Van een raam een deur maken

Spijk

  • #1
Beste forumleden,

Ik zou jullie graag om wat advies willen vragen. In de buitenmuur van mijn bijkeuken is oorspronkelijk een raam geplaatst. Later is aansluitend op deze muur de schuur gebouwd, waardoor het raam nu in de muur tussen schuur en bijkeuken zit. Ik zou dit raam graag willen vervangen voor een deur, zodat ik vanuit de bijkeuken inpandig de schuur in kan. Dat zou volgens mij redelijk eenvoudig moeten kunnen,door het kozijn te verwijderen, de muur recht naar beneden open te slijpen en hier simpelweg een deurkozijn voor terug te plaatsen. Bovenkant raamkozijn zit nu op 210, dus dat komt op zich best lekker uit.

Het huidige kozijntje is 78 breed. Het wordt dus een smalle deur, maar dat is niet zo erg. Aan de schuurzijde, dus de oude buitenmuur, is geen latei geplaatst maar een steense rollaag. Aan de binnenmuur, dus in de bijkeuken, zit stucwerk wat ik graag heel wil laten, dus ik kan niet zien of hier een latei, rollaag of helemaal niets geplaatst is.

Nu heb ik de volgende vragen;

- Kan ik ongestraft van een raamkozijn een deurkozijn maken als ik aan de breedte niets verander? Klopt mijn aanname dat het metselwerk onder het raam niets doet en ongestraft verwijderd kan worden, en dat ik door enkel dat te verwijderen de constructie verder niet aantast?

- De muur is dus een spouwmuur, waar ik spouwlatten in zal moeten plaatsen. Hoe zet ik deze het beste vast in de spouw? Of is het zo dat als deze even redelijk vast zitten, en het kozijn er later op vast gezet wordt het kozijn simpelweg toch geen kant meer op kan?

- is een vochtkering boven het kozijn nodig, en hoe kan ik die het beste maken?

Of misschien denken jullie wel, die jongen denkt er echt allemaal veel te makkelijk over en heeft geen idee wat hij doet ;-) In dat geval zijn alle adviezen meer als welkom!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je zou kunnen beginnen met wat foto's van de situatie plaatsen. :wink:
 

Spijk

  • #3
Goede opmerking inderdaad :oops: Bij deze even voor de beeldvorming de situatie vanuit de schuur.


 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Hoeveel muur staat er boven die rollaag. Is het gelijk platdak is die waterkering niet zo belangrijk.

Zelf zou ik een orginele deur en kozijn plaatsen. Altijd handig als je wat grotere spullen in en uit de woning wil halen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
1) ja
2) dagstukken aan het kozijn maken en dan vastzetten op het binnenblad
3) dat wijzigt toch niet, dus dat zou er moeten zitten, al komt er zo dicht bij de muurplaat nooit veel vocht.

Als ik de foto goed interpreteer dan zit er max 50 cm metselwerk boven. Waarom geen deur met een normale breedte en een kozijn met een paneel erboven plaatsen en het gat over de volle hoogte breder zagen?
 

Spijk

  • #6
Allereerst allemaal ontzettend bedankt voor het meedenken.

Boven het kozijntje zitten nog vier lagen metselwerk over de hele breedte en vanaf dan loopt het omhoog in een punt tot aan de nok. Boven de bijkeuken zit dus ook nog een zolder. Weliswaar in een punt, maar al met al zit er toch nog zo'n 2,5 meter metselwerk boven het raam.

Tja, waarom niet breder, gemakzucht denk ik ;-) Dan zou ik er volgens mij zeker zowel binnen als buiten lateien in aan moeten brengen, waardoor ook het stucwerk aan de binnenkant er aan gaat. En ik kan deze ruimte ook via een grote schuifdeur van 2 meter breed bereiken, dus om grote stukken in en uit te sjouwen hoef ik het niet te doen. Het is dus eigenlijk puur bedoelt als loopdeurtje van het woonhuis naar dit stuk van de schuur, waar ik een soort van bruin cafetje / hobbyruimte aan het maken ben.

@Rola, Met dagstukken, bedoel je dan bijvoorbeeld een strook multiplex in de dagkanten plaatsen waarmee ik de spouw dicht, en daar weer het kozijn op bevestigen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Zit er een rollaag boven het raamkozijn? Als je metselwerk boven de deur wilt behouden, is het mooier om de breedte van de rollaag aan te houden.

Echter wat belangrijker is, is de vrije doorgang. Een kozijn van 78 geeft een deurbreedte van max 65 cm. Dat is erg weinig...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu