Velux slotplaat / vergrendeling werk niet

Penta5

  • #1
Het gaat om een oude Velux dakraam GGL 7 UK04 van voor 1991. Elk jaar op zijn minst een of twee keer per jaar wordt het dakraam geopend om bladeren en vuil om het dakraam weg te halen. Het openen en sluiten ging altijd goed tot begin dit jaar. Toen zat het dakraam helemaal vast en de handel van het dakraam kon niet schuin naar beneden geschoven/gedrukt worden. Op een dag heb ik met veel geweld de handel naar beneden getrokken en opgelucht kon het dakraam geopend worden. Vuil om het dakraam kon hierdoor verwijderd worden.

Nu komt het probleem dat het dakraam niet meer gesloten kan worden. Ik kom er niet achter wat de oorzaak is. De slotplaten heb ik gecontroleerd. De twee schuiven in de gebogen cirkels met de verticale staaf in het midden tussen de gebogen cirkels functioneren nog goed. Ik heb ze handmatig gecontroleerd zonder gebruik te maken van de handel. Als ik de dakraam dicht wil maken, gebruik makend van de handel, dan merk ik dat de slotplaat helemaal niet reageert op de handel, want het lijkt dat de handel in het luchtledige werkt. Er wordt geen contact gemaakt tussen de handel en de slotplaat, tijdens het dichttrekken van de handel. Het is niet zo dat de handel in stand 3 staat (helemaal naar beneden) en de verticale staaf tussen de de twee gebogen cirkels staat een stuk onder de gebogen cirkels waardoor de handel niet naar boven geduwd kan worden ofwel geblokkeerd staat. Op stand 1 is de handel in gesloten stand en in stand 2 kan de handel het dakraam openen. Van handel stand 2 naar stand 1 gaat het dakraam helaas niet op slot en het dakraam blijft nog steeds open. Ik heb geprobeerd om een verhoging aan te brengen bij de handel, zodat er mogelijk op de slotplaat kracht op komt, maar enige reactie blijft uit.

Wie kan een oplossing verzinnen? Zijn er scharnieren verschoven? Kan een Velux reparateur dit euvel verhelpen en waar kan ik die in Haarlem vinden?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu