Vaatwasser AEG Favorit 40860i foutcode C1

Dvanaken

 • #1
Onze vaatwasser AEG Favorit 40860i (pnc 111 577 497 ?) geeft op een aantal vaste momenten in het programma (bij waternemen) de code C1.

Uit verschillende berichten hier op het forum begrijp ik dat dat kan komen door lage waterdruk of slechte toevoer waardoor het gewenste waterniveau niet (op tijd) wordt bereikt.

Dat komt overeen met wat ik heb gezien: als de storing optreedt zit er minder water in dan wanneer het programma weer verder gaat (na vaatwasser open/dicht of uit/aan gaat het waternemen weer verder en gaat het programma wel door).

Gedaan:
 • Kraan open? :roll: Ja, komt veel water uit.
  Zeefje bij de kraan gecontroleerd, schoon.
  Aanvoer losgekoppeld van de kuip en in een tijltje laten lopen bij waternemen: komt water uit, maar met een stuk minder kracht dan uit de kraan.
  Voor de zekerheid het labyrinth schoongemaakt (maar zag er nog schoon uit)
  De dikke slang van labyrinth naar kuip nog een keer gecontroleerd (die gaf vorig jaar een C3 probleem), maar die was nog schoon.
  De aanvoerslang ligt niet in een knik.
  Filter in de kuip schoongemaakt (was ook niet echt vies).

Daarna de machine nog een keer geprobeerd zonder de losse dingen in de kuip (filter, draaiarm, plaat waar het filter in zit) zodat er geen belemmeringen tussen de aanvoer en de kuip zitten ==> helaas weer C1.

Wat kan ik verder nog doen? Kan de watertoevoer op de een of andere manier nog vergroot worden? Hoe kan ik controleren dat de 'watertoevoerregelaar' nog goed is?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Techrax

  • #2
  Controleert u het inlaatventiel even en meet het door, indien u oneindig meet is het ventiel stuk en dient u het te vervangen.
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #3
  Die meet gerust wel goed door , het is of de kraan indien dit een beluchten kraan is of het waterslot gaat soms niet geheel open.
  Dus een kraan met beluchting is mijn eerste ingeving.
   

  Dvanaken

  • #4
  Het is inderdaad een beluchte kraan.
  Ik heb helaas de beluchter niet los kunnen krijgen, gereedschap dat ik heb kan er niet op/bij. (pijpsleutel past misschien, maar die heb ik hier niet)
  Ik zou dan de hele kraan van de muur moeten halen en daar heb ik vandaag geen tijd voor.

  Wat ik nog wel heb gedaan, om te testen: op de aanvoerslang zit onder het zeefje een rubber ringetje (is dat een terugslagklepje?). Omdat dat de aanvoer van water ook zou kunnen belemmeren heb ik dat ringetje er tussen uit gehaald en de machine nog eens laten lopen. Nu wordt er beduidend meer water toegevoerd en treed de C1 storing niet op.
  Maar...voordat de machine de toevoer stopt, loopt er een heleboel water uit het overlooppijpje, zoveel dat (als ik het pijpje niet in een teil had laten lopen) ongetwijfeld C3 (vlotter op de bodemplaat) zou zijn ingetreden.

  Het is dus geen oplossing, maar doet mij wel denken dat a) het niet aan de kraan ligt en b) het waterslot ook goed werkt (aangenomen dat dat het gedeelte is dat aan de machinekant van de invoerslang zit).

  Hebben jullie met deze extra gegevens nog suggesties?
   

  Dvanaken

  • #5
  Heb het inmiddels op een andere kraan geprobeerd (die van de wasmachine), maar ook hier geeft ie C1.

  De kraan zal het dus niet zijn.

  S.oldeerbout zei ook nog 'of het waterslot gaat soms niet geheel open. '. Kan ik dat controleren of er iets aan doen?

  En bedoel je met het waterslot de besturing van de machine die het water inlaat of de aansluiting-met-rubbertje-en-zeef aan de kraan? :?:

  Sta op het punt om de machine naar de stort te brengen, maar vind het zonde als er tegen kleine kosten nog iets aan gedaan kan worden. :)
   

  Techrax

  • #6
  U kunt proberen om een beetje soda met warm water in het ventiel te doen, een paar uur laten weken en opnieuw proberen met testen. Hiermee lost u al het vuil en kalk op waardoor het klepje in het ventiel niet blijft hangen als hij het dan nog niet doet is waarschijnlijk het ventiel defect.
   

  Dvanaken

  • #7
  Hij staat nu te weken...
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu