 4,65cm

Plafond bestaat uit van die betonnen kanaalplaten.

Is dit een haalbaar idee? Of zijn die balkjes toch wel echt nodig om een strak plafond te krijgen?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Franc1234

  • #2
  Waar neem je een verlaagd plafond voor?
  Als dat voor spots is, zit je aan een inbouwhoogte vast. Stucwerk =+/- 5mm.
   

  Klusser90

  • #3
  Om een vlak plafond te krijgen zonder de v-naden van de betonplaten te zien. De stukadoor kan niet garanderen dat er geen scheurvorming optreed bij rechtstreeks stucen.
  Spotjes had ik nog niet genoemd zie ik, die komen er ook in. Er bestaan versies met een inbouwhoogte van 25mm, dan moet dan lukken denk ik zo.
   

  HAJ

  • #4
  Persoonlijk zou ik gaan voor eerst balken op het plafond, waarop dwars het rachelwerk wordt gemonteerd.

  Ik vermoed namelijk dat het originele plafond niet waterpas is. Door deze montagewijze kun je het rachelwerk waterpas stellen met uitvulplaatjes. Is de stukadoor ook weer blij dat hij vanaf een waterpas plafond kan beginnen met stucen.

  Daarnaast creëer je iets meer speling voor inbouwspots. Houd bij inbouw ook rekening met wat warmte ontwikkeling (natuurlijk is dit vandaag de dag minder dan in de tijd van halogeenspots). Hoe dan ook, zet de spot niet te strak tegen het plafond.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu