Ventilator met timer en vochtigheidsmeter in toilet

Robbie0345

  • #1
Hoi,

Ik wil een ventilator ophangen in mijn toilet. Er zijn 3 draden waar ik hem op aan kan sluiten.
Fase, nul en schakeldraad.

Heb gecheckt, de schakeldraad zit op het lichtpunt. Deze heeft dus spanning wanneer je de lamp aandoet. De fase heb ik afgetakt van een stopcontact aan de andere kant (boven keukenkastjes keuken). Door klein gaatje draadje getrokken. De nul spreekt voor zich.

Nu heb ik al met verschillende ventilators geprobeerd om ze werkend te krijgen omdat de eerste niet lukte. Telkens als ik hem aansluit gaat de ventilator als ik hem juist aansluit direct weer uit als ik het licht uit doe. In alle ventilatoren zit een timer die ik goed instel. Heb er al iemand bij gehad die enig verstand heeft van elektra klusjes, die snapte er helemaal niks van.

Heeft iemand hier wellicht tips wat ik kan proberen?
Hoor het graag!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Komen de fase en de schakeldraad wel vanaf dezelfde groep?
 

Robbie0345

  • #3
Ja, komen van dezelfde groep. Heb ook als test de fase van 2 andere plekken gehaald als test. Eenmaal bij de lamp en eenmaal ander stopcontact in de gang naast het toilet, ook zelfde groep.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Waarom zou je een ventilator met vocht detectie willen plaatsen in een wc.
Dat gaat nooit werken, omdat er in de wc geen vocht/condens ontstaat.
Of het moet zijn, dat je heel hoog kunt piessen.
 

CV__

  • #5
Robbie0345 schreef:
De fase heb ik afgetakt van een stopcontact aan de andere kant (boven keukenkastjes keuken). Door klein gaatje draadje getrokken. De nul spreekt voor zich.
Eerste klas prutswerk en niks spreekt voor zich. Je hebt dus een PVC buis gelegd naar de keuken en daar 1 bruine draad door getrokken? Waarom zo moeilijk? Tak die bruine af bij de schakelaar; da's maar een paar meter en veel logischer.

Als je lichtschakelaar in de WC dubbelpolig is, is het nogal logisch dat die fan direct uitgaat.

En wat moet je met een ventilator met vochtmeting in de WC? Het enige waar damp af komt is wat pies en hete drollen. Tenzij je zo'n wc hebt waar dat 'droog' blijft liggen tot je doortrekt verdwijnt dat direct in een bak met koelwater en is het direct gedaan met dampen..

Samengevat; alleen timer nodig.
 

Robbie0345

  • #6
Neem mij niet kwalijk als het overkomt als prutswerk. Ik ben maar een amateur inderdaad, waarom ik ook op dit forum om hulp kom vragen. Mijn inziens nooit verkeerd om weer dingen bij te leren. Ik doe heel wat anders qua werk, dus ben inderdaad zeker geen kenner!

Ik kon voordelig aan een ventilator komen met timer en vochtmeter. Voor mijn gevoel is het in de toilet met name zomers nogal benauwd daar. Mijn idee was dat dit wellicht kon helpen. Als ik het zo begrijp kan ik dat dus wel vergeten.

Wat betreft die PVC buis, de ventilatiebuis (vanaf ophangpunt ventilator in toilet) loopt door de muur, aan de andere kant zit de keuken. Hij loopt boven de kastjes door naar buiten bij de achtergevel. De draden die bij de ventilatoropening zitten, zitten vast in het stucwerk. Heeft de vorige eigenaar zo gemaakt. Daar zat alleen een schakeldraad en een nul. Vanwege de timer heb ik dus een constante stroomdraad vanaf de keuken gehaald. Vanaf schakelaar is inderdaad een stuk logischer, maar dat ging dus niet.

Lichtschakelaar dubbelpolig? Kan je die iets verder toelichten?

Alvast bedankt voor de hulp, ben benieuwd hoe ik het eventueel kan oplossen.
 

CV__

  • #7
Verkoper aansprakelijk stellen voor verborgen gebrek. Draden mag je niet wegstucen maar horen in buis. Heeft hij het hele eind van schakelaar tot lamppunt als losse draad in de stuclaag?

Dubbelpolig schakelen wil zeggen dat de nul ook wordt onderbroken bij de schakelaar. Als diezelfde nul voor de ventilator is gaat hij dus uit als je de schakelaar weer 'uit' doet.
 

Robbie0345

  • #8
Ik weet het, kan wel zien dat hij tot de lamp in een buis zit. Kan niet goed zien of hij vanaf de lamp in stucwerk zit of alleen het laatste stukje bij de opening waar de ventilator in kan. Wil er niet aan gaan trekken, dan beschadigd de boel.

Gelijk even gekeken vwb dubbelpolig. Toen ik het las dacht ik even dat dit hem kon zijn. Helaas, alleen de bruine fase draad komt binnen bij de schakelaar en gaat dus weer door als een zwarte schakeldraad...
 

CV__

  • #9
Post eens een foto van die draad in stuc
 

Robbie0345

  • #10


Hoop dat bovenstaande lukt.

Verwarrende is dat de bruine draad toch echt schakeldraad is. Spanning is weg wanneer je licht uit doet. Fase staat dus niet op de foto.
 

Robbie0345

  • #11
Kan zijn dat onder het stucwerk toch buis zit, kan ik niet zien. Heb de draden iets verlengd, waren erg kort.
 

CV__

  • #12
Dat stucwerk kun je zo wegsteken. Misschien is het wel kabel, dat mag tegenwoordig helaas wel in stucwerk. Totaal geschift wel.

Of zet perslucht op de buis die de schakelaar verlaat. Hoe ziet het er daar uit?

Hoe heb je verlengd?? Solderen mag n.m. al heel lang niet meer.. Twisten ook niet. Stootverbinder gebruikt?
 

Robbie0345

  • #13
Vanuit de schakelaar loopt er een buis langs de deurpost naar boven de deur waar de lamp zit. Van daaruit gaat het naar de ventilator lijkt mij.

Qua verbinding hier met solderen en krimpkous. Kan er ook stootverbinder opzetten, inderdaad beter. Vanwege inbouw ventilator kan dat in de weg gaan zitten, vandaar de keuze.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu