Verf bladdert van steen

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #1
Vandaag bij het huis van mijn vader gekeken, op de buitenmuren bladdert verf af. Eigenlijk is dit nooit in deze mate het geval geweest, dit is met name iets van het laatste jaar. Het komt op veel plekken voor aan alle zijden van het huis, maar betreft steeds alleen de eerste laag stenen boven het trasraam. Verder zijn de muren helemaal goed en bladdert er niets.
Situatie: huis van 1971, trasraam, daar boven muur van kalkzandsteen, dampopen geschilderd (wel een keer of 4-5 vermoedelijk in die 50 jaar), geventileerde spouwmuur, geen isolatie in de spouwmuur. Deels onderkelderd, deels droge kruipruimte. Muren van kelder en kruipruimte zijn betonblokken. Het is in Zuid Limburg op een hoogte, het grondwater zit heel diep. Het doet zich ook voor waar de muur niet direct in de grond staat maar op een latei waaronder de ingang van de garage zit (die zit onder het huis omdat het huis tegen een heuvel staat).
Ik heb zelf wel wat ideeen over de oorzaak, maar wellicht dat jullie er je licht eens over kunnen laten schijnen. En vooral: wat zou een manier zijn om dit blijvend te verbeteren?

436612819_1394201397745310_834394993642581935_n.jpg 435466959_434234635958308_4880239481644670358_n.jpg
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Wanneer is de gevel voor het laatst geschilderd, en vooral: Waarmee?
Want voor een gevel is belangrijk dat de verf dampopen is.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het s 3-4 jaar geleden voor het laatst gedaan, met dampopen verf. Het is natuurlijk wel zo dat er vanaf 1971 inmiddels heel wat lagen op zitten. Zou de onderste laag kalkzandsteen vrij maken van verf en dan opnieuw schilderen afdoende zijn? Het leek mij het meest voor de hand liggend om te doen, of om eens te proberen aan 1 zijde van het huis. Het is in totaal bijna 60 lopende meter, wil niet teveel werk doen dat ik later weer opnieuw kan doen...
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Een keertje laten stralen kan volgens mij geen kwaad...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Wat volgens mij ook een rol speelt is de veroudering van de vorige lagen. De elasticiteit en de eigenschap van de oude verf zal niet meer je dat zijn waardoor een er onderling minder hechting is.
Zie het een beetje als ijzer wat is geroest probeer daar maar eens dezelfde hechting te krijgen als op nieuw blank.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Meestal is het een slechte hechting door vervuiling. Maar hier is het duidelijk de laag boven de waterdichte traslaag. Dat duidt echt op vocht wat niet weg kan door verdamping, maar wel door de stenen naar beneden zakt tot het daar op een barrière stuit.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dank je @Walker , dat verklaart het bladderen op deze plek en klinkt heel aannemelijk. Beste optie bij dit huis zou volgens mij zijn: stralen (mag na 54 jaar inderdaad wel eens...), spouw vullen en opnieuw een verfsysteem opzetten. Dan is het voor de toekomst weer klaar. Mijn vader is echter bijna 80 en ziet dat niet meer zitten, wordt iets voor toekomstige eigenaren. Wellicht dat ik de verf aan 1 zijde van het huis probeer te verwijderen bij de onderste steen of twee stenen en dan nog eens schilderen. Eens kijken wat dat oplevert.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu