Ventilatie koud platdak

Woens

  • #1
Gegroet!

Wij zijn een HSB aanbouw met plat dak (koud want we zijn beperkt qua hoogte) aan het plannen en hadden een aannemer/timmerman gecontacteerd ivm deze werken. Hij stelde voor om een ventilatie laag in de dakconstructie te voorzien... Ik heb (in Belgie :cool: ) al best veel verbouwingen ed. gezien maar van een geventileerd plat dak had ik dus nog nooit gehoord.
Eerst heb ik de arme man voor gek verklaard maar ondertussen vind ik het wel een interessant concept, het kan een goede oplossing voor vocht in de dakconstructie zijn, een mogelijkheid om een platdak damp-open uit te voeren.
Ik heb er al wat over opgezocht maar blijf met een aantal vragen zitten en aangezien deze opbouw in Nederland blijkbaar wel meer voorkomt stel ik ze hier.

Ik dacht aan zoiets qua opbouw:


Het betreft hier een dak van 4x6 meter met een afschot van ongeveer 1,5cm per meter. Minstens 9cm hoogteverschil dus (12cm beter?)

Hoe hoog moet zo'n ventilatielaag zijn om voldoende te functioneren?
Als ik de afschot balkjes/klossen zo plaats dat luchtcirculatie mogelijk is hoe hoog/laag mag de afstand zijn tussen de laagste hoek en de bovenkant van de balklaag?

Is het voldoende dat de ventilatiespouw op het laagste punt 2cm hoog is en 11cm op het hoogste?
Die 11cm is dan op de zijde die het meeste wind vangt.

Hoe groot moet de luchttoevoer/afvoer zijn?
Is een gat van 12mm om de 10 cm voldoende?
De achterkant staat aan de ZW-kant in poldergebied en krijgt best wel wat wind (en regen ook normaal gezien...)

Eventueel wil ik de balklaag al in afschot leggen, bovenop de balken komen van die 4D isolerende houtvezelplaten met eventueel een laag onderdakfolie (water en wind dicht - dampopen). Zodat indien er toch vocht zou binnenglippen dit weg kan vloeien
 

Woens

  • #2
Toevoeging:

Als ik de balklaag al in afschot leg, hoe hoog zou ik de ventilatie laag dan moeten maken?

Er komen op termijn waarschijnlijk PV-panelen op het dak te staan waardoor de kouddak methode met intelligent dampscherm niet gaat werken (onvoldoende opwarming om vocht er terug uit te "duwen").
Als ik voor het geventileerd platdak ga is een dampscherm < sd100 dan voldoende, eentje van sd25 of sd10? (warme kant - onder de balklaag)
 

Woens

  • #3
Niemand een idee of aanwijzingen ivm hoogte ventilatiespouw ?
Of grootte en hoeveelheid gaten voor aan- en afvoer van buitenlucht in de ventilatiespouw?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Daar heb je volgens mij oude knarren die betrokken zijn met hun werk voor nodig. Ik heb eens zus en zo en toen ging het mis of ik heb er nooit meer iets van gehoord.
Waarom geen OSB3 als eerste laag in de constructie?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu