Ventilatie hobbyruimte

Fabbie

  • #1
Ik heb een vrijstaande zeer goed geisoleerde hobbyruimte met een beganegrond en een zoldertje. Op de begane grond is de inhoud 65m3 en op het zoldertje 28m3. In totaal dus ongeveer 100m3. Ik wil nu gaan ventileren middels natuurlijke ventilatie. Ik wil op de begane grond een ventilatierooster in de buitenmuur plaatsen een 'doorvoer' naar het zoldertje maken en op het zoldertje nog een ventilatierooster plaatsen in de buitenmuur.

Volgens het bouwbesluit moet in een woonkamer 0,9dm3/s per m2 vloeroppervlak aan lucht ververst worden (minimaal).
Voor de begane grond (oppervlakte 25m2) zou ik dus 8,1 m3/uur aan lucht moeten verversen. Maar hoe kom ik er nu achter hoeveel roosters ik moet plaatsen? Als ik b.v. kijk op een website waar ventilatieroosters worden aangeboden, dan staat er nergens bij hoe groot de capaciteit van die roosters is. Of is er soms een vuistregel die ik kan hanteren voor die roosters?

Gr Jeroen
 

Fabbie

  • #2
Ik zie dat ik er een factor 10 naast zit... Het moet 81 m3 per uur zijn. Maar ik denk dat ik het al gevonden heb. Ik zie op een website van een gerenommeerd merk van ventilatieroosters dat hun ronde ventilatieroosters met een drukverschil van 2Pa een doorstroom hebben van 68,7 m3/h bij een drukverschil van 10Pa is dit 152,6 m3/h. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat deze waardes bij andere merken heel verschillend zijn, ik ga dus voor ronde ventilatieroosters van minimaal 19cm diameter.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu