Ventiel radiator ratelt als electronische knop dichtgaat

Captain Chaos

  • #1
Ik heb Plugwise Tom thermostaatknoppen geïnstalleerd op mijn radiatoren. Op één radiator maakt het ventiel nu een raar geluid als hij dicht gaat.

Het gebeurt alleen bij het dichtgaan. Ik denk omdat de knop dat met een behoorlijk tempo doet. Het is een ratelend geluid. Het lijkt ook wel of het ventiel niet in één keer dicht gaat en terug kaatst, want je hoort de knop nog een keer zoemen, en nog eens het ratelende geluid vanuit het ventiel.

Mijn vorige electronische thermostaatknop van Conrad veroorzaakte dit niet, maar die ging veel langzamer dicht. Ook de gewone thermostaatknop die er eerst op zat veroorzaakte het niet.

Het werkt verder wel gewoon goed. De radiator koelt helemaal af dus het ventiel is dicht. Maar het klinkt niet goed en het gebeurt alleen bij deze ene radiator, dus ik zou toch graag weten wat de oorzaak is en of het kwaad kan.

Iemand enig idee wat dit kan zijn?

Indien nodig kan ik evt. proberen een filmpje te maken van het fenomeen.

Alvast bedankt voor jullie hulp!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Meestal komt dit doordat de aanvoer en retour verwisseld zijn of dat er geen bypass is geplaatst is.
 

Captain Chaos

  • #3
Maar het heeft altijd goed gewerkt en er is niets veranderd; alleen de thermostaatknop is vervangen. Niet het ventiel.

En als dit het probleem is zou je het dan niet voortdurend moeten horen, in plaats van alleen op het moment dat hij dicht gaat?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Misschien wil de knop aan het einde (van het dichtgaan) nog verder gaan en kan dat niet. Dan zou je de tandwielen horen die over elkaar heen gaan. Als dat zo is, zal de nieuwe thermostaat geen lang leven hebben, denk ik...

Zit de knop wel goed? Heb je misschien het verkeerde inzetstukje gebruikt?
Ik heb zelf een wat ouder model elektronische thermostaatknop en daar komt het behoorlijk nauw om het pennetje van het ventiel en het inzetstukje op elkaar aan te passen. Temeer daar ik dat ding op een erg oud Danfoss ventiel in gebruik heb.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Ik noem mogelijke oorzaken het is aan u die weg te strepen.

Sluitsnelheid kan een probleem naar voren brengen, het probleem was er altijd al maar u merkte dat niet.

Dus gewoon controleren.stromingsrichting en drukverschil.
 

Captain Chaos

  • #7
@Kees Het ratelende geluid is tijdens de hele loop te horen, niet alleen aan het eind. Bovendien weet ik vrij zeker dat het uit het ventiel of de radiator komt, niet uit de thermostaatknop.

Ik weet ook vrij zeker dat de knop goed zit. Ik heb hem inmiddels al een paar keer opnieuw gemonteerd, en hij is exact gelijk gemonteerd als de twee andere (identieke) radiatoren waar het wel goed werkt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu