Klassiek (giet)ijzeren deurrooster verflaag verwijderen

Reneovertoom

 • #1
Hallo,

de verflaag begint van mijn rooster af te bladderen, mooi moment om de gehele deur/kozijn en rooster opnieuw te lakken. Ik dacht mijzelf een hoop tijd te besparen met albastine super afbijt te gebruiken maar dat doet niet zoveel. Met een staalborstel op de accutol en slijptol kom ik niet overal bij. het rooster zit vast in de deur en gaat er niet uit (iig niet zonder de latten te slopen)

1. hoe kan ik de verflaag het beste verwijderen
2. Welke verf is het meest geschikt om het staal te schilderen.

IMG_4863.jpeg IMG_4859.jpeg IMG_4864.jpeg
 

De Bob

 • #2
Hallo
Afbijt is toch bijna het enigste middel om de verf te verwijderen, (u kan bijna nergens bij) laten inwerken, borstelen, en herhalen. (Als u een kennis heeft die bij een verf groothandel prof.afbijt kan kopen, scheeld het veel, de bouwmarkt afbijt is behoorlijk afgezwakt)
Of resoluut het rooster uit nemen, laten stralen en poedercoaten.
kunt u ook bij de binnenkant ?

Btw: Voor het afwerken kunt u 2 lagen metaal primer gebruiken, en 2 lagen goede buiten verf/lak.
 
Laatst bewerkt:

Reneovertoom

 • #3
Dank voor de reactie. Ik kan zowel bij de voor als achterkant, het binnenraam (binnenkant deur) heb ik verwijderd zodat het rooster vrij toegankelijk is.

het rooster eruithalen twijfel ik heel erg over, ik heb nog niet scherp of dit via de voorkant of juist de achterkant (binnenkant) moet. Het punt is, als het via de voorkant gedemonteerd moet worden zal ik zowel de bovenkant als ook de ondekant van de latten moeten vervangen gezien identieke latten ik nog niet ben tegengekomen.

het liefste verwijder ik de verf zonder het rooster te verwijderen dus :)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #4
Als je er nu van beide kanten bij kunt: een nis van multiplex achter het rooster maken, naden dichtmaken met ducttape en dan zandstralen... Halverwege kun die nis naar de andere kant van de deur plaatsen.
 

Reneovertoom

 • #5
zandstralen, it crossed my mind. Ik heb zo.n setje alleen heeft mn compressor eigenlijk te weinig capaciteit hiervoor ( veel laden), maar met veel geduld moet het kunnen. Een nis zeg je? Om het grit op te vangen bedoel je? Dat grit is hartstikke duur om het weg te knallen. Ik zie even niet voor me hoe die nis er dan uit moet zien?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #6
Een platte houten bak, net zo groot als de opening, eventueel met een opvangzak aan de onderzijde. Niet alleen om het op te vangen en her te gebruiken, maar ook om veel stof in de woning tegen te gaan.

En in plaats van duur grit kun je ook (goed droog) grof zand gebruiken.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #7
Zandstralen is sinds 1957 verboden in Nederland, soda stralen is een alternatief wat je zelf wel kan.
 

De Bob

 • #8
Als u er aan twee kanten bij kan dan de deur uitnemen, en op een veilige plek dik in de afbijt aan twee kanten, en na het opwellen met een hoge druk spuit afspuiten.
Zonodig herhalen.
 

Reneovertoom

 • #9
@De Bob , spraakverwarring, ik kan het rooster er niet uitnemen.

althans niet zonder de deurlijsten te slopen. Ik weet niet of ik de deurlijst dan vanuit de binnenkant of de buitenkant moet benaderen.
 

De Bob

 • #10
Ik schreef "de deur uitnemen" het is een mogelijkheid.
 
 • Like
Waarderingen: Reneovertoom

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #11
Ik weet niet hoever je wilt gaan maar het rooster kan er uit het is er ook ingekomen.
Waarschijnlijk moet de sierlijst aan de voorkant er dan af.
Het is goed mogelijk dat je dit niet zonder schade aan de lijst voor elkaar krijgt maar die lijst is vervangbaar

stralen in de deur geeft ook schade aan het houtwerk als die verf zo vast zit.
Als je het laat doen vraag dan eerst even wat het behandelen kost.
die roosters kosten nieuw ook niet de hele wereld

als je afbijt gaat gebruiken smeer het ding dan dik in met afbijt en dek dat af met huishoudfolie.
laat het 24 uur inwerken.
 

Reneovertoom

 • #12
Ik ga van de week dan toch maar proberen het rooster uit te nemen. Ik heb gekeken voor profiellatten alleen in een hardhoutsoort heb ik die alleen maar online gevonden. Bij de bouwmarkt zijn alleen grenen profielen verkrijgbaar. Is dat bezwaarlijk gezien het de buitenkant van de voordeur betreft? Er zit wel een afdakje boven de deur maar toch…
 
 • Like
Waarderingen: De Bob

De Bob

 • #13
Als het eruit is, laat het dan stralen en poedercoaten, dat laatste is duurzaam.
 

Reneovertoom

 • #14
Dank voor de tips, het is gelukt het rooster eruit te halen, helaas ik heb meer van de deurlijsten gesloopt dan gehoopt. Nu op zoek naar dezelfde lijst anders moet ik de lijsten in het onderframe ook slopen :)

dank voor de tip voor het poedercoaten, ik heb inmiddels contact gelegd met een straler

IMG_4878.jpeg
 
 • Like
Waarderingen: De Bob

Reneovertoom

 • #15
giste ben ik tot diep kn de nacht bezig geweest met de zoektocht naar het type profiel/afwerklijst wat helaas nog niet tot een bevredigend resultaat heeft geleid. zonder dit exacte profiel moet ik de rest ook slopen en alles met nieuwe latten doen. Alles is gelijmd dus dat gaat gepaard met een hoop schade wat weer gerepareerd moet worden. Ik hoop dat ik het kan beperken tot het huidige profiel.

Wie kan mij op weg helpen?
 

Reneovertoom

 • #16

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #17
Is het geen binnensponning, waar het rooster en het glas samen in opgenomen zijn? Eerlijk gezegd komt het op mij vreemd over om deze lijst weg te slopen...
 

De Bob

 • #18
Hallo
Kunt u niet in een timmer werkplaats, dit profiel laten frezen, moet niet zo moeilijk zijn voor zo'n bedrijf.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #19
Dacht dat zo'n rooster ook meestal vanaf de binnenzijde wordt aangebracht.
Vaak is dan het raam aan de binnenkant ook draaibaar zodat je bezoekers te wordt kunt staan zonder de deur te hoeven openen.
Heb zelf ook nog een Nortgo deur staan die als voordeur moet gaan dienen, daar is het rooster gewoon los bijgeleverd en die moet vanaf de binnenzijde gemonteerd worden.
Volgens degene waar ik de deur van kocht moest eerst het rooster op de gewenste kleur gebracht worden en dan gemonteerd worden vanaf de binnenzijde waarbij deze vastgezet werd met latten die in de sponning worden gezet.
rooster Northgodeur.jpg

Rooster was niet goed (zou niet goed afgebraamd zijn) en het draaibare raam voor de binnenzijde was gesneuveld vandaar dat ik deze deur voor een prikkie (150 euro) over kon nemen maar heb nog geen tijd gehad om deze te maken en de deur te plaatsen.
 

Reneovertoom

 • #20
Ik vrees dat ik het rooster ook vanaf de binnenkant had moeten verwijderen. Ik ben aan de slag gegaan met de tip om het vanaf de buitenkant los te halen, ach het is hoe het is ik ben blij met het meedenken van iedereen. Eind deze week is het rooster in de coating.

de profielen zijn niet los te koop, na laten maken kost ca 350,-. Ik heb bij Karwei de deur gevonden die ik heb, zojuist de leverancier een mail gestuurd met de vraag naar het profiel. Op hoop van zegen.
 
 • Like
Waarderingen: De Bob

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu