Verflaag trekt open

JayJay84

 • #1
Afgelopen weekend met het schilderen van de schuifpui aan de slag gegaan.
- oude verflaag ontvet met St. Marc
- oude verflaag (licht) machinaal opgeschuurd
- slechte/kale delen in de grondverf gezet met Sikkens primer buitenlak
- afgelakt met Sikkens XD Rubbel High Gloss

Zoals te zien op de foto, trekt helaas de nieuwe verflaag open, zowel op de oude blauwe verflaag als ook op de witte primer.

Iemand een idee wat ik fout doe?

Screenshot 2023-05-02 123843.jpg
 

Doehetzelfalshetkan

 • #2
Vind de foto niet zo duidelijk, welke zaken komen van de reflectie omdat een high glos system is en welke niet. Ik heb wel een vermoeden maar heb liever dat het echte verhaal bij jou vandaan komt.

Wat is zo wie zo vreemd vind: Een goede primer hoort echt te dekken, desnoods 2x doen.
Maar hier is dat niet zo. Imho had je dus beter na de primer al kunne stoppen, de pigmenteringsgraad van zulk een primerverf is immers hoger dan die van de XD aflak. Dan moet het qua dekkracht al goed zijn.

Voor de zekerheid: over welke kleurnummers hebben we het over bij de primer en de XD aflak?
Bij normale diktes afgewerkt zijnde, zou dit met de standaard kleuren/pigmenteringsgraden dekkend moeten zijn, zeker als er ook nog een primer onder zit.
 

Nth

 • #3
Ik kan het op de foto niet 100% vaststellen maar het ziet eruit als silicone besmetting.

Zoek meer even op internet naar fotos van siliconebesmetting in verf. Dan kan je zelf kijken of dat het geval is.

Komt vaak door de silicone in het kit dat bij ramen wordt gebruikt. Onvakkundige slordige raamkitters morsen die troep op het hout en dan ben je meteen de sjaak. Soms kan het ook komen als je tijdens het schuren te veel langs de raamkit gegaan bent en daardoor de silicone in het hout gewreven hebt.

Mocht het silicone besmetting zijn dan bestaan daar druppeltjes voor die je in de verfpot doet.

Eigenlijk moet je dan al je kwasten weggooien, en bij voorkeur de hele verfpot maar aangezien je sikkens hebt wordt dat een dure grap - ik zou in jouw geval de pot gewoon hergebruiken.
 
 • Like
Waarderingen: Doehetzelfalshetkan

Rooster

Specialist Geluid
 • #4
Heb je als laatste een roller gebruikt? Een roller geeft bij mij, met XD, luchtbelletjes. Nastrijken met een verzadigde kwast lost het belletjes probleem op.
Of heb je voor of in de zon geschilderd?
 

Doehetzelfalshetkan

 • #5
Bij een andere vraag hier:
werd er ook gesproken over een oude onderlaag op basis van een watergebaserde lak, die met het overschilderen met een organisch oplosmiddel gebaseerde verf ook tot een slechte benatting leidde, waar dus ook de siliconen besmetting genoemd werd. De vragensteller kon het schilderwerk uiteindelijk zelf probleemloos herstellen, zie quote:
Ragp schreef:
Om het verhaal even af te maken:
Het lijkt erop dat de verfboer gelijk had en dat het niet echt een siliconenbesmetting is. Een keer opschuren en tweede laag primer aanbrengen en het dekt al zo goed als volledig!
Morgen aflakken die boel.
Speelt dit hier ook? Beide oorzaken zijn vaak oppervlaktespanning gerelateerd, maar een siliconen probleem is vaak lastiger op te lossen, zie eerdere input voor tips mocht het toch met sliconen te maken hebben.
Het lijkt me iig wel een zgn dewetting probleem, nu ik de foto beter bekeken heb. Verven in de zon geeft vaak eerder popping, dus een blaasje, dat ziet er imho anders uit.
 

JayJay84

 • #6
Mijn eerste post hier, maar sta versteld van de hoeveelheid snelle reacties....bedankt!
Terugkomend op een aantal zaken

- kleurnummers: Primer = Wit (kon geen code vinden), XD Gloss = 7015
- Inderdaad gewerkt met een roller. Viltroller van Anza
- Niet gewerkt in de zon, zonnescherm stond uit :)

Zal eens die druppels aan de slag gaan tegen siliconenbesmetting. Kan ik dan gelijk aflakken met de XD Gloss + druppels of moet ik eerst weer ontvetten? schuren? primen?
 

Doehetzelfalshetkan

 • #7
Die kraters "wegschilderen" of het resultaat daar mooi van wordt? Natuurkundig gezien een lastige zaak.. eer dat je dat allemaal "geleveled" hebt.... als het al goed wilt lukken?

Mijn idee: Neem eens een probleemstuk dat wat verder uit het direct zicht zit, schuur die eens flinker schoon dan eerder en zet dan met de kwast de primer en XD erop zoals je ter plekke beziet nodig is (2 algen primer, 1 of 2 lagen XD).
Is dat resultaat OK dan de rest.
Je kunt dan ook nog testen of de roller nog invloed heeft. Op deze manier lijkt het me dat je de meeste zaken ontkoppeld hebt.
Succes.
 

JayJay84

 • #8
klinkt als een goed idee, bedankt!
 

De Bob

 • #9
Hallo
Let op met siliconen besmetting en schuren, de siliconen schuur je als maar verder.

Eerst licht afnemen met ammoniak, en siliconen druppels toe voegen aan de verf.
 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: JayJay84

Ronny

Specialist Verwarming
 • #10
Siliconen druppels of anti siliconendruppels :-)
 
 • Like
Waarderingen: JayJay84

Doehetzelfalshetkan

 • #11
Daarom zou ik eerst een proefstuk, een beetje uit het zicht nemen, om de effecten te testen....
Op afstand is dit problematiek allemaal lastig te beoordelen. Ook die additieven werken niet voor alle lakken net zo effectief, dat is dus ook experimenteren. Neem een ander (schoon!) blikje, giet daar de lak in en voeg daar eventueel het anti siliconen additief toe. Dan blijft het zgn masterblik origineel van samenstelling en dat is wel handiger als het additieven resultaat tegenvalt.... Mijn ervaring met additieven is dat het vaak trial en error is, afgezien van het oplosmiddel, vaak isopropanol, is de rest van de samenstelling immers niet of zelden bekend, voor je het weet zit je een vergelijkbaar, ook verder onbekend, middel van een ander merk te testen en het zou juist handig zijn om een kleine range testen welke het beste is. Kost wel wat, maar als de hele schutting zo'n benadering nodig heeft, kan het uit.
 
 • Like
Waarderingen: JayJay84

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu