Verhoging aanbrengen in tuin met houten paaltjes

WietseV

  • #1
Hoi allemaal,

Ik heb een grote tuin, die op dit moment helemaal vlak is. Nu wil ik op een aantal plaatsen een grondverhoging aanbrengen van zo'n 50 cm boven maaiveld, zo 'natuurlijk' mogelijk. Nu dacht ik dat te doen met ronde houten paaltjes, tegen elkaar aan, met worteldoek aan de binnenzijde. Totaal zou zo'n verhoging een oppervlakte krijgen van 9 m2 tot 12 m2 (dus totaal max. 6 kuub grond. Daarin dan planten en ook wat kleine boompjes.

Ik overweeg paaltjes van 1 meter, waarvan dan dus 50 cm in de grond. Wat denken jullie? Is dat voldoende? En nog tips voor bijvoorbeeld extra versteviging? Belangrijk om te weten is dat ik met ronde vormen wil werken, dus dat het 'aan elkaar bevestigen' van paaltjes horizontaal soms lastig is.

Benieuwd wat jullie vinden!
 

Henk E

  • #2
Zou toch niet voor hout gaan want binnen afzienbare tijd zijn ze ter hoogte van het maaiveld weer verrot.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #3
Je kan turfblokken gebruiken of graszoden of stoeptegels of klinkers of een natuurlijke helling en er zijn nog wel meer mogelijkheden, maar die schieten mij zo niet te binnen.
Als je paaltjes wil gebruiken zou ik voor azobé kiezen
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Is palissade niet handiger?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Palen van 1 meter zijn hier veel te kort voor. Dat gaat op een gegeven moment wijken.

Een betere en veel stevigere oplossing is de volgende: plaats betonnen L-elementen. Aan de buitenkant kunt u half ronde houten palen lijmen / schroeven (op rachels). Gebruik zeker hardhout (azobe). Al het andere hout is goedkoop = duurkoop.
 

ErikenAnne

  • #6
Hout zal op den duur inderdaad vergaan, daarom hebben wij gekozen voor een stapelmuur van reststenen. Onze verhoging is 60 cm hoog op het hoogste punt en 20 cm op het laagste. Het hele stapelmuurtje is ongeveer 8 meter lang.
Een stapelmuur is vooral leuk omdat je daar ook wat speelse elementen in kan aanbrengen zoals rotsplanten ed. Ook is het een goede schuilplaats voor padden / insecten, die op hun beurt weer vogels aantrekken.
Wij hebben de zwaardere, bredere stenen onderop gebruikt en de smalle stenen boven, het muurtje staat stevig en heeft al menig storm overleefd!
tuin.jpg
tuin1.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Er zijn tegenwoordig verduurzaamde houtsoorten die een uitstekende vervanger zijn voor azobe. Milieutechnisch gezien een veel betere keus.

Edit: zie hier voor een overzicht.
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #8
Leuk die verduurzaamde houtsoorten, maar een deel is niet geschikt voor grondcontact. Alleen bij Accoya wordt daar iets over gezegd, maar dat is duur spul.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Tja, alsof Azobe goedkoop is :wink: Ik dacht dat meerdere geschikt zijn voor grondcontact, maar heb het niet nagezocht.

Let er op dat je FSC-hout kiest. Dat is bij dit soort hardhoutsoorten zeker niet evident.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #10
Inderdaad ook duur, zeker goeie (echte) Azobe want ook daar zit verschil tussen.
Accoya is volgens hun eigen website nog een stuk duurder, wel zou het nog veel langer meegaan waardoor uiteindelijk goedkoper.
Over de rest kon ik niks vinden wat betreft grondcontact.Alleen over gevelbekleding e.d. en als het dan "maar" 20 jaar meegaat dan is het voor in de grond waarschijnlijk niet geschikt. (maar ik kan wat gemist hebben)
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
Achtergrond: De manier van bepalen van de duurzaamheidheid van hout in de grond kan je terugvinden in de paaltjesproef.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu