Kruipruimte ventilatie onder fundering door

JenM

  • #1
Beste mensen,

Wij wonen in een jaren-70 woning met in de achtergevel glazen puien tot op de grond. Hierdoor is daar geen kruipruimteventilatie aanwezig. Aan de voorkant van het huis wél, maar dit veroorzaakt geen enkele trek in de kruipruimte waardoor de gebruikelijke problemen ontstaan: muffe lucht in hal, schimmel door optrekkend vocht langs kruipruimteluik etc.

Nu wil ik het kruipruimteluik sowieso luchtdicht gaan maken, maar ik wil ook de ventilatie in de kruipruimte optimaliseren. door de glazen puien is er achter dus géén ruimte voor een renovatiekoker o.i.d, dus wil ik koekoeks gaan gebruiken die ik later netjes wegwerk in het terras (rvs roostertjes).

Rest de uitdaging waar de ventilatie door de fundering te boren.
Ik wilde hiertoe horizontaal door de betonnen fundering gaten van 80mm laten boren door een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is, zo hoog mogelijk in de fundering zodat de buis vlak onder de vloer uitkomt (dat schijnt optimaal te zijn qua ventilatie).
Echter als de gaten zo hoog mogelijk worden geboord, wordt het wapeningsstaal volledig doorgehaald, dat lijkt me niet zo best voor de funderingssterkte (afbeelding 1).

Als ik lager laat boren (grofweg de bovenste 5 cm van de fundering vermijden) komen de gaten achter de verwarmingsbuizen uit; niet ideaal (afbeelding 2).

Een derde oplossing zou zijn om een soort 'U-pijp' onder de fundering in plaats van door de fundering maken, die dan buiten in de koekoek uitkomt. (afbeelding 3).

Zal dit werken, of zal er door een dergelijke buis nauwelijks trek ontstaan? Voordeel is uiteraard dat ik de fundering in het geheel in tact kan laten (en daarnaast ook nog wat geld uitspaar door het niet hoeven laten boren van 5 gaten van 80 mm door 30 cm dik beton...)

Hartelijk dank voor het meedenken!





 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zou nooit door de fundering boren. Raak je ook maar iets van de bewapening dan krijg je betonrot doordat het betonijzer bloot komt te liggen.
 

JenM

  • #3
Bedankt Bert; inderdaad de kans is groot dat er hoe dan ook in het betonijzer geboord wordt omdat je nooit van tevoren kan zien waar dit zich precies bevindt.

Dat boren laat ik maar zitten dus.

Rest dus de U-pijp-oplossing.
Maar zou die voor voldoende trek zorgen? Of is zo'n situatie (volledig glazen pui aan achterkant woning) nooit fatsoenlijk op te lossen qua kruipruimteventilatie?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Waarom zet je niet een goedkoop ventilatortje in de belchtingspijp? De kleinste ventilator zal al een paar m3 lucht per uur verplaatsen, wat al meer dan genoeg is. Je hoeft de ventilator dan niet eens de volle dag te laten draaien (al zou ik dat in het begin wel een paar weken doen totdat de luchtvochtigheid in orde is).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Door de fundering boren is inderdaad niet verstandig, maar even terug naar het probleem. Optrekkend vocht voorkom je niet (persé) door kruipruimteventilatie.

Wat voor begane grondvloer heb je? Zijn er buren met vergelijkbare problemen (en huizen)?

Is de pui meteen op de fundering geplaatst, of zit er nog wat metselwerk tussen? Roosters in het terras lopen vol met water, heb je daar een oplossing voor?
 

JenM

  • #6
@Bert: dat zou inderdaad kunnen, maar ik hoopte dat er een oplossing zou zijn waarbij de natuur haar werk doet; als ik een of andere natuurlijke trek kan veroorzaken zou dat natuurlijk perfect zijn.

@IJkenhout: Het is niet zo dat de boel kletsnat is gelukkig; 's winters zie ik de fundering (bezien vanuit de kruipruimte) aan de voorkant van het huis netjes droog, maar aan de achterkant vochtig (veel neerslaand vocht uit de lucht).

Mijn verwarmingsbuizen zijn geïsoleerd, hoewel ik die isolatie nog wel dikker wil maken. Toen dat nog niet zo was, was het probleem erger.

Het is een zgn broodjesvloer van betonnen balken + broodjes (geen kwaaitaal vloer). Buren hebben vergelijkbare problemen, maar die lossen het op door de kruipruimteput zo goed en kwaad als dat gaat luchtdicht af te dichten met allerlei soorten platen...ikzelf los het probleem liever ook bij de bron op (ben ook een goed sluitend (dubbel) luik aan het maken).

De opbouw van de achtergevel van onder naar boven is: fundering -> vloer -> pui, dus helemaal geen ruimte om daar nog iets van een Z-vormige 'telescoop-achtige' pijp in te maken. Vóór zijn met de bouw standaard isolatiekokers aangebracht met de bouw mee (origineel)

De roosters in het terras komen straks tegen het huis aan. door de overstek van de dakgoot komt daar eigenlijk nooit water, daarnaast ga ik mijn nieuw aan te leggen terras ook 1 cm per m^1 op afschot leggen naar een lijnafwateringsgoot. De roosters liggen op koekoeks waarin ik de buis uit wilde laten komen, onder de koekoeks komt een grindbed om dat laatste beetje vocht wat er evt nog in komt te helpen draineren in de bodem.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Bij een betonnen vloer is het geen enkel probleem dat de kruipruimte nat is. Het kruipluik gewoon goed isoleren en luchtdicht afdichten, meer hoef je niet te doen.

Als ik het goed begrijp is er dus toch geen optrekkend vocht (door muren) in de woning. Dus daar hoef je ook niets aan te doen.

De isolatie om de verwarmingsbuizen zou juist moeten zorgen voor méér vocht in de kruipruimte (warme lucht kan meer vocht bevatten). Dat het nu andersom is duidt op lekkage.
 

JenM

  • #8
OK, maar is dit niet schadelijk voor de verwarmingsbuizen inclusief hun ophangbeugels? Die blijven dan in een vochtig klimaat (een klimaat dat s' winters ook nog warm-vochtig is a.g.v. afgifte van warmte door deze verwarmingsbuizen).

Er is inderdaad géén sprake van optrekkend vocht door de muren: ik bedoelde hier vocht dat langs de putrand optrekt en neerslaat op de onderkant van de mat en vervolgens schimmel op de parket veroorzaakt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Als de beugels verzinkt zijn, zal dat wel meevallen.

De put (deksel) isoleren en luchtdicht afsluiten lost de rest op.
 

JenM

  • #10
Bedankt IJkenhout, ik ga niets aan de ventilatie doen in dat geval.

De beugels van de verwarmingsbuizen zijn wél verroest, maar anderzijds houdt dat al zo'n 40 jaar, hangt het niet door o.i.d en zijn het wel robuuste beugels.

Putluik is in de maak, incl isolatie en luchtdichte afsluiting, dat komt helemaal goed.

Bedankt voor het meedenken en alle input!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu