Velux dakraam lekkage, waarschijnlijk de kit?

RR RR

  • #1
Zojuist merkte ik een lekkage bij ons Velux dakraam. Boven binnenkant hoek komt er water langs het raam en rubber. Nu blijkt dat er waarschijnlijk wel vaker vocht langs is gekomen want langs de rand zie ik dat de beschermlaag op het hout beschadigd is op meerdere plaatsen waarschijnlijk van vocht wat in die hoek is gaan lekken en langs de randen is gelopen.
PhotoGrid_1620139769994.jpg


Bij het openen van het raam is de enige oorzaak die ik zou kunnen spotten aan de buitenkant de kit rand tussen het raam en de afdek rand/kap. Die is op verschillende plekken aan het loslaten lijkt het.
PhotoGrid_1620139947131.jpg


Hoe zou ik dit eenvoudig op kunnen lossen?
Kan ik die buitenkant rand na een goede schoonmaak beurt erover heen kunnen kitten? En welke kit zou ik daarvoor moeten hebben?
Of moet ik rigoureuzer te werk gaan en die kap eraf schroeven om dan iets te doen?

Alvast dank....
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zou toch wat verder zoeken wat de oorzaak is. Nooit gelezen en ook bij mezelf is er geen kit gebruikt om een waterdicht dakraam te krijgen.
Hoe lang zit het raam in het dak?
 

RR RR

  • #3
Het kantelraam (Velux GGL S06) zit er nu zo'n 11 jaar in. Heb nu tape eroverheen geplakt in de hoek aan de buitenkant waar het water aan de onderkant lekte en heeft daarna gelukkig niet meer gelekt. Wellicht zou het ook met de harde wind icm regen onder een bepaalde hoek te maken kunnen hebben. Of (zie foto niet afgeplakte hoek) dat de kap connectie in de hoek doorlekt. Lijkt wel alsof er iets zit tussen raam en die kap.

Zou de kap er redelijk veilig vanaf gehaald kunnen worden gezien de schroeven die er zitten? Wat vind ik dan daaronder als daar geen kit gebruikt wordt?

IMG_20210505_130650.jpg
IMG_20210505_130658.jpg
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als het velux is zit het raam er met raamrubbers in.
Maar je kan het glas er best opnieuw in kitten als je dat zo willen.

meestal komt een lekkage echter vanaf de zijkant of bovenkant omdat het vocht door een bepaalde wind vanuit de goot aan de bovenzijde naar binnen wordt geblazen.
ik heb die van mij vervangen door een nieuwe van kunststof
want schilderen van die raampjes gaat ook niet echt lekker
 

RR RR

  • #5
Dank. Zodra het droger weer is ga ik het raam er maar eens uithalen en openschroeven (met een bus kit achter de hand). Had al wel gekeken naar een nieuw raam maar dat kost toch alweer zo 560 euro. Het raamwerk waar het kantelraam in zit was gisteren verder helemaal droog en is ook geen houtschade te zien verder. Moet dus waarschijnlijk wel lekken op bovenkant van het raam/omlijsting ergens want het komt in de binnenkant hoek van het raam ergens uit (langs rubbers die daar zitten).
 

RR RR

  • #6
Ik vermoed dat ik dit moet gaan doen en nieuwe afdichtingstape moet gaan aanbrengen.
1620218605193.png


Iemand een idee hoe die tape heet die tussen raam en omlijsting geplakt wordt?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Waarschijnlijk een butyl-tape
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Is de goot boven het dakraam wel leeg? Hier komt met de jaren allemaal prut in (mos, (half vergane) blaadjes en takjes). Als het gootje boven het dakraam vol zit loopt het water ook wel eens naar binnen.

Even het raam openklappen, in de opening gaan staan en tussen de bovenkant van het dakraam en je dakpannen zit een geultje.

Hou een emmer onder je hand en je veegt alle prut zo in de emmer.
 

RR RR

  • #9
Ondertussen heeft het toch best wat geregend en met het afplakken van de rand heeft het geen druppel meer gelekt. De randen/geulen gecheckt....daar ligt geen prut of iets dus daar komt het niet door. Tevens is het hele binnenkozijn kurkdroog. Vermoeden is nu toch wel heel sterk dat het in die hoek op het raam (langs glasraam en glasbehuizing want raam is zelf niet lek) lekt bij bepaalde windrichting. Zodra de zomer reden geeft tot een langere droge periode ga ik het hele raam eruit halen en het filmpje volgen om zo een nieuwe afdichting tussen glasraam en bescherm kap te maken. En laat ik uiteraard weten als het gelukt is ;-)
 

RR RR

  • #10
Ondertussen ook een goede instructie gevonden. En dank voor de tip van de Butyl-tape....zo dit kunnen vinden en een setje speciaal voor Velux ramen.
 

Bijlagen

  • Like
Waarderingen: ASm1208 en Walker

ASm1208

  • #11
Hoe is dit afgelopen? Hier exact hetzelfde probleem
 

RR RR

  • #12
Nog niet gedaan...ik wacht tot het voorjaar en een wat langer droge en warme periode. Met het tape eroverheen heeft het niet meer gelekt dus is de ergste prio daarmee weg.
De Velux set die ik heb gevonden heeft 2 diktes butyl 4,5mm en 6,5mm. Deze heb ik los nog niet kunnen vinden in die diktes (wellicht goedkoper).

Iemand idee of een 8mm dikte butyl ook net zo goed kan werken?
 
  • Like
Waarderingen: ASm1208

ASm1208

  • #13
Oke, ga ik ook maar even doen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu