Ventilatie kelder met server erin

Eshu

  • #1
Ik ben onlangs verhuist en ik heb een server die ik in de kelder wil plaatsen. De kelder is niet vochtig maar ik zit even met het afvoeren van de warme lucht.
De server geeft natuurlijk warmte af en nu heb ik wel een gat in de muur laten boren voor verse lucht maar moet ik nu nog een tweede gat laten boren waarop ik dan een ventilator kan plaatsen om de warme lucht af te laten voeren?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Lucht kan er alleen in als deze ook ergens weg kan.
Dus alleen een gat voor toevoer werkt niet als er geen afvoermogelijkheid is, door bv een raam of een kier onder de deur.
 

Eshu

  • #3
Er is een ruime kier onder de deur en het Luik naar de kruipruimte aan de andere kant sluit ook niet helemaal goed af. Is dat dan voldoende om de warme lucht van de server af te laten voeren?
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #4
Lijkt me wel, afhankelijk van hoeveel warmte je server produceert natuurlijk. Ik zou zeggen probeer het uit, en hou de temperatuur de eerste periode in de gaten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Helemaal eens. Die ruimte kan best wat warmte opnemen. En als deze verder niet wordt gebruikt dan zou het vocht alleen uit de muren, vloer en van de ruimte boven de kelder kunnen komen.
Koop een behoorlijke een setje wat temperatuur en de luchtvochtigheid kan meten.
 

Eshu

  • #6
Oké, dan zal ik het in eerste instantie zo laten en dan temperatuur en luchtvochtigheid meten. Wat zijn de maximale waarden wat betreft temperatuur en luchtvochtigheid?
 

Hharbers

  • #7
er zijn ook omkerende ventilatirs voor enkelvoudige doorvoeren,

Deze zuigen eerst x tijd vuile lucht van binnen naar buiten en na x tijd draaien ze om halen ze verse lucht van buiten naar binnen.
Dit kan zelfs met (ddels) terug winnning van warmte uit uitgeblazen lucht
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #8
@Hharbers Mooi marketingsverhaal van de leveranciers maar zo werkt het in de praktijk natuurlijk niet.

Uitgaande van de theoretische situatie dat er nergens lekken zijn zal met zo'n oplossing de kelder overdruk krijgen, of onderdruk, Vrij snel zal het debiet dan naar nul gaan.

In de praktijk zal het door kieren afgevoerd/aangezogen worden, maar het debiet zal dus een heel stuk lager zijn dan opgegeven door fabrikant. Plus de lucht zou zo maar eens op plekken terecht kunnen komen waar je die niet wil (bijvoorbeeld je woonkamer in).

Warmteterugwinning is hier juist niet gewenst, maar mocht je daar interesse in hebben zou ik toch echt naar units kijken die in een set werken, en met elkaar communiceren (1 blaast naar binnen, dan andere naar buiten). Anders heb je niets aan de warmtewisselaar, alle energie die je behoud in de wisselaar, blaas je door kieren op andere plekken in je huis naar binnnen/buiten.
 

Eshu

  • #9
Ik heb gisteren de temperatuur gemeten en de server staat er nog niet in maar dan is de temperatuur al zo rond de 24 graden en luchtvochtigheid rond 50%.
En als ik junior het bestaande gat een ventilator plaats die de warme lucht naar buiten afvoert, komt er dan nog wel genoeg verse lucht binnen zoals onder de kier van de deur en kruipruimte?
 

Eshu

  • #10
En wat is de maximale temperatuur die de ruimte mag hebben voordat de server niet meer goed gaat functioneren?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
Vaak wordt 27 graden aangehouden.
Of er voldoende lucht binnenkomt, dat zal je zelf moeten beoordelen
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #12
Als je niet boven de 27 graden mag komen, al kan ik me voorstellen dat een thuisgebruik server qua betrouwbaarheid iets andere eisen met zich meebrengt dan die van een datacenter, ga je een paar weken per jaar wel problemen krijgen lijkt me.

Als het buiten 30+ graden is werkt koelen met buitenlucht nekt zo goed meer...
 

Eshu

  • #13
Ik neig heel erg om op het bestaande gat een ventilator te plaatsen die de warme lucht naar buiten afvoert. En dan aankijken wat er gebeurt.
Of nog andere suggesties voor vooral in de zomer.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #14
Zoals al aangegeven een aantal posts geleden, probeer het uit en monitor de temperatuur. Ik had gelijk 2 gaten laten boren maar dat is nu te laat, een tweede gat kun je altijd nog laten boren als het nodig blijkt te zijn.

Je server schakelt zich bij oververhitting waarschijnlijk ook uit zichzelf uit. Al zou ik dat niet afwachten, maar eerder ingrijpen als de temperatuur teveel oploopt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Eshu schreef:
Ik neig heel erg om op het bestaande gat een ventilator te plaatsen die de warme lucht naar buiten afvoert.
Als je daar in geloofd moet je dat doen.
Eshu schreef:
Of nog andere suggesties voor vooral in de zomer.
Dat is het mooie en tevens lastige van deze kwestie. We hebben ook nog een winter periode.
Nou ga ik je een moeilijke vraag stellen waar praten we eigenlijk over. Hoe warm is het in die ruimte.
 
Laatst bewerkt:

Eshu

  • #16
In de ruimte is het nu ongeveer 23 graden met een luchtvochtigheid van 50%. Ik weet niet hoeveel warmte de server al produceren.
Maar stel dat de temperatuur te hoog oploopt in de ruimte? Welke oplossing zouden jullie dan doen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #17
In juni en juli waren een aantal hete dagen van 30 gr en wat hoger, hoe warm was het in de kelder. De temperatuur van de vloer, de muren en het plafond zijn beslist lager en kunnen nog aardig wat warmte opnemen.
Het zou me niets verbazen dat die ruimte tijdens die hete dagen lekker koel was.
Mijn computer blaast 27,6 gr lucht uit en zuigt de kamertemperatuur van 23,5 aan.
 

Eshu

  • #18
Deze kelder is niet volledig onder de grond. Het bovenste deel komt ongeveer 1,5 meter boven de grond uit. Op dit moment is de temperatuur onderin 19 graden, bovenin 22 graden. Alleen aan de voorkant waar een deel boven de grond uit komt is het nu 24 graden. Wat de temperatuur is als het 30 graden of hoger is weet ik niet. Toen heb ik dat niet opgemeten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #19
Eshu schreef:
Op dit moment is de temperatuur onderin 19 graden, bovenin 22 graden.
Hoe gemeten infrarood thermometer.

Ik weet niet goed wat ik me moet voorstellen wat een server aan warmte afgeeft.
Wat ik een beetje voel is dat de mens een beetje bang gemaakt wordt voor warmte.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #20
Waar hebben we het eigenlijk over?
Een server kan een klein kastje zijn die minder dan 100 Watt verbruikt of een complete kelder vol die aan 3x25A niet genoeg heeft..
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu