Verhoging voor bed bovenop en opslag ruimte onder

Grenen

  • #1
Graag zou ik een houten verhoging maken op 110 cm hoogte, afmeting 220X160. De verhoging komt in een hoek van de kamer. De muur van 220 is van steen, de muur van 160 van gips. Het liefst wil ik iets op houten poten en een plaat erop. De hele constructie kan ik voor de stevigheid aan de stenen muur vastzetten. De bovenkant kan dicht zijn, er komt een lattenbodem op, de onderkant is voor opslag.

Ik ben op zoek naar tips voor een goede stevige constructie. Wie kan mij helpen? Bij voorbaat dank voor een snelle reactie, dit weekend wil ik er mee aan de slag.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Een zoekopdracht op deze site geeft niet veel bouwtips.

Ik denk 4 poten van 7x7cm en inderdaad een bevestiging aan de muur voor de stabiliteit, voor de rest gewoon als een normaal bed. Zorg voor ventilatie onder de lattenbodem. En een trapje ernaartoe natuurlijk, ook een leuk timmerprojectje! Misschien het bed iets breder/langer maken, plankje of vakjes ernaast voor wat leesvoer of een wekker.
 

KlusArjen

  • #3
70 bij 70 (mm) is stevig genoeg maar de constructie van alleen de palen en daarop een plaat lijkt mij wat wiebelig. Beter de palen iets langer te kopen opdat je er 4 dwarsbalken (in verstek) van kunt maken. Deze zorgen voor de nodige stabiliteit.
 

Swblom

  • #4
70 * 70 is misschien sterk genoeg, maar een beetje weinig vlees om dwarse krachten op te vangen. Mijn ervaring is dat je ook rekening moet houden met het feit dat er voor zover ik begrijp 1 paal los in de ruimte komt.

Dan moet je iets bedenken om dwarskrachten (er tegenaan lopen, duwen, aan hangen etc) op te vangen. Hiervoor kun je misschien de paal aan de vloer vastzetten.
Ook kun je overwegen om hem langer te houden zodat je boven het bed iets kan schoren.
Mocht dit alles niet kunnen, dan zou ik voor een dikkere paal kiezen om meer oppervlak te hebben om deze krachten op de constructie over te brengen.
Eventueel de paal maken van twee planken haaks op elkaar (of zelfs hol van 4 planken) kan een oplossing zijn. Dat geeft ook een elegantere oplossing om in de binnenhoek een verbinding met de vloer te maken.

Succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu