Beukenhouten trap verkleurd

Tabasco

  • #1
Hallo,
Een 15 jaar oude beuken houten trap is met blanke lak geverfd.
In het begin zag deze er zoals bedoeld mooi oranje/bruin uit.
In de loop der jaren is deze verkleurd naar een geel-achtige tint.

Waarmee de trap te behandelen om een blijvend mooie warme tint te krijgen?
mvg,
tabasco
 

EGeen

  • #2
U zou een watergedragen systeem kunnen nemen. Deze laklaag vergeeld namelijk nagenoeg niet. Enkel een totaal blanke laag geeft weinig bescherming aan het hout. Waardoor deze kan/zal verkleuren. Hier is weinig aan te doen.
 

Tabasco

  • #3
Enige bescherming is wel gewenst daar het een trap betreft.
Het is ook een relatief zacht hout soort volgens mij.

Is 'op kleur' beitsen en aflakken aan te raden? De huidige gele tint is zo erg dat er al is overwogen om het geheel met een andere kleur lak af te lakken, ik vind het persoonlijk zonde van het 'hout gevoel' nerf/structuur/kleurdiepte
 

EGeen

  • #4
Met bescherming bedoel ik niet de hardheid van de laklaag of tegen andere beschadigingen in het hout. Maar de bescherming tegen zonlicht. Dit is gewoonweg het geval bij transparante systemen. Een donkerdere kleur neemt wat meer bescherming voor het hout, maar zal zelf eerder verkleuren. Dit is ook meer voor buiten van toepassing.

U kunt het eerst op kleur brengen met een transparante beits/lak. En daarna twee/drie keer aflakken met een blanke lak. Voordeel: meer laagdikte en betere bescherming aangezien niet de kleur wordt beschadigd maar de blanke lak. Nadeel: Meer werk, meer kosten, en een blanke lak is nooit geheel blank waardoor de kleur ook dan iets wordt veranderd bij het schilderen.

U kunt wellicht ook het geheel olieën, al ben ik hier geen specialist in. Of en zo ja hoe, zal iemand anders antwoord op moeten geven.
Olieën moet enkel vaker gebeuren, maar u kunt plaatselijk bijwerken zonder dat er verschil komt in kleur. Na enkele jaren een grote onderhoudsbeurd net zoals bij lak. En het haalt de houtnerf erg mooi op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu