Vaatwasser Bauknecht Obio Super Eco verwarmt niet

P.A.

 • #1
Beste Klussers,

Ik ben nieuw hier, maar wil graag mijn vraag hier neerleggen.
Mijn. Bauknecht Obio Super Eco vaatwasser van slechts 3 jaar oud verwarmt het water niet meer.
De programma's lopen daardoor veel te lang en zonder goed resultaat.
Machine al eens grondig gereinigd incl. reinigingsprgramma, echter nog geen resultaat.
Geen foutmelding. Programma's blijven gewoon doordraaien.

Volgende stap is deze uit elkaar te halen, maar alleen al het uitbouwen is al een behoorlijke klus in mijn geval. Dus de open vraag:
Hebben jullie een idee waar ik naar moet kijken?

Groet Pascal
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #2
Naar de verwarming. Je kunt met een multimeter meten of hij nog heel is, of een eventuele thermische beveiliging nog heel is en of hij wel spanning krijgt.
 

P.A.

 • #3
Beste sleutelmeneer. Vanavond de vaatwasser uitgebouwd. Verwarming gemeten. Weerstand is 27,7 ohm. Is dit binnen de juiste waarden? Volgens mij moet dit ronde de 25 zijn, dus goed.
Kijken of die stroom krijgt lukt mij niet indie hij uit elkaar ligt.
Temperatuursensor gecontroleerd, deze is optisch oké. Echter weerstand op het printje gemeten, zitten 4 baantjes op waar de stekker overheen zit. Bij geen enkele combinatie meet ik weerstand. Lijkt mij vreemd en waarschijnlijk de oorzaak.
Ik ga een sensor bestellen.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #4
Ik denk dan inderdaad verw relais op de printplaar. In principe kan die losgefikt zijn of kapot. Schakelcontacten zijn onderbroken in niet ingeschakelde toesten, dus ook oneindig in principe.
 

P.A.

 • #5
Hallo Sleutelmeneer. Dank voor jouw snelle antwoorden!
Dus jij denkt eerder het relais i.p.v. de temperatuursensor waar ik geen weerstand op meet?
Op welke printplaat zit deze dan? je hebt een kastje onderin de vaatwasser zitten en uiteraard bij de knoppen aan de binnenkant van de deur.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #6
Oh excuus ik heb het verkeerd begrepen. Ik dacht dat je de verwarming terug naar de print door had gemeten en dat daar geen weerstand op zat. Kun je eens een foto sturen van de temp sensor die je gemeten hebt.

Graag ook even volledige servicenr vermelden, begint met 85 en is een lang nr. Dan kan ik het nakijken.
 

P.A.

 • #7
tempImageVV1O83.jpg
 

P.A.

 • #8
tempImagee5ncVB.jpg
 

P.A.

 • #9
Hallo Sleutelmeneer.
Heb je aan deze foto's iets?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #10
Graag het nr nog. Dit is de optische sensor met 2 functies inderdaad. Volgens mij vuilgraadsensor en ntc in een.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #12
Op de vaatwasser zelf op het typeplaatje staat een servicenr
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #13
Maargoed je hebt wel het juiste onderdeel iniedergeval. Alleen dan kon ik je nog laten weten wat de waardes zijn en de aansluitpolen wellicht.
 

P.A.

 • #14
F5A95919-968A-4D0B-827C-F28EA882A756.jpeg
 

P.A.

 • #15
Hier een foto van het plaatje. Ik heb helemaal geen weerstand gemeten op de sensor. Welke combi ik ook maakte op de 4 banen van de aansluiting. Een beetje vreemd, maar meerdere malen de meting herhaald.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #16
Helaas ik heb er verder geen informatie over. Een ntc moet wel een weerstand hebben iniedergeval maar hij is optisch en dus maakt hij gebruik van een led en het lezen van het licht daarvan op de een of andere manier maar wat voor een weerstand hij dan zou moeten hebben weet ik niet zeker. Al zou je logischerwijs wel iniedergeval een weerstand moeten meten. Volgens mij is het tevens een vuilgraad sensor die de lichtbreking meet op 2 contacten en een ntc op de andere 2, dan moet iniedergeval ergend een waarde van x kOhm te meten moeten zijn. Dus je zit goed denk ik :)
 

P.A.

 • #17
We gaan het zien. Had gehoopt dat deze vandaag binnen zou zijn gekomen, maar helaas. Eigenlijk ook geen info wanneer wel.
indoen binnen en gemonteerd, laat ik het weten. Dank voor het meedenken!
 

P.A.

 • #18
Helaas. De temp. sensor is niet de veroorzaker.
Elektronisch kasje zit bij deze machine onderaan aan de voorkant. Van hieruit lopen 2 zwarte draden naar de verwarming. Wanneer ik de stekker op de verwarming los haal, blijft de machine gewoon draaien. Geen foutcodes. Dus geen verschil. Indien ik op de connector dan wisselstroom meet, meet ik hier niks op. Terwijl de machine loopt. Toch het relais op de printplaat?
Printplaat bekeken. Hier zie ik optisch geen losgeraakte solderingen aan. ook een foto van dat gebied gemaakt en eens goed uitvergroot. Geen afwijkingen eraan kunnen zien. Ik heb een foto van het kastje en de printplaat met het gebied toegevoegd.

tempImageRtUvfI.png tempImageiofZN1.png
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #19
Pootjes even nameten. Ik kan dat zo ook niet zien. Maar baantjes nalopen nummer van relais opzoeken, spoel doormeten en schakelcontacten evt. Kan soms ook mechanisch defect gaan. Maar er komt niet meteen 230v op de verwarming. Pas na enige tijd na het voorspoelen of op een korter programma eerder. Geen spanning op verwarming lijkt toch op defecte aansturing.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu