Verf lijkt langzaam te drogen

Jose_Broek

  • #1
Hallo,

Ik ben de afgelopen week druk bezig geweest om nieuwe ramen van meranti hout te gronden (2x) en de eerste aflaklaag aan te brengen.

Ik kon dit op mijn zolder doen, dus ik had geen last van regen of lage temperaturen.

Voordat ik elke laag opgebracht heb, heb ik ontvet, geschuurd en nogmaal ontvet met biologische ontvetter. Er zijn kwaliteitsverven gebruikt van een gerennomeerd merk.

De grondverf was over het algemeen binnen een uur of 8 droog, echter de hoogglans aflaklaag heb ik bijna vier dagen geleden opgebracht, maar als ik er hard op druk met mijn vinger dan blijft er een kleine afdruk achter. Echter, de hoogglans lak zit er super strak op (mooi glad, net een spiegel), geen druipers.

Vanwege de lange droogtijd maak ik me toch een beetje zorgen of ik de aflak niet te dik opgebracht heb of moet ik gewoon geduld hebben ?

Ik hoop dat u mij gerust kunt stellen. :?
 

Kacheltje

  • #2
Gewoon geduld hebben echt droog is het niet, ook binnen niet vanwegen het weer van de afgelopen weken en dat vertraagt het drogen en hard worden van de verf.
 

Jose_Broek

  • #3
Hoi Kacheltje, dank voor je reactie.

De grondverf / primer droogde in ongeveer 8 uur.

Is er een dermate groot verschil in samenstelling van lak en grondverf dat er altijd veel langere droogtijden nodig zijn bij lak ?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Ja. Grondverf is poreus en meer open. Droogt dus sneeler aan de lucht. Lak vormt een meer gesloten laag.

Laagdikte icm de omgevingstemperatuur zijn ook belangrijke factoren. Bedenk dat lak 6 a 7 weken nodig heeft om volledig uit te harden.
 

Jose_Broek

  • #5
Dag Kees,

Helemaal duidelijk.
Ik ga wat geduld proberen te betrachten, ha ha.

Bedankt voor je reactie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu