Ventilatiekokers kruipruimte schoonmaken?

Bas19851

  • #1
Hoi allemaal,

Ik had een vraagje. Mijn kruipruimte is vochtig. Nou heeft mijn kruipruimte wel ventilatie aan beide kanten van het huis (tussenwoning) zitten. Kan het zijn dat deze verstopt zitten? Hoe maak ik het beste die ventilatiekokers schoon? Ik heb op internet gezocht maar kon eigenlijk niks vinden. Hieronder een foto van 1 van de roosters:
thumbnail_20201222_163003.jpg

ik neem aan roosters met kokers zijn zoals hieronder afgebeeld:
ubbink-vloer-renovatiekoker-rond-50mm.jpg

Hoe maak deze het beste schoon? Ik zie geen schroefgaten zitten voor het rooster vreemd genoeg. Als ik met een lampje in het rooster schijn dan zie ik een hoop aarde liggen maar geen gat. Misschien met een hogedrukspuit van buiten in het rooster spuiten? Of moet ik echt in mijn kruipruimte gaan liggen en met een rager het vuil naar buiten duwen? Heeft iemand een idee? Hartstikke bedankt alvast!
 

Kluskoppel

  • #2
Ik heb wel eens gelezen dat iemand die openingen met een bladblazer doorblies.
Anders wellicht tuinslang om de aarde weg te spoelen? Het water verdwijnt wel in de grond in je kruipruimte lijkt mij. Hogedrukreiniger zou ik afraden, daar spuit je het plastic rooster wellicht mee kapot.

Ik vermoed dat dit wat jij hebt een 'vloerventilatie koker' is. Zoek daar eens op om te zien hoe het in elkaar zit.
 

Bas19851

  • #3
Misschien raar gedacht maar er staan voor sommige roosters spullen. Voor 1 rooster staan altijd lege kratjes en voor een ander rooster de groenbak. Is het belangrijk voor goede ventilatie dat er geen spullen voor de roosters staan? De spullen staan er niet helemaal tegen aan maar maakt dat uit?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ben je al in de kruipruimte geweest. Het model wat jij gebruikt zit er niet dat maakt niet uit als de rechthoekige buis maar vrij ligt van grond of ander zaken.
 

M Jacobs

  • #5
Er kan ook een z- vormige metsel koker in zitten.
Je moet in de kruipruimte gewoon een "gezonde" luchtstroming hebben om je vochtige kruipruimte droog te ventileren. Vocht kan ook via het grondwater/ zandgrond verdampen condenseren in je kruipruimte waarna het met ventileren afgevoerd word naar buiten.
Je straatwerk licht veel te hoog, bij een goede regenbui loopt je kruipruimte gewoon vol alsof het een regenkolk is.
 

Lampje45

  • #6
Dit zal een ingemetselde versie zijn die met een Z bocht onder de betonvloer uitkomt.
Van buiten kun je niets vanwege het ongedierte rooster, maar vanuit de kruipruimte kun je er wel bij om het een en ander uit te zuigen of met een rattenstaart uit te stoffen
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
[qoute]Je straatwerk licht veel te hoog, bij een goede regenbui loopt je kruipruimte gewoon vol alsof het een regenkolk is. [/quote]

Dit dus. Daar help geen ventileren meer tegen...
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Normaal loopt je straatwerk van het huis af richting straat dus als dit het hoogste punt is dan maakt het niets/weinig uit dat het straatwerk wat hoger is dan je rooster.
Beter is natuurlijk wel om onder je roosters te blijven waardoor de kans dat er water naar binnen loopt vrijwel uitgesloten is en het te gebruiken oppervlak van je rooster optimaal benut wordt.

Komt er geen water via de roosters en is het toch vochtig dan inderdaad niets voor de roosters zetten.
Alternatief is geforceerd ventileren dus gewoon een PC ventilator oid. voor zo'n rooster knopen en dan blazen of juist zuigen (afhankelijk van hoe de wind staat)
Sluit het geheel aan op een zonnepaneel en naast de eenmalige aanschaf kost het verder niets.
 

Bas19851

  • #9
Ik heb de groenbak en de kratjes weggehaald. Zo te zien werkt dit best aardig.
20210105_105810.jpg
20210105_105802.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
En wat zie je, als er straatwerk ligt, bij de kokers aan de anderzijde van het huis?
 

Bas19851

  • #11
De foto's zijn van de achterkant van het huis (zuidwesten). Bij de ventilatieroosters voor (noordoosten), waar de wind ook op staat, zie je geen nattigheid.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #12
Nattigheid aan de kant waar de relatief (t.o.v. buiten) warme vochtige kruipruimte lucht eruit komt: condens op de koude stenen.
Meteen een teken dat de ventilatie werkt, ook een teken dat het vochtig is in de kruipruimte en de ventilatie dus niet goed genoeg werkt, of er is iets anders aan de hand.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Daar was ik nieuwsgierig naar. Dan lijkt het erop dat de lucht die uit de kruipruimte ventileerd en condenseerd op de steen.

Ja wanneer is een kruipruimte te vochtig of de ventilatie niet goed genoeg.
 

Bas19851

  • #14
Zoals ik eerder vermeldde stonden er allemaal dingen voor mijn ventilatieroosters. Aan de voorkant een groenbak en aan de achterkant lege bierkratjes. Deze heb ik nu weggehaald en nu zie ik die condensatie pas. Kan het niet zijn dat de ventilatie er nooit is geweest vanwege die spullen en dat het juist nu wel goed is?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
En wat vind je nu van het klimaat in de kruipruimte.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #16
Gewoon nog een weekje of wat wachten en kijken hoe het dan in de kruipruimte is.
Opgehoopt vocht krijg je echt niet in een paar uurtjes weg dat gaat weken zo geen maanden duren.
Voordeel is wel dat de komende periode vaak wat droger wordt en dat het dan wat sneller gaat.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #17
Een kratje er strak tegenaan en er blijft weinig ventilatie over.
Inderdaad een tijdje wachten en dan weer eens kijken/voelen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu