Ventilatie kelder, buisventilator?

Fendtgek

  • #1
Hallo allen,

Normaal ben ik hier aanwezig voor vragen over elektra, maar heb nu hier thuis een probleempje met de ventilatie, waar ik bijna niks tot geen verstand van heb, misschien kunnen jullie helpen.

We hadden onder de bestaande keuken een kelder. Mooi diep, kan je net rechtop staan. In de buitenmuur van die kelder zat een raam, wat eigenlijk altijd openstond voor de frisse lucht. Het was er altijd een perfect klimaat.

Nu hebben we een stuk bij de keuken aan gebouwd, en daarmee is wat eerst de buitenmuur was, binnenmuur geworden. Onder de nieuwe keuken is nu kruipruimte, en uiteraard de oude kelder, en de kruipruimte is toegankelijk door het raam wat we eerst altijd open hadden staan. Voor de ventilatie heeft de aannemer 2 buizen van 110 mm door de nieuwe kruipruimte gelegd, en met 2 keer 90 graden boven de grond laten komen. In de kelder, waar ze bijna tegen het plafond uitkomen, is 1 gelijk met de muur afgezaagd, en de ander met 90 graden naar beneden tot bijna op de vloer afgezaagd. Hiermee zou voldoende ventilatie zijn, dit valt echter tegen.

het is nu veel warmer en de kelder, en het ruikt ook veel muffer. Ik zat op internet wat te zoeken, en toen kwam ik buisventilatoren tegen, zou dit niet iets zijn? Mijn redenatie was dan dat die ventilator de muffe lucht af zou zuigen, en je dan een soort overdruk in de kelder krijgt waardoor er frisse lucht door die andere buis binnenkomt. Klopt dit?
 

Bernhard

  • #2
Bereken de m3 van de kelder.
Hou een ventilatievoud aan van 5 tot 10 luchtwisselingen per uur.
De ventilator van een kelder met een inhoud van 75 m3 zou dan bij 10Lw 750 m3/h moeten kunnen verplaatsen.
Nu moet de diameter worden berekend van de luchtoevoer- en luchtafvoerbuis. Bij een luchtsnelheid van 5m/sec is de buisdiameter 225mm. Nu moet de wrijvingsweerstand van de buizen berekend worden.
Met deze gegevens kan een ventilator gekozen worden.
Om het geluidsniveau te beperken kan je een ventilatortype groter kiezen.
Een grotere ventilator kan op een lager toerental draaien en maakt dan minder geluid. De geluidproductie van de ventilatoren moeten met elkaar vergeleken worden. Centrifugaal en axiaal ventilatoren hebben heel andere karateristieken. Mvgr Bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu