Ventilator (badkamer) blijft zachtjes draaien.

Kasperjan

  • #1
Beste mensen,
Ik zal spoedig meer info geven maar mischien kan iemand me alvast in de juist richting sturen.
Ik heb een ventilator in de badkamer die samen met het licht aan en uit gaat. We wonen nu 10 jaar in dit huis en hoe oud de buis ventilator is, weet ik niet . Hij lijkt wel op een orcon buisventilator met zon
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
En wat is nu je vraag dan?
 

Kasperjan

  • #3
Beste Peter,
Ik zie dat de helft van het verhaal verdwenen is…..dank je
Afijn, als ik nu het licht uit doe, dan blijft de ventilator zachtjes draaien.( niet van de wind). Pas als ik de zekering in de meterkast trip valt ie helemaal stil. Als ik het licht weer aan doe dan gaat de fan weer hard draaien, bij uitschakelen gaan de toeren omlaag maar blijft ie draaien. Wat kan dit zijn?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Kan normaal zijn. Je zal even moeten kijken naar het typenummer.
 

Kasperjan

  • #5
Het is zeker niet normaal, tenminste tenzij het de afgelopen 10 jaar niet normaal gewerkt heeft en nu ineens wel natuurlijk. Maar dat lijkt me uitgesloten
 

Kasperjan

  • #6
Ik ga morgen even het dak op voor het merk/model.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Heb je iets veranderd aan de elektrische installatie?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Of je hoort hem nu pas, een heleboel van die ventilatoren draaien altijd laag en gaan pas hoog bij inschakelen.
Toevallig een ledlamp geplaatst in de badkamer? Sat wil ook wel eens leuke effecten geven.
 

Kasperjan

  • #9
Bedankt voor het mee denken. Nee er is zolang als wij hier wonen (10jaar) niets veranderd aan de installatie.
ik heb aan led spotjes gedacht maar verder dan dat ben ik nog niet gekomen. Die halogeen spotjes zitten er ook al minimaal 10 jaar in zonder dat er ook maar eentje stuk gaat. Blijkbaar goeie spotjes en of stabiele installatie. Alles bij het oude dus. Ik kwam hier op het forum nog wel iets tegen over kapotte condensatoren. Kan dat het gedrag verklaren? Heb in de afgelopen jaren wel een handvol condensatoren van rolluikmotoren vervangen maar die motoren deden het gewoon niet meer.(aanloop condensator). Deze fan doet het juist wel terwijl ie uit zou moeten gaan
 

Kasperjan

  • #10
Okay, ik ben even op het dak gaan kijken. Het is een Orcon mpv -7w die op drie
Standen kan draaien (7-17-53w) aan de bedrading en het aansluitblok te zien is alles aangesloten. Dit doet mij geloven dat de fan inderdaad misschien altijd heeft gedraaid maar dat ik dit nooit gehoord heb.
Kan het zo zijn dat de fan is zo vuil geworden dat ie nu meer herrie maakt of hij draaide voorheen op 7w en nu 17w in de ”uit” stand?
Schoonmaken staat natuurlijk op mijn “to do” lijstje maar is het mogelijk dat ie nu op 17w draait ipv 7w en kan ik dit op de een of andere manier meten?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Meet om te beginnen eens met een 2-polige spanningsmeter op welke klemmen je spanning hebt ten opzichte van nul of aarde. Zowel met de schakelaar uit als met de schakelaar aan.

Als je dat vergelijkt met het aansluitschema weet je op welke stand hij in beide gevallen zou moeten draaien.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #12
Een afzuigbox draait bijna altijd op de lage stand behalve als je een hogere stand inschakelt
via b.v. een schakelaar in de keuken of de badkamer. Dit is dus normaal.
 

Kasperjan

  • #13
Ben bang dat mijn multimeter niet volstaat als dubbel polige spanningsmeter. Moet ik eerst achteraan.
 

Kasperjan

  • #14
Beste Ronny , dank je . Maar omdat ik de fan nu ineens hoor bij “uit” heb ik het vermoeden dat ie ineens op 17w draait ipv 7w, als dat tenminste mogelijk is. Zo ja dan is er iets gebeurt/kapot waardoor ie niet meer op 7w draait. Maar goed, ik zal hem eerst schoonmaken al wordt dat pas vanaf maandag eh dinsdag. Maandag wordt hier een stormpje voorspeld en ga ik het dak niet op.
 

Kasperjan

  • #15
Dit zijn de aansluitingen op het “condensator blok” zoals dit blijkbaar heet. Ik kan er wel 30 euro tegen aangooien om te kijken of dit het probleem is maar dat is dan eigenlijk gebaseerd op niets. Puur gokwerk

3602F6B0-C2B4-43F5-A979-9B06F03ABB46.jpeg
 

Auto-Geen

  • #16
Als op N en L3 spanning blijft staan, zal de afzuiger altijd draaien. Maak L1 en L2 los dan is de laagste stand actief. Maakt de motor dan teveel lawaai de zijn de lagers aan vervanging toe. Door ouderdom van het condensatorblok gaan de toerentallen omlaag en niet omhoog. Lagers vervangen kan je zelf en kost niet de hele wereld.
 

Kasperjan

  • #17
Dank je wel voor je reactie. Ik ga dit (volgende week als ik vrij ben) oppakken en testen. Lagers kan ik inderdaad wel vervangen. Mocht ik toch het condensatorblok moeten vervangen, kan ik dan gewoon alle aansluitingen los maken of moet ik het condensatorblok eerst spanningsvrij maken, en (omdat er blijkbaar drie condensatoren inzitten) hoe doe ik dit dan met dit blok?
 

Kasperjan

  • #18
zojuist tijd gehad om het condensatorblok te vervangen. Nieuw niet meer te krijgen maar gelukkig was er nog iemand die gebruikte onderdelen van oude electr spullen afhaald. Afijn blok vervangen en de ventilator was overdue voor een schoonmaakbeurt. de schoepen zaten helemaal dicht. Zag dat de motor van 2006 was. Ben bang dat ie sindsdien niet is schoongemaakt.
in iedergeval is ie weer gefixed. iedereen bedankt voor het meedenken.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #19
Mooi dat het is opgelost.

Maar nu ben ik wel nieuwsgierig... Was het condensatorblok daadwerkelijk defect, of maakte de fan meer geluid omdat deze vuil was? :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu