Vaatwasser mogelijk?

Toek

 • #1
Hallo, een vriendin van me heeft een nieuwe woning betrokken en daar is er geen directe mogelijkheid voor een vaatwasser in de keuken.

Het is een rijtjeswoning en vreemd genoeg komen haar waterleidingen (warm en koud) van zolder naar beneden gelopen de keuken in.
De woningbouwvereniging heeft haar wijsgemaakt dat het niet mogelijk is om een vaatwasser aansluiting te maken, maar het zou haar in verband met haar piepkleine keuken wel heel handig uitkomen als het toch te doen is.

De waterleidingen komen boven haar keukenblad uit de betegelde muur.

Zou er iemand willen meedenken wat er nodig is om het toch voor elkaar te krijgen om een vaatwasser aansluiten en afvoer te installeren op een manier waarbij de kosten binnen de perken blijven?

Wat moet er gebeuren?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • RogerM

  • #2
  Je kunt een doorlopende muurplaat achter de bestaande kraan maken. Heeft wel wat voeten in de aarde...
  Tegels weghakken, een extra sleuf frezen, muurplaat vervangen, tweede muurplaat plaatsen en een afvoer maken (da's heel makkelijk). Tot slot moet je het tegelwerk herstellen en je keukenblok weer in elkaar zetten, naden voegen en kitten.
  Moeilijkste kan wel eens zijn exact dezelfde tegels te vinden... Echter, als je het netjes doet is er weinig op aan te merken.
   

  Toek

  • #3
  Bedankt Roger,

  Wat is een doorlopende muurplaat?
  En maak ik dan een soort extra aftap aan de koude aanvoer ofzo?
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #4
  Kruipruimte?
   

  RogerM

  • #5
  Met een doorlopende muurplaat laat je één of beide leidingen doorlopen. Je komt van boven, takt af naar de kraan en dan doorlopende naar links/rechts of onder. Er zijn meerdere mogelijkheden afhankelijk van de situatie. Echter, als ik je zo beluister heb je er weinig kaas van gegeten. Wellicht kun je zelf het hak- en breekwerk doen en laat je het natte werk aan een loodgieter over. Afwerking doe je dan weer lekker zelf.

   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Misschien moet je toch eens het topic doorlezen, TS heeft een huurwoning, al dat hak en breekwerk zal niet mogen.
   

  RogerM

  • #7
  Nou, uit m'n antwoord blijkt dat ik de topic zeer goed gelezen heb. Er staat nergens dat ze niets aan de woning mag verbeteren. De woningbouwvereniging heeft haar wijsgemaakt dat het niet kan, en dat is natuurlijk onzin. Ze zeggen dat ze er zelf geen trek in hebben.
  Enfin, je mag in 9 van de 10 gevallen verbeteringen aan de woning aanbrengen, mits vakkundig uitgevoerd. Voor sommige zaken heb je toestemming nodig, andere zaken mag je zo uitvoeren. Ik heb in een huurhuis ooit een bad geplaatst en in een andere een zonneboiler en PV-panelen. Er kan veel. Check de website van je WB vereniging.

  Zeggen dat iets niet kan of mag is onzin. Fijne kerst.
  edit: https://www.woonbond.nl/vraagbaak/mag-ik-verbeteringen-aanbrengen-mijn-huurwoning
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Het lijkt me dat een dergelijke grote ingreep niet nodig is, vaak zitten er in of achter de keukenkastjes waterleidingen en een afvoer.
  Er is zonder nadere info niets te zeggen over de mogelijkheden een vaatwasser aan te sluiten.
  Laat Toek eerst eens een foto plaatsen waarop te zien is hoe het leidingwerk loopt.

  Het er bij de woningstichting meestal niet om of het kan maar wel over de mogelijkheden e.e.a. op dezelfde manier af te werken, je haalt zelf de tegels al aan.
  Kunnen de leidingen in of achter een keukenkastje aangesloten worden zal er commotie over ontstaan.
   

  RogerM

  • #9
  Hij schrijft dat de leidingen van zolder komen en uit de betegelde muur. Ik heb geen foto meer nodig. Afvoer zal inderdaad ergens onder z'n werkblad zitten maar da's met een vaatwasseraansluiting op z'n syfon zo opgelost. Aanvoer van water zal er echter niet zitten, afgaande op wat hij schrijft.
  Hoeveel werk is het voor "een mannetje" om dit klusje te kraken? Meer dan een dag ben je er niet mee bezig. Zoals ik zei; de juiste tegels vinden is het moeilijkste werk. de rest is peanuts.
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #10
  Het zou ook nog kunnen dat de koudwaterleiding van beneden naar boven loopt en de warmwaterleiding van boven naar beneden omdat de ketel op zolder staat.
  Dus kan er in de kruipruimte of achter de keukenkastjes best wel een koudwaterleiding lopen waar je een aftak op kunt maken.

  Maar ja, dan moeten er wat foto's komen.
   

  Toek

  • #11
  Bij navraag loopt er inderdaad een koude waterleiding onder de kruipruimte van de keuken.
  Die loopt dan door de muur naar zolder waar de ketel staat.

  Lijkt me dus het beste om de koudwaterleiding onder de kruipruimte af te tappen en die binnen te laten komen op de plek waar de vaatwasser komt + een afvoer aan te sluiten om de afvoer onder de gootsteen.

  klopt?
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #12
  Ja hoor.
  Als het zover is plaats dan ook even een foto van de afvoerleidingen in de kruipruimte voor advies over hoe je die het beste aansluit.
   

  Toek

  • #13
  Zal ik doen.

  Bedankt voor alle adviezen alvast!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu