Vergroten van een gedeelde schuur

Heathland

 • #1
Dag allen,

Wij hebben hier het idee om onze schuur te willen vergroten. Dit omdat een deel van onze tuin eigenlijk niet effectief gebruikt kan worden, en het wel enorm handig is om meer ruimte te krijgen om spullen op te slaan.
Tevens als het mogelijk is wil ik er ook een kleine werkplaats in hebben.

Echter er is wel een complexiteit. De bestaande schuur is namelijk een gedeelde houten schuur, die ik samen met onze buren deel.
Er dan schort mijn wat kennis, hopelijk kunnen jullie het mogelijk advies bieden.

Even een snelle overzicht van hoe het kadastraal in elkaar zit (Groene omlijnen is ons land. Rood is plan nieuwe schuur):
1651927011187.png

Foto van de schuur:
1651926510017.png


Dus zaken waar ik geheid tegen aan ga lopen:
- Fundering
- Binnenmuur
- Dakbedekking

Mijn ideeën zijn als volgt.
Ik zit er aan te denken om de bestaande fundering te laten hoe het is, en een nieuwe betonplaat met vorstrand er tegen aan te gieten. Om werking tussen de vloeren te verminderen dacht ik er aan om het nodige bewapening in het bestaande deel te boren en verlijmen? En hier vervolgens de rest van het nieuwe deel aan te bevestigen.

Qua houtwerk wil ik ons deel volledig slopen. Ik zie dan dat ik 2 opties heb voor de binnenmuur. Deze loopt namelijk precies op de erfgrens. Dus of ik laat deze zitten, en bouw de nieuwe bemuring voor ons deel er omheen, of ik sloop de binnenmuur, plaats deze meer naar binnen bij het deel van de buren. Dan kan ik eventueel nog onze schuur los van die van de buren opbouwen, en ze dan hun eigen buitenmuur geven. Al zou dat wel het nodige onderhoud problemen geven voor de aangrenzende buitenmuren.

Nou lijkt me het meest simpels om gewoon de binnenmuur te laten voor wat hij is. Ik weet alleen niet of dit veel impact gaat hebben al zouden de buren er in de toekomst ook voor gaan kiezen hun schuur te vervangen. Zeker omdat ik denk ik niet kan voorkomen op de bestaande binnenmuur te bouwen voor stevigheid.
Ik ga dit ook nog even netjes bespreken met de buren hoe hun hier tegen aankijken.

Dan het dak. Ons plan is de nieuwe schuur ook tevens wat hoger te maken. Ik zag dat 3m de max hoogte is zo dicht op de erfgrens, en we kunnen alle opslag ruimte gebruiken.
Mijn plan was om de dakbedekking van de buren netjes af te werken. Ons deel op een soortgelijke manier te maken als het nu is, en dan de afvoer pijp aan te sluiten op de bestaande die al bij de buren naar beneden gaat.

Het is nog allemaal dikke vinger werk op het moment, maar ik probeer voor nu even alle mogelijke zaken te overwegen waar ik van te voren alvast over na kan denken, en dat ik mijn buren ook niet tot al te veel last ben.
Als jullie nog tips of suggesties hebben, of dat wat van mijn opvattingen totaal niet klopt, of onverstandig is, zou ik jullie commentaar zeker waarderen.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Edwinnn

  • #2
  Ik zou bij de gemeente wel navragen of e.e.a. is toegestaan. De algemene regel is dat je waar je erf grenst aan de openbare ruimte (dat is bij jou aan 1 of 2 zijden) je 1 meter uit de erfgrens dient te blijven met je bouwwerk.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  heb je al met de buren gepraat?
  Een gezamenlijk project is uiteraadt de beste manier
   

  Thomas_2444

  • #4
  Staat je hele geplande schuur direct achter je huis? Dat wil zeggen, als je een lijn trekt in het verlengde van de zijmuur, steekt er dan geen stukje schuur uit voorbij die lijn?
  Alles dat binnen die lijn valt is je achter-erfgebied. Wat buiten de lijn van je huis (exclusief uitbouwen) valt is zij-erfgebied en mag je niet vergunningvrij in bouwen omdat je openbare ruimte naast je tuin hebt.

  De Rijksoverheid heeft de folder 'Vergunningvrij bouwen van een bijbehorend bouwwerk' met een stappenplan als pdf online staan.

  Bij twijfel of dat je plan volledig legaal is kun je een Schetsplan naar de gemeente sturen, die beoordeelt het (langzaam) en dan weet je zeker of je plan binnen de regels past. Daarin moet minstens staan:
  -Hoeveel vierkante meter?
  -Waar? (zo te zien heb je dat al)
  -Hoe hoog?
  -Naar welke kant draaien deuren die op de openbare ruimte uitkomen? (openslaand mag meestal niet de openbare ruimte in)
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu