Vaatwasser draait niet meer en geeft brandlucht na verwarmen

Juul..

  • #1
Hallo,

Ik heb een Whirlpool adg 9415 die er vannacht voor heeft gezorgd dat mijn aardlekschakelaar uit is geklapt. Dat kan natuurlijk wel eens gebeuren, dus ik zette deze vannochtend nietsvermoedend weer aan en ging werken. Mijn vriendin constateerde een uurtje later een vies plastic-achtig brandluchtje in onze keuken. Ik heb haar verteld de hele meterkast uit te schakelen (ik wist toen nog niet dat het van de vaatwasser kwam) en ben terug naar huis gegaan. Hier kwam ik er, na wat zoeken, achter dat de lucht van de vaatwasser afkomstig was. Die had vannacht aangestaan.

Maar nu: als ik de vaatwasser open ligt er een bodempje wate in. Ik heb gelijk maar even de filters schoongemaakt, wat hoognodig was :|. Als ik de vaatwasser vervolgens inschakel pomp hij netjes dit water weg. Vervolgens neemt hij nieuw water (wat onder in de bak ligt), en gaat hij dat verwarmen. Ondertussen gebeurt er niks (geen rondpompen ofzo, weet niet of dat normaal is). Als hij na een tijdje het water warm heeft (het dampt als ik de klep open), begint hij weer dat brandluchtje af te geven. Nu is mijn vermoeden dat dat het moment is waarop hij het verwarmde water rond wil gaan pompen, maar dat de pomp kapot is. Deze heeft dus gezorgd voor het uitschakelen van de aardlek (wat hij nu niet direct doet, maar dat wil niks zeggen), en die geeft dat verbrande luchtje af. Ik heb verder totaal geen verstand van witgoed, dus ik vroeg me af of het echt de pomp is, of kan er ook een relais of iets dergelijks zijn doorgebrand? Ik heb nog geen tijd om de machine uit te bouwen en te gaan klussen, maar wel om vast advies in te winnen.

Alvast bedankt voor uw advies :)
 

DSR9500

  • #2
Tja, kzou hem direct uitbouwen en op de lucht afgaan.
zo kom je er het snelste achter.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #3
Ja hoofdpomp staat vast , dan begint hij te stinken.
 

Juul..

  • #4
Mijn god wat een klereding zeg. Is dit m? Ik twijfel of dit de manier is om binnen te komen...

 

Juul..

  • #5
Excuus, ik moest even wat frustratie kwijt.

Ik heb de pomp nu uitgebouwd en aangesloten op een 230v voeding. Alles wat hij doet is brommen. Ik kan de schoepen prima met mijn vingers ronddraaien als de pomp uitstaat. Dat klinkt als een defecte condensator als je het mij vraagt, maar kan daar ook die brandlucht vandaan komen?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #6
Ja dat kan vervang die condensator maar.
Ps: bodemplaat kan je vrij makkelijk losschroeven
Toestel half uit de nis en achterover kantelen tegen keukenblad met een handdoek er tussen.
 

DSR9500

  • #7
Ff ruiken.... :lol:

en inderdaad maar eens een andere condensator proberen
 

Juul..

  • #8
Ik heb een nieuwe condensator besteld, die komt vandaag binnen als het goed is. Ik rook niet direct iets aan de pomp, ook niet wanneer ik deze een paar seconden liet brommen. Ik was verder niet van plan om hem lang aan te laten staan tot hij weer ging roken/stinken want dat kan er niet goed voor zijn...
 

Juul..

  • #9
Zojuist de condensator vervangen, en na een geslaagde test het zaakje weer ingebouwd. Hij staat nu zn testrondje te doen, en hij loopt als een trein. Het lijkt dus geslaagd te zijn 😊 bedankt voor de hulp
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu