Dakkapel koud dak isolatie; 2 ventilatie opties

Fhus

  • #1
De dakbedekking op m'n dakkapel is gaar en is gaan lekken door de vorst. Het plan was om deze dit voorjaar te vervangen, maar ja dat is nu dus wat eerder gewenst.
Ik wil het dakje ook direct isoleren dmv de koud dak isolatie methode. Ik weet dat het afgeraden wordt, maar ik hoop met ventilatie boven de isolatie de vocht-problemen tegen te gaan.

De eerste ventilatie optie die ik bedacht had was met een dakdoorvoer. En dan gaten boren in alle draagbalkjes zodat 1 dakdoorvoer voldoende zou zijn. Hiermee zijn alle holle ruimtes boven de isolatie met elkaar verbonden.
De holle ruimte tussen onderkant dak en isolatie zal ongeveer 1.5cm zijn. (is dat voldoende?)

Maar daarna bedacht ik wat anders. Het dakkapelletje heeft een overschot van zo'n 30 cm over de kozijnen heen. Dat overschot is gewoon hol. Dus misschien kan ik onder het overschot een aantal roostertjes plaatsen ipv een dakdoorvoer. Dan kan ik tussen elke baan draagbalkjes een roostertje plaatsen. Er komen dan dus geen boorgaten tbv ventilatie in de draagbalkjes.

Het liefst kies ik voor de roostertjes in het overschot. Omdat de te boren gaten (om alle holle ruimtes tussen dak en isolatie met elkaar te verbinden) toch meer boven in dan midden in de draagbalkjes komen ivm beschikbare ruimte boven de isolatie.

Ik hoop mijn situatie te verhelderen met 2 tekeningetjes; van beide opties 1. En graag hoor ik waarom de roostertjes bijvoorbeeld toch geen goed idee zijn.

dakdoorvoer met gaten in balkjes:
-de zaagtandjes is isolatie. De pijltjes geven de ventilatie stroom aan.


roostertjes:
-de zaagtandjes is isolatie. De pijltjes geven de ventilatie stroom aan.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als je er aan drie kanten een overstek zit krijg je een goede ventilatie. Alleen aan de voorkant, dan zou je aan de andere zijde onder de pannen iets kunnen voorzien. Een dak zonder doorvoer in het vlak is altijd sterker.
 

Fhus

  • #3
Dankje. Waarschijnlijk kan er aan 3 kanten ventilatie komen. Daar had ik nog niet aan gedacht. De beide zijkanten worden echter gescheiden door een draagbalkje.

Of zou het ook voldoende zijn om alleen aan de voorkant ventilatie te plaatsen en deze lucht gedeeltes met elkaar te verbinden? Dus een paar geboorde gaten in de draagbalkjes bij de overstek.

trouwens op isolerendoejezo lees ik juist dat er beter geen luchtlaag tussen isolatie en dakbeschot kan zijn.

Maar misschien is een luchtlaag icm ventilatie juist wel weer beter?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Als er toch nieuwe dakbedekking komt, waarom dan niet aan de buitenkant isoleren?

Als je voor die constructie met "interne" ventilatie kiest, zorg er dan voor dat de isolatie winddicht is. Anders ventileer je de warmte weg.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als je boven de isolatie met buitenlucht ventileert is het eenvoudig isoleren. Geen damprem en ook geen moeilijkheden met het goed dampdicht aanbrengen van een dampremmende laag.
Zoals je kan lezen moet je die dampremmende laag zorgvuldig aanbrengen. Hoe zorgvuldig is zorgvuldig?
 

Fhus

  • #6
Bedankt voor de info/tips.
De isolatie komt er goed strak in. En ik doe er denk ik wel een dampdichte laag onder. Scheelt wellicht ook wat in winddichtheid(?).
 

Fhus

  • #7
Afgelopen weekend de klus geklaard.
Uiteindelijk toch voor een warm dak isolatie gekozen dmv opgehoogde dakboeien.
Nog eventjes wat afwerking en het is helemaal af; wat bijschilderen en de daktrimmen bevestigen.

Een paar fotootjes :)

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu