Vaillant HR Solide 24-28 maakt slurpend geluid

Bro

  • #1
L.S.

De combiketel is iets meer dan een jaar geleden geplaatst, als vervanging van een Vaillant VR-model, en na de zomerperiode is mij een bijgeluid opgevallen.

Als de pomp stopt na een verwarmingscyclus hoor ik kort daarna een soort slurpend geluid (een holle klank) op de stille plekken in huis. Hoe langer er is verwarmd, hoe luider het lijkt te klinken.

Uiteindelijk onlangs de installateur erbij gehaald die na een onnodige syphonschoonmaak concludeerde dat het iets in de buizen moet zijn (ontluchten bleek niet nodig) . Daar kon ik het mee doen (en met de rekening ).
Vaillant gebeld maar die kon er telefonisch niets mee.
Wie herkent dit of weet wat het kan zijn?

Alvast hartelijk dank voor de reactie.

Vr. Groet
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #2
Lijkt mij toch een lucht probleem. Het komt soms voor dat er ergens lucht blijft hangen in een horizontale leiding of bij een koppeling. Wanneer de boel dan opgewarmd wordt en later het water tot stilstand komt, dan zal de lucht los komen en gaan borrelen.

Advies: draai de radiartoren die geen problemen geven dicht en laat degene waar het geluid in de buurt zit open. (zorg er welvoor dat u minstens 2 radiatoren in de woning open laat) Stook de installatie op zodat het leidingwerk goed warm is, Op deze manier kan je proberen het probleem te verplaatsen van een horizontale leiding naar een radiator. Dan vervolgens toch ontluchten.
 

Bro

  • #3
Het is lastig voor mij om vast te stellen waar een eventuele luchtbel zit. Met mijn oor tegen de hoofdleiding, die rechtstreeks van de cv-ketel komt, merk ik dat het gepruttel ook een duidelijke trilling oplevert. Ik zal het advies per radiator gaan uitvoeren.
Tot nader bericht.

Groeten
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Ik heb ook zoiets voor gehad.

Mijn hoofdleiding liep daar langs het plafond en alle radiatoren waren vanaf boven gevoed.
In deze hoofdleiding zaten geen ontluchters.

Als de ketel aansloeg dan werd al het lucht naar de laatste radiator gedrukt en als de ketel uitging liep al die lucht weer terug hetgeen tot een borrelend geluid leide.

De oplossing was gewoon wachten tot de ketel aansloeg de kraan van de laatste radiator dichtdraaien en dan de radiator ontluchten.
Hoe heter de lucht hoe langer het lawaai.

succes
 

Bro

  • #5
L.S.
De radiatoren hebben allemaal een by-pass. Stuwing van lucht lijkt me dus niet van toepassing hier.

Ik heb vanochtend alle radiatoren dichtgedraaid en toen de thermostaat opgedraaid. Toen hoorde ik, vóórdat de pomp begon, het geluid overigens ook ( !? ) terwijl het systeem nog koud was. Na een paar minuten de thermostaat laag gedraaid. Toen hoorde ik het geluid opnieuw, even na het stoppen van de pomp.

Ik weet niet of het ermee te maken heeft, maar wat mij verder opviel bij deze test was dat de aanvoerbuis eerst warm werd, toen werd deze buis kouder en werd de retourbuis warmer ( !!! ? ) en even later weer omgekeerd.

Wie het denkt te weten mag het zeggen !

Alvast bedankt voor de reactie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu