Verf strippen

Watergedragen

  • #1
Ik wil verf gaan strippen die erg beroerd door de schilder is opgebracht en daardoor slecht hecht. Vlak naast de verf die gestript moet worden, zit echter verf die prima hecht en in goede staat verkeert. Als ik nu met mijn fohn het deel verhit wat eraf moet, wordt het aangrenzende deel uiteraard ook warm. Ik probeer de fohn wel zo te houden dat dit deel zo min mogelijk hitte ontvangt, maar dat is niet helemaal te voorkomen en het wordt toch ook wel lekker warm.

In het slechte deel ontstaan meteen blazen en is daarna makkelijk te verwijderen. In het goede deel onstaan geen blazen en blijkt bij een test ook knap moeilijk te verwijderen. Dus het lijkt goed te gaan.

Ik vraag me echter af of ik toch de duurzaamheid van het goede deel niet aantast. Of is het zo, dat, zolang er geen blazen ontstaan, de verf wellicht wel tijdelijk wat vloeibaarder wordt maar daarna weer naar zijn oorpronkelijk staat terugkeert. Het gaat om grote oppervlakken en dus wil ik heel graag voorkomen voor alle zekerheid alles er maar af te halen.

Oh ja, het gaat om professionele verfen, zowel water- als alkyd gedragen.

Groeten,

Ruud
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
U maakt met de fohn ook de aangrenzende delen warm tot heet. Ook al ontstaan er geen blazen, dan gaat u toch over de grens van de elastisiteit.

Vergelijk het maar met een stuk elastiek wat u te ver uittrekt: de rek gaat eruit. De verf zal op de grens gaat barsten = onthechting. Niet direct, maar met de tijd.

U kunt een stuk aluminium op de grens drukken en daar met de fohn langs gaan. Dit geeft het minste risico op aantasting van het goede deel.
 

Watergedragen

  • #3
Bedankt voor uw duidelijke antwoord. Ik was hier al bang voor. Zal het proberen met een stuk aluminium.

Heeft u wellicht een andere methode dan een fohn waarmee ik verf kan strippen zonder de omgeving te beschadigen?

Groeten,

Ruud
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Afbijt.
 

Watergedragen

  • #5
De reden dat ik geen afbijt geprobeerd heb, is dat ik dan helemaal niet weet hoe ik de omgeving moet beschermen. Is schilderstape voldoende of dringt de afbijt daar toch in door of kruipt het eronder?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
U moet ergens een "grens" trekken zoals u zult begrijpen. Aluminium lost niet op met afbijt. Dus als u daarlangs afsmeert en 15 minuten laat intrekken dan is de besmetting op de goede zijde minimaal.

Dus niet 100% want dat krijgt u met geen enkele methode voor elkaar, maar 90% moet haalbaar zijn. Het alternatief is alles verwijderen.
 

Watergedragen

  • #7
Erg bedankt voor alle input, ik ga hiermee experimenteren.
 

Tiho

  • #8
Dan denk ik dat je daar ook alu tape kunt gebruiken, degene die je ook gebruikt om rookgas af te dichten.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
Pas wel op: de lijm van die tape plakt heel goed op verf...
 

Watergedragen

  • #10
Uit nieuwsgierigheid. Goede verf kan toch makkelijk tot een graad of 80 verdragen, neem daarbij mee de veiligheidsmarge die fabrikanten hanteren en dat de blootstelling aan de hitte kort is. Kortom kan verf niet makkelijk kortstondig zo'n 100 graden hebben?

Als ik echter met mijn vingers voel in de directe omgeving van waar de fohn op blaast, is dat wel heet maar geen 100 graden denk ik. Anders zou ik, neem ik aan, mijn vingers direct verbranden.

Ofwel, er lijkt geen probleem te zijn met wat ik doe. Waar zit de redeneerfout?

Hoe zit het overigens met duct tape? Dat plakt niet zo heel hard. Is dat bruikbaar?

Groeten,

Ruud
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #11
Ik heb u vanuit mijn vakkennis proberen uit te leggen wat verhitten van verf te weeg brengt. U bent daar niet van overtuigd wat uw goed recht is natuurlijk. Geen enkel probleem.

Ductape is een reparatietape die uitblinkt in kleefkracht. Maar ook hier is toepassen de beste leermeester: uitproberen geeft uitsluitsel.

De lijmresten die achterblijven kunt u alleen verwijderen met thinner of wasbenzine, die op een verflaag doffe vlekken achterlaten.
 

Tiho

  • #12
De alutape kun je eventueel de rug op laten zitten ( er zit een plasticachtig laagje over de kleeflaag ) en dan gewoon hier en daar vastzetten met schilderstape.

Zo een rol zijn de kosten absoluut niet en het is ook een stuk eenvoudiger verkrijgbaar.
 

Watergedragen

  • #13
Kees de schilder schreef:
Ik heb u vanuit mijn vakkennis proberen uit te leggen wat verhitten van verf te weeg brengt. U bent daar niet van overtuigd wat uw goed recht is natuurlijk. Geen enkel probleem.
Oeps, misverstand. Ik geloof zeker dat u gelijk heeft, aangezien uw argument overtuigend is.

Ik vroeg me alleen af wat er mis is met mijn redenering. Simpelweg uit nieuwsgierigheid en voor een beter begrip. Ik dacht dat dat duidelijk uit mijn vraagstelling bleek.

Niet dus :)
 

Watergedragen

  • #14
Het idee achter de alu tape is dat die hittebestendig is?
 

Tiho

  • #15
Dat hij van aluminium is, ik antwoord in het kader van de afbijt mijn excuus als dat niet duidelijk was.
 

Watergedragen

  • #16
LOL. Een thread met misverstanden :)

Okay, het is duidelijk en ga morgen aan de slag.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu