Verbinding ringbalk en dwarsligger platdak

Joop550

  • #1
Beste lezers,

Wij willen een overkapping maken in de tuin van 550 x 300 met een platdak die max 5 graden zal aflopen naar achter. De staanders zijn 12x12 en zowel de ringbalken als dwarsliggers zijn 14,5x4,4.
De staanders worden ingekeept zodat de ringbalken in de staanders komen. De dwarsliggers hebben zowel aan de voor- als achterkant een overstek en nu zitten wij met de vraag wat een goede manier is om de dwarsliggers met een afloop te bevestigen aan de ringbalken.
Ons plan is om de staanders aan de achterkant wat korter te maken zodat er een afloop komt van max 5 graden. Als ik de dwarsliggers dan op de ringbalken zou leggen dan steunen deze alleen op de rand van de ringbalken. Is dat een goede constructie? Als alternatief zat ik zelf te denken om de ringbalken aan de boven af te schuinen met die 5 graden, dit is heel gemakkelijk te dien met de handcirkelzaag. Op deze manier heeft de dwarsligger meer contact met de ringbalk. Is dit een goede optie? Of is die ‘schuine druk’ niet goed voor je constructie?
Ik zag ergens ook een optie om een plank als verbinding te gebruiken tussen de ringbalk en dwarsligger. Dan schroef je eerst een plank over de gehele breedte op de ringbalk, hier leg je dan de dwarsligger op die je gemakkelijk van onder de plank kan vastschroeven. Dit ziet er alleen niet zo mooi uit.
Ik keep de balken liever niet in met een ‘vogelbekje’.

Ik hoor graag wat jullie hiervan vinden of wellicht een ander idee hebben. Alle advies en tips zijn welkom
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
leg een latje van 20*10 in het midden op de ringbalk
dan dragen de dwarsliggers perfect in het midden
 

Joop550

  • #3
Bedankt voor je reactie.
Bedoel je dan dat de dwarsligger leunt op de ringbalk én op dat balkje wat je dan tussen de ringbalk en dwarsligger legt? Dan creëer je een extra steunpunt voor de dwarsliggers, inderdaad ook een optie. Je kijkt wel weer tegen een balkje aan.

En kan jij of iemand ook antwoord hebben op de vraag of het 'afschuinen' van de ringbalken constructief gezien een optie is? Of krijg je dan een verkeerde schuine druk?
Dat overweeg ik ook nog als optie
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Nee dat bedoel ik niet.
Ik bedoel dat je een klein centreer latje toepast zodat de dwarsliggers niet op het randje van je ander balk komen te liggen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu