Ventilatie in wc op lichtschakelaar aansluiten

MMN166

  • #1
Hallo,

Ik wil een ventilatie in mijn wc aansluiten op de lichtschakelaar maar ik kom er niet uit.
Uit het contact van de lichtschakelaar komen 2 draden in de kleuren bruin en zwart.
Ik heb foto's genomen van de ventilatie en van de lichtschakelaar.Mijn vraag is dus wat moet waar met die draden?
Alvast bedankt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zo te zien heeft die ventilator geen naloopbesturing. Daarom kan ie alleen tegelijkertijd draaien met de verlichting van het toilet (niet echt handig).

Daartoe moet de blauwe draad van het snoer aan het kroonsteentje van de ventilator verbonden worden met de blauwe draad van de lamp (of de blauwe draad in de centraaldoos). De bruine draad van het snoer met de schakeldraad van de lamp, dus met zwart. In de lamp aan te sluiten of in de centraaldoos, indien daar beschikbaar.

Meer valt er niet van te zeggen.Eeigenlijk wel een beetje raar dat er een gewoon snoertje aan zit. Zou meer een vaste verbinding verwachten dus met VD-draad in buis.

je kunt in elk geval de aansluitingen bij de schakelaar er niet voor gebruiken.
 

MMN166

  • #3
Ik had al geprobeerd om de blauwe draad van de ventilator samen met de blauwe in de lichtschakelaar en de bruine van de ventilator samen met de zwarte draad in de lichtschakelaar maar dat werkt niet,het licht gaat wel aan maar de ventilator niet,doe ik de lichtschakelaar uit dan gaat de ventilator aan en de lamp gaat zwak branden.


Of moet ik bij de draden van de lamp in het plafond zijn met aansluiten?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dat laatste zou ik maar doen ja.

Een blauwe draad op de lichtschakelaar zie ik niet (en hoort er ook niet te zitten). Je zult wel bedoelen dat je de blauwe draad van de ventilator met de bruine van de lichtschakelaar hebt verbonden. Dan krijg je inderdaad het effect dat je beschrijft, want dan staat de ventilator in serie met de lamp.
 

MMN166

  • #5
Ja dat klopt,ik had mij vergist in de kleur,maar nu de draden verbonden zijn in het plafond werkt het wel als het licht aan gaat.
Bedankt voor je hulp.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu