Verkleurde trap: welke opties zijn er?

Mr. Patrick

  • #1
Hallo allemaal, al enige tijd maak ik gebruik van het forum voor mijn klusvragen Iedere keer merk ik met de zoekfunctie dat ik niet de eerste ben met een bepaald probleem en helpt het forum mij geweldig! Nu heb ik echter een heel specifiek probleem, waarvoor ik geen oplossing kan vinden.

In onze nieuwe woning zit een prachtige hardhouten trap. Het is een open trap met een kwart draai erin.

Echter, door de ramen in de hal is het onderste deel van de trap heel sterk verkleurd (veel lichter) en is het bovenste deel van de trap nog redelijk in de oorspronkelijke, donkere en warme kleur. We willen de trap graag dezelfde warme hout uitstraling laten houden, maar uiteraard zonder deze verkleuring.

Nadat twee schilders zijn geweest voor een offerte, geven zij beide aan dat zij er niet aan gaan om de trap weer in één kleur te krijgen. Ook bijkleuren met donkerdere lak van de verkleurde treden durven zij niet. Zij geven als optie het dekkend verven van de trap. Voor ons is dat verre van ideaal, want dan zijn we de hout-look.

We hebben ook een bedrijf voor traprenovatie op bezoek gehad. Omdat het een open trap is kost traprenovatie meer dan 6.000 en dan hebben we alsnog geen hout; alleen iets wat er op lijkt. We hebben voor de helft van dat bedrag een volledig nieuwe hardhouten trap naar de zolder laten plaatsen... Alleen is slopen van de huidige trap niet meer echt een optie, aangezien de hal voor de rest helemaal opgeknapt is (gestuckt; geschilderd). Ons is de verkleuring niet echt opgevallen omdat we in de winter kochten en nadat we de sleutel hebben gekregen meteen de trap hebben bedekt om ze te beschermen...

Wat zien jullie nog voor opties? Schiet maar los!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik heb de vraag verplaatst naar de verf-rubriek. Dan valt eerder het oog van onze verf-specialisten erop. Kan je alvast wat foto's plaatsen van het verschil van de (niet) verkleurde treden?

Zou kaal maken en opnieuw schilderen een optie zijn?
 

Klusjemet

  • #3
Beste.De enige goede oplossing is,(uit eigen ervaring): traptreden vol in pappen met afbijtmiddel.Dan stroken van plastiek vuilniszakken knippen en deze 1 nacht afdekken in de natte afbijt. Dan met plamuurmes en krabbel de oude laklaag verwijderen.Daarna met vlakschuurmachine korrel 80,goed schuren, de oude kleur komt dan weer terug.Daarna met 120 naschuren en ontvetten met wasbenzine.Essentie is dat veel houtsoorten na verloop van tyd verkleuren,met name Iroko.En deze verkleuring zal nadat eerst de lakfilm verwijdert is , er afgeschuurd moeten worden. Deze klus is zeer goed te doen maar wel veel werk.Daar na met parketlak vernissen,met lakrol.Volle lagen aanbrengen,immers lak moet het hout beschermen.Sukses.Bernard. (Begrijp overigens niet dat vaklui hier zelf niet zijn opgekomen)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
De vakmannen beginnen hier niet aan, omdat zij niet 100% kunnen garanderen dat er geen verkleuring meer zichtbaar is.
En als je dan een beetje kritische klant hebt, zal die dat wel eisen.
En dan kan de vakman mooi fluiten naar zijn centen, omdat de klant niet helemaal tevreden is over het eindresultaat.
Maar de klant laat het dan wel zo zitten, en heeft op een goedkope manier zijn trap geschilderd.
 

Mr. Patrick

  • #5
Dank jullie wel allemaal voor de reacties. Misschien moeten we dan toch maar zelf aan de slag met afbijtmiddel...

Hier zijn overigens wat foto's. Ik ven benieuwd welke score deze verkleuring van jullie krijgt op een schaal van 1 tot 10.



 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Wat ik eerst zou proberen voor een paar centen is diverse kleine potjes beits kopen in de kleuren die dicht bij het origineel komen.
De treden mat schuren en dan kijken of je met één van de kleuren of met een mengsel van twee kleuren dicht in de buurt van het gewenste effect kan komen.
Wel goed noteren hoe je mengt. Gaat goed met een keukenweegschaal.

Lukt het niet ben je een paar centen kwijt, lukt het wel ben je gauw klaar. Daarna de hele trap in de blanke lak zetten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Mr. Patrick schreef:
Hier zijn overigens wat foto's. Ik ven benieuwd welke score deze verkleuring van jullie krijgt op een schaal van 1 tot 10.
Het is duidelijk verkleurd, maar eigenlijk ook best mooi :lol:
 

Mr. Patrick

  • #8
Dank jullie wel voor jullie advies.
Vanwege de problemen die ik al noemde, gecombineerd met de nieuwe balustrade die niet meer op de trap zal rusten (dus gaten zichtbaar waar de oude zat) hebben we besloten de trap toch gewoon dekkend te verven.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu