Mechanische ventilatie kelder

Marzou

  • #1
Na een aanleg van een kelder onder ons huis, hebben wij vandaag deze voorzien van een mechanische ventilatie van Itho.
Kelder is 20 m2, circa 50m3.
RV staat op 90% vandaar de ventilatie.

Nu is mijn vraag hoelang duurt het eer deze RV gaat zakken?
RV staat deze al weken zo hoog.
De temperatuur in de kelder schommelt rond de 19 graden, er is nog niet gestookt in de kelder, mede omdat wij deze pas een half jaar hebben.

Hopelijk kan iemand mij van een passend antwoord voorzien.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als het vocht uit de muren of vloer komt kan dat heel lang tot oneindig duren.
Waar komt de nieuwe lucht vandaag? Als uit huis, wat is daar de temperatuur en de RV?
Hoeveel m3 per uur voert de ventilatie af?
Met die waardes kan je bereken hoeveel water er afgevoerd wordt.
 

Marzou

  • #3
Bedankt alvast voor u reactie de installatie zuigt per uur af 345m3 +/-.
De frisse lucht aanvoer komt vanuit buiten dus is buiten temperatuur.

Maar u heeft aan oneindig lang, kan ik deze ruimte dan überhaupt ooit normaal gebruiken? Hebben er nu bv een kledingkast staan maar alles voelt klam aan wat je daar uit haalt als voorbeeld.

Overigens hadden wij de betonnen bak afgewerkt met gipsplaten deze zitten op het beton verlijmd. 1 plaat verwijderd en de plaat is aan de kant van de betonnen bak droog, wat er op lijkt dat het vocht niet uit de constructie komt.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #4
Hoe snel de relatieve luchtvochtigheid zakt is natuurlijk ook sterk afhankelijk van de relatieve luchtvochtigheid van de buitenlucht. Zeker met 345m^3 per uur voor een ruimte van 20m2. Met dit debiet vermoed ik dat muren etc relatief weinig invloed hebben, omdat het vocht dat hier uit komt ook direct weer afgevoerd wordt met de lucht.

Op dit moment is de relatieve luchtvochtigheid buiten ook zo'n 80-90 procent. En de temperatuur vrij hoog. Zonder verwarmen of actief ontvochtigen ga je de relatieve luchtvochtigheid dan niet veel lager krijgen. Ik vermoed dat het in de winter, zeker als je ook gaat stoken, een stuk beter zal worden.

Hoe voer je trouwens verse lucht aan? Ook via mechanische ventilatie of met roosters? Als je namelijk zo'n grote hoeveelheid lucht af wil voeren moet je het ook aanleveren, als dat niet goed gedimensioneerd is zal je uiteindelijk debiet best eens een heel stuk lager kunnen leggen (ben je in feit je kelder aan het vacuüm zuigen)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Ventilatie van een kelder is altijd lastig. Belangrijkste is om zeker te weten dat er geen lekkage is. Veel mensen gebruiken een ontvochtiger in plaats van ventilatie.

Gipsplaten zijn trouwens niet aan te raden in een kelder. Die kan je het beste verwijderen. Je gebruikt het beste alleen maar materialen die tegen vocht kunnen.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Je schrijft dat de temperatuur in de kelder 19 graden is, dat is neem ik aan de lucht temperatuur. Heb je ook een idee wat de temperatuur van de wanden en vloer is? De mooiste manier om dit te meten is met een infrarood thermometer die tegenwoordig ook gepromoot wordt om de temperatuur van het voorhoofd te meten. Als de oppervlakten veel kouder zijn dan de luchttemperatuur krijg je condensatie.
 

Marzou

  • #7
Een lekkage in mijn kelder heb ik zeker niet, zeg nooit nooit maar daar twijfel ik eigenlijk totaal niet aan.

Zit nu inderdaad ook te kijken naar een bouwdroger, gaat dit de RV naar beneden halen?
Misschien heb ik gewoon geen geduld maar moet ik inderdaad ook het stook seizoen afwachten.
Voordat ik een MV wilde aanbrengen wilde ik eigenlijk al een bouwdroger huren maar door de huurkosten en het stroomverbruik heb ik deze kosten in de MV aanleg gestoken.

Een ontvochtiger wat hierboven wordt aangeraden is dit dan een permanenten of zo één die ik hierboven al omschrijf van een bouwdroger?

De buitenlucht wordt niet mechanisch aangevoerd maar gewoon via de natuurlijke weg. Een gat van rond 125 mm.

Temperatuur van de kelder is inderdaad 19 graden constructies heb ik nog niet gemeten, op mijn werk hebben wij volgens mij van die meters zal hier eens naar gaan kijken.

Tja gipsplaten het verkeerder materiaal, plafond en de voorzet wanden bestaan inmiddels allemaal uit gipsplaten ;-(
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #8
Een bouwdroger is zonde van de energie als er geen vochtprobleem is.
Permanent helemaal die dingen verbruiken veel.
Als de muren droog zijn, is het verder gewoon goed zo.
Temperatuur van de muren meten is een goed idee, ook de vochtigheid van de muren kan je meten. Als dat ok is, dan zullen de gipsplaten ook geen probleem worden.

ps. 345m3 zal de maximale capaciteit zijn van de afzuiger bij perfecte omstandigheden. In de praktijk zal dat een stuk minder zijn, maar het zal wel genoeg zijn voor die ruimte.
Kijk eens of je buiten bij de afvoer verschil voelt met de deuren dicht en de deuren open.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Beton is waterdicht heeft een Mu van 30. Daar kan dan volgens mij best wat aan vocht doortekken.
 

Marzou

  • #10
Zojuist de vocht gemeten en de waardes zitten tussen de 5 en 7% met slechts 1 uitschieter naar de 11%

De RV meter staat nu op 83% dus hopelijk blijft dit zo en schiet hij niet tegen de avond weer terug naar de 90% moet denk ik toch ook heel lang geduld hebben met alles
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #11
Waar woon je? Bij mij, regio den haag, is de relatieve luchtvochtigheid buiten nu een stuk lager dan de afgelopen weken (50%).

Ik denk nog steeds dat op dit moment de hoeveelheid vocht in de buitenlucht veruit het meeste invloed heeft of de waarde die je binnen meet.
 

Marzou

  • #12
Haha toevallig woon ook in Den Haag.

ben totaal niet thuis in de RV van buiten.
Ik dacht de RV in de zomer altijd lager was als in de winter maar dat klopt dus ook al niet
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #13
Even wat uitleg,

Relatieve luchtvochtigheid, is zoals de naam al aangeeft relatief. Hoe warmer lucht is, hoe meer vocht het kan bevatten. Een relatieve luchtvochtigheid van 100% betekend dat lucht niet meer vocht kan opnemen. Als je dus lucht verwarmt, zakt de relatieve luchtvochtigheid. Dit omdat de hoeveelheid vocht gelijk blijft, maar de lucht meer vocht zou kunnen opnemen omdat het warmer is.

Bijgevoegd een mooi plaatje waarmee je de relatieve luchtvochtigheid van buiten naar binnen kunt vertalen. De relatieve luchtvochtigheid buiten kun je uit weer apps of van google halen. Hou voor de gein is in de gaten of hiermee je luchtvochtigheid binnen te verklaren is.

20200613_102123.jpg


In de winter is de lucht een stuk kouder waardoor het minder vocht mee draagt. Verder verwarm je binnen, waardoor de relatieve luchtvochtigheid nog daalt. Ik verwacht dus in de winter juist dat je kelder een lagere relatieve luchtvochtigheid heeft.
 
  • Like
  • Informatief
Waarderingen: Vonken_trekker, Jackd en Krunnie

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #14
Het is niet toevallig dat je in de winter droge handen en lippen krijgt.
 

Marzou

  • #15
Inmiddels een luchtvochtigheid van 74% in de kelder komt van 90% dus de MV lijkt zijn ding wel te doen
Hopelijk zakt hij nog onder de 70 zonder dat de cv aan gestaan heeft, dan moet het rond de wintermaanden helemaal goed gaan komen lijkt mij
 
  • Like
Waarderingen: Job_04 en Krunnie

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
De ontvochtiger die ik bedoelde is er eentje met een opvangbakje voor condens eronder.

In de winter kan theoretisch de kelder sneller drogen dan in de zomer. Maar door de hogere grondwaterstand kan er mogelijk ook meer vocht door de muren komen. Goede ventilatie of ontvochtiging is heel het jaar dus nodig.
 
  • Like
Waarderingen: Marzou

Marzou

  • #17
Bedankt voor je reactie.
Hij staat inmiddels op stand 1 zonder kachel is die inmiddels gezakt naar rond de 75%. Hopelijk doet de wind/storm komende dagen de kelder ook goed in de zin dat er dan genoeg verse lucht/ doorstroming de kelder inkomt.
Lijkt dus de betere kant op te gaan
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu