Ventilatie en vochtmeting in badkamer?

IJsselstein

  • #1
Lijkt me de ultieme oplossing: een vochtmeting in de badkamer die de ventilatie schakelt. Maar waar kan ik zoiets vinden?

Gerard
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Wat gebeurt als de luchtvochtigheid buiten boven de 90 % zit ?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Dit soort ventilatoren bestaan (of bestonden?) standaard van de meeste merken ventilatoren. Het zijn ventilatoren met een ingebouwd hygrostaat, een vochtmeter dus.

Ik heb zo'n ding gehad in mijn badkamer. Ca 5 jaar geleden gekocht bij een bekende bouwmarkt. Op zich werkt dat heel leuk.

Als je gaat douchen, signaleert dat ding na enige tijd, dat het vochtig wordt, en gaat draaien. In de winter gaat dat prima, hij doet het alleen als het moet. 's Zomers is het een heel ander verhaal, want als de luchtvochtigheid heel hoog is (zoals Jan beschreef) gaat ie ineens, zonder dat er iemand onder de douche staat, draaien, aldus proberend de overtollige vochtigheid af te voeren.

Vervelend is daarbij, dat je hem niet kunt afschakelen, want zo'n ventilator sluit je (normaal) vast aan. En als dat ding dan 's nachts aan het resoneren is, heeft de bewoner van de slaapkamer ernaast een slechte nacht!

Daarbij komt dat ik duidelijk kon merken, dat na verloop van tijd (een jaar of langer) de gevoeligheid ging verlopen, ik moest hem steeds vaker instellen, totdat hij het helemaal niet meer lekker "voelde". De sensor slibt blijkbaar dicht met het vocht of de zouten er uit.

Daarna heb ik de ventilator vervangen door een exemplaar wat gewoon, als voorheen ook, schakelt op het licht, en een instelbare nalooptijd heeft. Is veel betrouwbaarder.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Je kan gewoon een hygrostaat plaatsen en deze schakelt dan de ventilatie.
Ik heb het zelf wel geplaatst in een Restaurant keuken en in sportkleedkamers nooit klachten gehad


Edit
Dan zullen de klachten nog wel komen, na 5 jaar

Overigens ben ik meer fan van een mechanische ventilatie box.
Deze draait altijd op een laag toerental waardoor er constant ventilatie is, en als je hem op het licht aansluit gaat hij hoogtoerig draaien, zodra er iemand gebruik maakt van de ruimte.
 

Ronald42

  • #5
Hygrostaat is niet de oplossing hoor. Veel gehoorde klacht is dat deze maar blijft draaien. Ja het is dan wel vochtig maar de nachtrust wil ook wat.

Een mechanische ventilatiebox zoals ook de hoofdjager al voorstel is een betere optie. Ook niet zalig makend overgens.

In combinatie zou je dan wel een Hygrostaatschakelaar kunnen gebruiken maar alleen als de badkamer inpandig is en dus geen ramen heeft. Anders word hij door het weer buiten beinvloed.
 

IJsselstein

  • #6
Allemaal bedankt voor de reacties. Het moet er dus maar één worden met nalooptijd (en het liefst een voorschakeltijd). Dat wordt even zoeken.

Gerard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu