Vacuüm glas lek?

Knarfje

 • #1
Hoi

ik heb een groot aantal vacuüm glas ruiten, werkt prima en de afstand houders zie je nauwelijks/totaal niet storend. Nu heb ik alleen een aantal ruiten, tussen andere vacuüm ruiten in, die een binnen ruit hebben die 5 graden kouder is en ook beslaan met condens. Hebben meer mensen hier ervaring mee? En is de ruit dan mogelijk lek of is er een andere verklaring?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #2
Hoe heb je de temperatuur van de ruit opgemeten?
 

Knarfje

 • #3
Zowel met een ouderwetse thermometer en met een infrarood thermometer. Het warme glas heeft een condensatie patroon aan de buitenzijde en het koude glas niet.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #4
Een infrarood thermometer is volgens mij niet geschikt om spiegelende / glimmende delen op te meten. Deze materialen nemen namelijk ook warmtestraling uit de omgeving op waardoor de meting nogal kan afwijken.
 

Knarfje

 • #5
Was ik ook bang voor, coating, maar gewone thermometer en infra geven hetzelfde beeld. Het mindere glas voelt ook met de hand veel kouder aan. Dus het lijkt wel lek maar ik vind 3 van de 20 ruiten wel veel.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #6
zijn al die ruiten de zelfde maat?.
ik kan me voorstellen dat grote ruiten beter geen dan kleine met dit systeem.
 

Knarfje

 • #7
De ruiten hebben ongeveer dezelfde maten.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
 • #8
Als je een nauwkeurige meting wil zou je nog even op een potentieel lek raam en een goed raam een zwart stukje tape kunnen plakken, dan een paar uur later met de infraroodthernoneter op dit tape meten.

Als je het verschil dan nog ziet zou ik contact opnemen met de partij die het glas geplaatst heet, of als je dat zelf gedaan hebt de leverancier.
 

Knarfje

 • #9
Thx. Aan de meting twijfel ik niet - de verdachte ruiten zijn beduidend kouder en zitten tussen goede ruiten in. Ik vroeg me met name af of lek vacuüm glas wel voorkomt (hebben anderen dat ook wel eens gehad )? Leverancier komt overigens ook kijken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #10
BertPleizier schreef:
Een infrarood thermometer is volgens mij niet geschikt om spiegelende / glimmende delen op te meten. Deze materialen nemen namelijk ook warmtestraling uit de omgeving op waardoor de meting nogal kan afwijken.
Ja daar ben ik weer. Heb je daar getallen bij. Zoals je weet ben ik nogal bezig met een infrarood thermometer en zie dingen met een vraagtekens.
Als ik de spiegel in de douche meet vooral om te kijken hoe dat zit met condens klopt dat vrij aardig.

Meet ik de temperatuur in de woonkamer aan de binnenkant van ons dubbelglas heb ik toch het idee dat klopt best wel.
Op 1 februari 12:00 binnen is het 20,5 en buiten 9 graden, de zon geeft 344 Watt. Binnen op het dubbelglas gemeten. Het raam aan de voorkant 14,6 gr, het raam achter bijna zuid gericht 32,7 gr. Dat is mooi dat raam levert gratis 344 Watt per m2. Met pensioen he dan heb je tijd voor dit soort gedoe.

Misschien heb je hier wat aan. Op dit moment. Binnen 19,5 gr, buiten 11,0 gr, raam voor is 16,2 gr achter 15,4. Waarom voor nu hoger omdat de radiator voor meer vermogen heeft, denk ik.
 
Laatst bewerkt:

Knarfje

 • #11
Hoi Bert, de precieze getallen heb ik niet zo bij de hand. Het gaat me er meer om of er meer mensen soortgelijke issues met vacuum glas hebben (gehad). Voor de in mijn ogen correct werkende ruiten werkt het echt top alleen de mindere ruiten (zitten direct naast elkaar; zelf zoninval; zelfde verwarming in de buurt) voelen veel kouder en hebben condens aan de kamerzijde terwijl de rest condens aan de buitenzijde heeft. Ik vermoed dat dit alleen kan wanneer de ruiten niet vacuum zijn.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #12
Daar kan ik wel in meegaan.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #13
Knarfje schreef:
Voor de in mijn ogen correct werkende ruiten werkt het echt top alleen de mindere ruiten (zitten direct naast elkaar; zelf zoninval; zelfde verwarming in de buurt) voelen veel kouder en hebben condens aan de kamerzijde terwijl de rest condens aan de buitenzijde heeft.
Ik ga effe zeuren. Zelf zou ik gelijk de infrarood hebben gepakt en effe kijken wat is bij mij de temperatuur van het binnenblad. Krijg een behoorlijk verschil tussen super-en gewoon glas. Toch.
 

Knarfje

 • #14
had ik begin al geschreven. 5 graden verschil (5.3 om precies te zijn). De goede ruiten waren 19.7 en de mindere dus 14.4. Verschil met buiten ruit kan ik niet meten maar de mindere ruit zit tussen de goede ruiten in. Het gaat me niet om de werking an sich want die is top maar om te snappen wat er met zo’n ruit aan de hand kan zijn.
 

Knarfje

 • #15
Update: de ruiten zijn inderdaad lek en worden vervangen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu