Veren rolluik losgekomen.

BertPleizier

 • #1
Afgelopen winterweek bleef er 1 elektrisch rolluik vastzitten. Deze zat op de dorpel vastgevroren.

Het rolluik heb ik losgemaakt en hierna ging het weer op en neer.

Een aantal dagen hierna zag ik ineens dat de buitenste 2 veren loshingen onder de kap (voor de lamellen). Geen idee of dit toeval is na het vastvriezen.

De kap heb ik opengemaakt, het rolluik iets omhoog getild en de veren kon ik van de zijkant over de bovenste lamel terugschuiven. Hierna vastgehaakt in de as en het was weer in orde.

Wat ik mij afvraag is hoe deze veren losgekomen kunnen zijn. Je kan ze namelijk alleen vanaf de zijkant er op of af schuiven, maar daar zit de kopse kant van de kast normaal gesproken. Uit zichzelf kan dit niet los. Toch is het wel gebeurd
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #2
  Dus het deel dat op de bovenste lamel zit geschoven was losgekomen van de lamel?

  Dat kan inderdaad enkel met brute kracht. En dat was dus het geval met vorst. Het luik zat goed vast gevroren. Als jij dan de knop bedient begint de motor de as te draaien. Die gaat dan langzaamaan steeds harder aan de veren trekken. Het zwakste punt zal dan loskomen; de veren of het ijs. In jouw geval de veren dus.
   

  BertPleizier

  • #3
  De veren zitten op de bovenste lamel geschoven. Daar waren ze los gekomen.

  De motor sloeg steeds vrij snel af toen het rolluik vast zat. Ik kreeg juist de indruk dat de motor tegen dit soort zaken beveiligd was (bij te veel weerstand stoppen).
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #4
  De meeste motors zijn hier niet tegen beschermd. Of je moet echt naar de Rolls Royce van de buismotoren gaan.

  Ze hebben enkel een thermische beveiliging die aanspreekpunt als de motor het te warm krijgt door al dat getrek aan een vast gevroren rolluik.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu