Vereffening badkamer adviezen

JvdC

  • #1
Hoi! Ik lees hier al langer mee en heb hier al veel opgestoken. Nu zelf een verbouwing van de badkamer in het vooruitzicht en ik wilde even wat zaken met jullie checken aangaande de vereffening.
Elektra ga ik zelf doen, loodgieterswerk doet een bevriende loodgieter. Ik weet dat alle vreemde geleidende delen met 4mm vertinde draad naar het CAP moeten en vanuit CAP met 2,5mm groen-gele draad naar de centraaldoos. De loodgieter liet weten kunststof leidinngen te gebruiken en zijn ervaring is dat die niet geleiden. Daar ga ik dus maar even vanuit.

Wat moet ik dan vereffenen:
- Douchedrain RVS
- Radiator (ik weet nog niet wat voor een beugels daar bij worden geleverd)
- Vloer middels aardmat

Mijn grootste vraagteken is nog HOE de vereffening praktisch aan te sluiten. Ik dacht zelf het volgende:

Douchedrain; heeft mogelijk al een 'clip' waar je de draad onder kunt klemmen. Zo niet, wilde ik er zulk soort klem op zetten:

1650532346798.png


Radiator; als er metalen beugels bij zitten dan moet ik hem vereffenen. Ik dacht dan aan zulke klem op de aanvoer of retour leiding:
1650532536555.png


Vloer: hier wilde ik een aardmat plaatsen. Moeten er aardmatten door de hele badkamer liggen? Of is 1 mat voldoende?
Ik dacht aan zulke mat en deze verbinden met de vereffeningsdraad middels de kleim die ik hierboven ook biij de douchedrain toon.
Dit is een verzinkte mat van 2x1 meter en maas 50x50x2 mm van de Oranje bouwmarkt.
1650532712620.png


Kloppen mijn beweringen en aannames voor materiaalkeuze?

Nu komt er in de vloer ook nog elektrische vloerverwarming met een kabel welke de tegelzetter erin maakt. Ik neem aan dat dit ook op een mat/net wordt geknoopt? Is het dan ook mogelijk om het net van de vloerverwarming als aardmat te gebruiken en deze te vereffenen?

Verder let ik natuurlijk op de zone indeling, plaats waterdichte 12v spots, alle wcd's worden geaard en alles zit achter een 30mA aardlek.

Alvast hartelijk dank voor jullie adviezen :bedankt:
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Radiator: als je kunststof buizen gebruikt, dan doet zo'n klem zijn werk niet, bij metalen buizen wel.
Aardmat moet in de gehele vloer liggen waar je kan staan is mij ooit geleerd.
 
  • Like
Waarderingen: JvdC

JvdC

  • #4
Dank voor de reacties. Hoe kun je een radiator dan het beste vereffenen? De vertinde draad aan de montagebeugel vastklemmen wellicht?

Ik heb uitgebreid gezocht op het forum en vind veel info over welke dingen er moeten worden vereffend, en dat dit via een CAP naar de centraaldoos gebeurt. Maar er is niet echt iets te vinden over HOE dan precies de vereffening te monteren. Vandaar mijn vraag.

Hoe monteer je de vertinde draad een een douchedrain en aan een radiator? En hoeveel aardmatten moet je toepassen? Of mag daarvoor ook het net van de elektrische vvw worden gebruikt?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Op de meeste radiatoren kun je op de koppeling wel een "design radiator klem" kwijt.

Productfoto transparant-11C8D0A4-9480-4C8C-B587BCC56E5240C4.png

Belangrijkste voor nu is dat de draad er ligt met voldoende lengte. Dan kun je als je de radiator binnen hebt altijd nog op zoek naar de juiste klem.

Voor een douchedrain kun je ook het beste even kijken als je het ding in je handen hebt. Soms zit er een aansluiting voor of wordt er iets voor meegeleverd. Anders kun je inderdaad vaak zo'n radiatorklem plaatsen.

Of een eventuele mat van de vloerverwarming voldoet als aardmat, ligt aan de mat. Als deze voldoet aan de eisen gesteld aan een aardmat zoals de minimale doorsnede en de maximale maaswijdte, dan voldoet het. Anders dus niet.

Heb je nog aparte eindgroepen in de badkamer, bijvoorbeeld voor de vloerverwarming? Let er op dat je deze dan ook met het CAP moet koppelen.
 
  • Like
Waarderingen: JvdC

JvdC

  • #6
Bedankt @XanderH !

Die 'design radiator klem' kende ik nog niet. Dat lijkt me een goede oplossing.
Helder voor de radiator en de drain.

XanderH schreef:
de eisen gesteld aan een aardmat zoals de minimale doorsnede en de maximale maaswijdte
Wat moet ik me daarbij voorstellen? Is een verzinkte mat van 2 mm dik met mazen van 5 cm voldoende?
Ik ga dan even met de tegelzetter overleggen wat hij wil gebruiken voor de vvw, en of hij eventueel de vvw op de door mij gekozen aardmatten wil leggen.

Weet je misschien ook of de aardmatten in de gehele badkamer moeten komen liggen? Ook in de douche zelf? Of volstaat een net in het midden van de ruimte (ca. 2,3 x 2,5 meter)?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Een aardmat moet hebben:
a) een maaswijdte van ten hoogste 150 mm, en
b) een draadmiddellijn van ten minste 2 mm.

Deze breng je aan op de gehele vloeroppervlakte, dus ook in de douche zelf (maar daar plaats je geen vloerverwarming neem ik aan). Onder een badkuip of douchebak kun je de mat achterwege laten (daar komt ook geen afgewerkte vloer). Soms moeten een badkuip of douchebak zelf wel worden vereffend. Maar dat is bij jou allemaal niet van toepassing neem ik aan.
 
  • Like
Waarderingen: JvdC

JvdC

  • #8
Bedankt @XanderH ! Dit helpt me enorm.

Laatste vraag: hoe verbind je meerdere aardmatten het beste aan elkaar? Volstaat het om de uiteinden in elkaar te twisten? Of plaats je op de uiteinden van die klemmen zoals in mijn eerste bericht?

Inderdaad geen vvw in de douche. Bad en douchebak zijn er niet. Dus dat moet allemaal wel lukken.

De verlichting boven, cv ketel en enkele wcd's zitten nu samen met de badkamer op dezelfde groep.

Voor de badkamer komt er een MV box bij en de elektrische vloerverwarming. Ik denk er nu toch over om er nog een extra eindgroep bij te maken. Nu kan het eenvoudig, later niet meer.

Bij een extra eindgroep leg je dus de 2.5 mm groen/gele draad naar het CAP?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
De officiële manier om aardmatten met elkaar te verbinden is met C-klemmen, maar daar heb je een perstang voor nodig.

Dergelijke schroefklemmen zullen ook wel werken.

Als je meerdere eindgroepen in de badkamer hebt, van iedere groen een groen/gele draad 2,5mm² naar het CAP leggen. Voor de lichtgroep heb je die al voorzien naar de centraaldoos.
 
  • Like
Waarderingen: JvdC

JvdC

  • #10
Ah zo, en die perstangen zijn vast niet goedkoop... zal eens rondneuzen of ik iets betaalbaar kan vinden en anders gaat het met schroefklemmen.

Dank!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Die tangen zijn niet goedkoop inderdaad. Ook ik denk dat schroefklemmen prima zijn. Ik meen zelfs dat je de uiteinden van de netten i elkaar mag twisten.

Ik zou met de tegelzetter overleggen of je de vvw op hetzelfde net kunt knopen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu