Verlaagd plafond onder holle steen vloer (nehobo)

Steyndewitte

 • #1
Hallo allemaal,

Graag jullie advies over het volgende:
Ik wil een verlaagd plafond maken in de woonkamer. De vloer van de eerste verdieping is een nehobo vloer. Nu wil ik het plafond met +/-6cm verlagen zodat ik een centraaldoos en spotjes kwijt kan. In de aanbouw wil ik het plafond ook doortrekken. Daar heb ik houten balken en kan ik makkelijker rachelwerk plaatsen. Dit moet wel doorlopen.
Ik ben twee dingen aan het overwegen:

1. Op het plafond zitten nog een aantal latten 22mm dik waar ooit schrootjes op gezeten hebben. Deze zou ik kunnen gebruiken om mijn rachels haaks erop te kunnen bevestigen. Ik denk alleen dat de latten wat dun zijn om iets aan te bevestigen ook als ik het plafond ook nog gelijk wil trekken. Daarom zit ik eraan te denken om de latten eerst op te dikken met 18mm latten en er vervolgens haaks mijn rachelwerk te maken met behulp van stelschroeven van de bekende jippiejajee bouwmarkt. Nadeel is wel dat ik 2x zoveel hout nodig heb.
WhatsApp Image 2020-12-03 at 20.07.58.jpeg

Capture.PNG2. Via een tip op het forum kwam ik op het idee om duopower pluggen te gebruiken om rachels direct in het plafond te bevestigen. Ik heb daarom eens geprobeerd om een rachel te bevestigen met stelschroeven en het zit opzich goed vast en kan amper bewegen in lengte richting. In de breedte richting zit nog wel veel speling wat ook wel logisch is maar toch heb ik twijfels of dit straks in een geheel wel stevig is.
WhatsApp Image 2020-12-03 at 20.07.59.jpeg

WhatsApp Image 2020-12-03 at 20.07.59 (1).jpegHebben jullie nog tips of een andere oplossing?

Alvast bedankt voor het meedenken.

Groeten Steyn
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  De oude 22mm rachels zijn voldoende om een nieuw plafond aan vast te maken. Uiteraard goed controleren of ze goed vast zitten.
   

  Infine

  • #3
  Je hebt kans dat de oude latten genageld/gespijkerd zitten. Heb dit hier ook gehad en zaten maar matig vast.
  Wat je kunt doen is inderdaad duopower pluggen gebruiken.
  Let er op dat je niet met de klopstand het gat aanbrengt, hierdoor word het gat te ruim door de poreuze steen en pakt je plug niet lekker. Dus eerst vooboren met de kloptstand en dan naar juiste maat zonder te kloppen.

  Daarbij komt dat ik die stelschroef niet op deze manier zal gebruiken, je moet de ruimte tussen lat en plafond uitvullen met bv. houten of kunstof plaatjes.
   

  Steyndewitte

  • #4
  @Infine Wat is de reden dat je die stelschroef niet zou gebruiken? Is dat omdat je de rachel echt moet klemmen en dat de plug anders niet juist werkt? Het werkt namelijk een stuk sneller dan uitvullen.

  @IJkenhout Oke, dan moet ik enkel de juiste lengte schroef pakken. Als deze net te langs is kan ik hem niet verder aandraaien.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Zit er als een oplossing uit. Maar ik vraag me af.
  Dit systeem in steen met een plug gebruiken. Ik denk vermoed zodra je de stelschroef weer terug moet draaien het klemmen van de plug in de steen gaat verlagen. In hout heb je daar geen last van.
   

  Infine

  • #6
  Misschien werkt dit wel een stuk sneller, maar zoals je zelf zegt is je lat wankel.
  Je plug is op deze manier ook niet echt sterk met in/uitdraaien, pluggen hebben weleens de nijging om mee te gaan draaien heb ik ondervonden in de nehobo omdat de wand van de steen vrij dun is. Als je dan druk uit kan oefenen met aandraaien tegen bv. kunstof vulplaten dan word je plug een paraplu en zit deze alsnog prima vast in de holle steen.
  Op jou manier kan dat dus niet.

  Maargoed, dat is mijn ervaring :) aan jou de keus
   

  Steyndewitte

  • #7
  Ik heb die schroeven nog nooit gebruikt dus ik weet niet of het normaal is dat de lat wat wankel is. In de richting waarin de lat wankel is, staan de schroeven in één lijn. Dus wellicht logisch dat ie wat kan bewegen. Ik kan me voorstellen dat je een stevig geheel krijgt als je op een paar punten nog latten over dwars erop zet.

  Maar wat natuurlijk veel belangrijker is, is of de plug niet zijn draagkracht verliest als deze iets losgedraaid wordt zoals jullie aangeven. Daar heb ik te weinig ervaring mee. Dus wellicht moet ik gewoon voor de optie gaan die wat langer duurt, maar het dan sowieso wel goed is.
   

  Snellejelle

  • #8
  indien die oude latten wel vast zitten :  Heb stukken multiplex tussen de oude en nieuwe latten geschroefd. Alles uitgelijnd met een laser.
   

  Steyndewitte

  • #9
  @Snellejelle Ziet er goed uit zo. Dat kan ik ook nog overwegen als de latten goed vast zitten. Met dit soort overspanningen hoef je je rachel maar op 5 plekken vast te zetten dus?
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #10
  Dat hangt af van de dikte van de rachel. Normale rachels van 22mm dik zou ik hoh 400 vastzetten.

  Ik zou ook een oplossing kiezen met zo weinig mogelijk hoogteverlies.
   

  Steyndewitte

  • #11
  Bedankt allemaal voor de tips. Zie onderstaand resultaat
  20201220_132533.jpg
   
  • Like
  Waarderingen: Snellejelle

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #12
  WhatsApp Image 2020-12-03 at 20.07.58.jpg
  :wink:
   
  • Like
  Waarderingen: HAJ en Steyndewitte

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu