Vaatwasser Bosch SMV86M50EU/98 maakt herrie

rovar

  • #1
Hallo, mijn vaatwasser Bosch SMV86M50EU/98 is een jaar of vier oud en maakt sinds een tijd een schrapend geluid. Hier de video: bonkend geluid

Dit geluid maakt hij in bepaalde gedeelten van het programma. De boven- en onderarm zijn vervangen met originele onderdelen, maar geen verbetering. De staande buis is nog niet vervangen. Als ik de bovenarm met een touwtje vastzet, is het geluid weg. Ik heb al veel uitgezocht: filter schoongemaakt, geen (zichtbare) vervuiling in de pomp. De vaatwasser staat waterpas en de bovenarm raakt het bovenrek net niet als ik hem met de hand ronddraai. Ik denk dat het bovenrek ook waterpas hangt, weet niet zeker of die "doorhangt" en of dat invloed zou kunnen hebben.

Enig idee? Pomp die niet gelijkmatig pompt, of klapperende leidingen?
 
Laatst bewerkt:

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Dat is toch geen bonkend geluid , klinkt meer als een waterstraal die tegen tupperware sproeit in de bovenkorf.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Lijkt mij een kapotte aansluiting van de bovenarm.
 

rovar

  • #4
Hij maakt dit geluid ook als er geen vaat in zit. Verder heb ik de bovenarm al twee keer vervangen, maar dat heeft niet geholpen. Als het iets met de aansluiting van de bovenarm te maken kan hebben, zou het dan ook aan de staande buis kunnen liggen waar de bovenarm invalt? Die heb ik nog niet vervangen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Dat zou zomaar kunnen.
Draait de sproei-arm eens een paar keer met de hand rond om te zien of de arm mooi rond draait, als hij niet mooi rond draait en de sproei-arm raakt zou ik die vervangen.
De bovenkorf is ook niet scheef gezakt?
 

rovar

  • #6
Inmiddels heb ik de staande buis /standpijp ook nog vervangen. Ik kreeg de deksel/afdekking niet los zonder schade, dus die ook maar besteld...

Het geluid is nu wel een flink stuk minder en voor mij acceptabel. Mogelijk lekte de koppeling wat zodat hij druk verloor en de bovenste sproei-arm niet voldoende druk kreeg en daardoor uit balans raakte. N.b.: de complete bovenarm incl. sproei-arm had ik zoals gezegd al eerder vervangen maar dat hielp toen niet.

Zo stil als toen hij nieuw was krijg ik hem denk ik niet meer. Heeft het nog zin om rubbers o.i.d. te vervangen voor extra geluidsdemping?
 

rovar

  • #7
Het geluid is weer terug, erg hardnekkig. Nu heb ik een aantal zaken nagekeken. De vaatwasser staat nagenoeg waterpas, en de bovenkorf ook zoals je in onderstaande foto ziet. Ik heb nu de sproeiarm van de bovenkorf gecheckt, maar die staat scheef: hij hangt links hoger dan rechts. In het midden van de arm zie je ook dat hij iets gekanteld is. De sproeiarm is nieuw, en ook al de tweede die dit geluid geeft, dus daar ligt het niet aan. Nu vraag ik mij af of de bovenkorf scheef is getrokken, met name waar de sproeiarm aan vast geklikt zit, en of dat in de praktijk vaker voorkomt. Een nieuwe kost 139 euro dus wil eerst zeker weten of dit het probleem gaat oplossen. De stijgbuis aan de achterkant waar de sproeiarm invalt is ook vernieuwd en staat recht.

IMG_2639.JPG
 
Laatst bewerkt:

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #8
Inderdaad dat kan , vaak komt het niet voor maar wel al eens tegengekomen.
Kan je niet wat rechtbuigen.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #9
Zonder druk hangen deze sproeiarmen altijd op half 11 doordat er water in komt en de middelpunt zoekende kracht komen ze in balans. Het kan ook zijn dat hij achter de stijgbuis raakt ipv het rek. Is lastig zeggen zo maar een kromgetrokken rek komt eigenlijk nooit voor. De rekken zijn namelijk van ijzer met een laklaag niet van kunstof.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu