Verbruikt mijn ketel te veel gas?

Martva

  • #1
bosch30hrc.png
Hoi

Ik ben sinds vorig jaar maart verhuisd naar een nieuwe woning. Hierin hangt een verouderde Bosch 30HRC ketel. Zoals op de afbeelding is te zien. Nu is mijn verbruik afgelopen jaar een goede 1700m3 geweest. En dat grotendeels in mijn eentje. Wat ik redelijk fors vond. Ik woon namelijk in een rijtjes huis.

Ik heb vorig jaar zomer de vloerverwarming die er zat vervangen. Er is in totaal 450m aan buis ingegaan verdeeld over vier groepen, terwijl er 180m (2 groepen) in zat. De oude buizen waren ook van het tyleen-achtige spul.

Over een maand wordt bij mij de kruipruimte geïsoleerd middels tonzon (4-zaks Rw 7). In de hoop het gas verbruik naar beneden te krijgen.

Een van mijn eerste stookdagen dit jaar was 13 okt. Waar ik van 15.00u tot 22.00u heb gestookt. Hiermee heb ik in totaal 5.2m3 gas mee verbruikt (wetende dat de kruipruimte nog niet is geïsoleerd).

Mijn vraag is dan ook of dit voor deze ketel veel is? Ik heb namelijk het idee dat de ketel meer verbruikt dan zou moeten. Ik heb de ketel vorig jaar laten onderhouden, nadat deze zeker 4 jaar niet onderhouden was. Rubbers waren al zwaar gegalvaniseerd.
Een gemiddelde douchebeurt van 10min is bij 0.2m3.

Paar kleine andere dingen om te weten. Een groot deel van de leidingen is nog dikwandig. Boven is alles dikwandig op 1 slaapkamer na. Beneden is nieuwe vloerverwarming in gefreesd. 359365E7-9457-4E6A-9874-6B113FB57965.png
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Daar is weinig zinnigs over te zeggen.

Algemeen is dat de warmte ergens moet blijven, zit het niet in de woning dan lek je ergens warmte weg.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Begin met kierdichting, isolatie en correct ventileren (want verse lucht is belangrijk).

Kierdichting is echt het laaghangende fruit.
 

Klussen Verbouwen

  • #4
moeilijk te zeggen wat een cv-ketel ´in actie´verbruikt, dat hangt natuurlijk van zo veel factoren af. Een voorbeeld: een vol brandende -niet al te oude- cv-ketel, in een doorsnee huis dat gemiddeld geisoleerd is, met in meerdere kamers de radiatoren opengedraaid, gebruikt dan tijdens een dag dat het flink vriest, en de thermostaat staat op 21 c, ongeveer 2 kuub per uur.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Je voorbeeld zegt helemaal niets.
Wat is een vol brandende ketel 24kw 28kw 34kw?
Een openstaande radiator van 100w 3000w?
Aanvoer en retour ingeregeld of niet.
En temperatuur trajec 90/70 of 60/50,daar zit ook nogal een verschil in.
Wat is een gemiddelde tussenwoning die gemiddeld geisoleerd is?
Kortom je kan er niets mee.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Dit soort vragen krijgen we steeds meer, de reden is natuurlijk niet moeilijk te begrijpen.
Eigenlijk heeft het geen zin om elke keer weer hetzelfde te beantwoorden.
Isoleren
Warmteverlies berekening maken
Het systeem aanpassen op de berekende vermogens
Inregelen
Enz.

Installateurs hebben we nodig die dat op kunnen lossen, particulieren kunnen dit zelden.
 

Martva

  • #7
Ik had inderdaad gehoopt wat iemand anders gebruikt. Ik vind het verbruik te hoog. Ik woon alleen met om de week mijn kinderen. Ik van een hoekwoning waar ik 1300m3 verbruikte met 4 personen. En nu 1700m3 met zijn 1,5 persoon. Verschil nu is dat ik mijn vloer warm stook zonder kruipruimte isolatie. Dat helpt natuurlijk niet mee in het verbruik. Misschien is het idee om een post te beginnen met wat eenieders verbruik is met een bepaald type woning. Zo kun een mooier inzicht krijgen in wat bepaalde isolatie maatregelen aan besparing opleveren.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Dat is nutteloos, je gaat dan appels met peren vergelijken.
Eerst de beganegrondvloer isoleren, dan kan je bijvoorbeeld met de graaddagen kijken hoeveel je bespaart op gas.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #9
een ieders verbruik vermelden is zinloos, dan kun je eventueel nog beter in de buurtapp vragen naar verbruik met mensen met dezelfde woning, en dan nog zit je met variabelen.
Wat Ronny zegt is het meest logische.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Er zijn inderdaad ontzettend veel factoren die het energieverbruik van woning én bewoners bepalen. Het inschakelen van een energie-adviseur zou je op weg kunnen helpen. Het inregelen van de installatie werkt het best nadat de randvoorwaarden "isoleren" en "luchtlekken" verbeterd zijn.
 

Klussen Verbouwen

  • #11
zeker Headhunter, het hangt id -zoals ik al schreef- van zo veel factoren af. Een gemiddeld
verbruik zegt natuurlijk ook niets over een individeel verbruik.
Zoals je zelf al schreef: wat is ´t vermogen van de radiatoren die open staan, soort van cv ketel, is deze goed afgesteld/ingeregeld of niet
Verder spelen natuurlijk mee: gezinsgrootte, grootte van het huis, hoe is de isolatie (oftewel wat is het energie-label), hoek-/tussenwoning/appartement etc, etc, etc.
Toch kan Martva een beetje een idee krijgen, en heb je wat handvatten als je de cijfers opzoekt, en kijkt naar je eigen situatie. Maar meer dan dat is het ook niet.
Uitgaande van de cijfers van het CBS : het gemiddelde gas-verbruik per huishouden in Nederland is rond de 1200 kuub per jaar. Appartement gemiddeld: 800-1000 m3
Tussenwoning 1350-1750 m3
Hoekhuis 1600-2000 m3
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #12
Je wilt geen gemiddelde weten, je wil het exact weten. Ik gebruik de helft van mijn gemiddelde. Maar met alleen dat gegeven weet ik nog niks.
En dan nog, heb je er weinig aan, en kun je beter het bekende lijstje afgaan van verbeteringen, veranderingen en instellingen. Het aanbrengen van isolatie is dan een goede stap in de richting. Alleen dan kun je voor jouw situatie het laagste verbruik behalen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Gemiddeld zegt helemaal niets.
Ga je verbruik bijhouden, zet dat om naar graaddagen en kijk of je acties verbetering brengen.
Maar een ongeisoleerde betonplaat warmmaken kost nu eenmaal veel energie.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #14
zegt inderdaad niks maar denk dat de ketel zwaar over gedimensioneerd is.
30.7 kW en waarschijnlijk de max cv water temp nog op 90 graden.
Laat eens iemand langs komen en laat de ketel cv zijdig ff terug stellen naar een kW of 18.
De cv water temp naar beneden bijstellen om te beginnen naar een graad of 70.

groot vermogen meestal gekozen voor warmwater cappaciteit echter vergeten de meeste het cv vermogen aan te passen aan de installatie. Laat dit eerst eens doen.
Zal je al wat gas besparen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #15
Zo gek is dat verbruik niet van 1700 m³. Zeker niet met vloerverwarming in een ongeïsoleerde vloer. Dat in aanmerking nemende zal de rest van de isolatie van de woning ook niet optimaal geïsoleerd zijn.

Aan de ketel en eventueel dikwandig leidingwerk zal het niet liggen. Het is gewoon een hr 107 ketel, veel zuiniger wordt dat niet.

Tenslotte vraag ik me af of tonzon wel het juiste isolatiemateriaal is in deze toepassing. Ik had het zelf naadloos laten isoleren met purschuim aan de onderzijde van de vloer.
 

Bert pit

  • #16
Meld je aan bij mindergas.nl dan kun je vergelijken. Als je oude meterstanden weet kun je die ook invoeren.
Een nieuwe ketel zal geen wonderen verrichten qua besparing, als de huidige ketel ook al HR is. Warmte gaat in principe niet verloren, behalve door de rookgasafvoer en door gebrek aan isolatie.
 

Bernhard

  • #17
De oorzaak van een hoog gasverbruik van een ketel komt door een slechte installatie en een hoog warmteverlies van de woning

A Aanpassen van een slechte installatie;
- verhogen van de flow, pompsnelheid hoger instellen
- instellen/inregelen van het debiet voor de radiatoren en de vloerverwarming
- extra of grote radiatoren installeren
B Aanpassen van de isolatie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu