Velux ZIL hor ontwerpfout, hoe repareren

KlusKnot

  • #1
Mijn velux ZIL hor is versleten. Om precies te zijn het koord en geleiderblokjes. Beide zijn wel erg snel stuk gegaan vind ik.

Velux vraagt 23 euro voor een koord van circa 2 meter. Oftewel 10 euro per meter. Het koord is ongeveer 1,8mm in diameter.

En geleiderblokjes kosten 23 euro.

Totaal 46 euro.

Omdat al mijn velux ZIL horren dit probleem vertonen vind ik dit wel een dure oplossing. En niet duurzaam omdat het een ontwerpfout/producteigenschap is. Zelf zat ik de denken om het koord gewoon op rol te kopen (iemand een type?) en de geleiderblokje met 3D printer of met een metalen asje er doorheen. Zie foto.

Heeft iemand een idee hoe je dit kan repareren?

Foto.PNG Foto2.PNG Foto3.PNG
 
Laatst bewerkt:

KlusKnot

  • #2
Hier nog een iets duidelijkere foto van het verbrandde plastic

Velux.PNG
 

KlusKnot

  • #3
Velux vroeg 23 euro voor de plastic geleiderblokjes (artikel 948574) en nog eens 23 euro voor de koorden (artikel 948481). 46 euro samen. Daarbij moet je het eigenlijk via hun dealernetwerk bestellen, en die kunnen of de producten niet leveren, of vragen er nog eens tot 23 euro extra voor. Nu begrijp ik dat er nog een "verkoopadviseur" betaald moet worden, maar € 69 vind ik wel erg veel geld voor een stukje plastic en een paar meter koord. En niet zo duurzaam, want die gaan ook weer stuk.

In het kader van duurzaamheid is het jammer dat Velux de vervangingsonderdelen zo duur maakt. Via een efficiënte website (zonder verkoopadviseur) zou je dit toch voor € 15 moeten kunnen kopen in plaats van € 69.

Uiteindelijk heb ik het zelf het gerepareerd. Het verbrandde plastic is uitgebreid met metalen paperclips en de kant die helemaal uitgesleten was met een metalen asje. Zie foto's.

Het koord is 2mm (iets dikker dan Velux) en minder verfijnt, maar is dan ook een factor 30 goedkoper dan het originele Velux. Deze: https://touwspecialist.nl/product/2mm-wit-koord/
Ik heb nog wat extra lengte bijbesteld omdat ik verwacht nog wel meer horren te moeten vervangen.

Mijn advies is om de horren langzaam te bewegen, want anders slijt het hard ondanks de juiste veerspanning.

Reparatie1.jpg Reparatie2.jpeg Koord.PNG Veer.PNG Kant asje.PNG Kant geen asje.PNG
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Rooster

John van Keeken

  • #4
wat een mooie oplossing heb je zelf bedacht.


Ik heb vermoedelijk hetzelfde probleem en begreep van het zonweringsbedrijf dat er een nieuwe hor zou moeten komen omdat de koorden niet vervangen kunnen worden.

Op internet kan ik ook geen koordset voor de hor vinden.

Ik vind dit ook niet duurzaam en bovendien heb ik de horren volgens mij pas een jaar of vier.

Is er geen behoudens jouw eigen oplossing echt geen alternatief?

20220817_162815.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu