Uitvlakken en dekvloer op 10cm betonlaag

TornadoGo

  • #1
Ik heb afgelopen tijd al de nodige uren passief doorgebracht op dit mooie forum. De aanleiding daarvoor is dat wij zeer waarschijnlijk een huis uit 1926 gaan kopen. Het huis wordt nu door een projectontwikkelaar gestript en volledig gerenoveerd aan de buitenzijde, de binnenzijde wordt casco opgeleverd. Concreet; kale betonnen verdiepingsvloeren (BG en 1e), mantelbuizen van buiten naar binnen, geen trappen, geen isolatie, gewoon kaalgestript en verder niets. We moeten dus aan de bak als de koop doorgaat. Ik heb al aardig wat research gedaan m.b.t. te gebruiken methodes en materialen maar kom er nog niet helemaal uit, ik zal de komende tijd dus regelmatig vragen hebben. :) Het eerste onderwerp waar ik niet echt uitkom is het volgende:

De begane grond en de eerste verdiepingsvloer zijn gemaakt van gewapend beton van 10cm dikte, de oude cementdeklaag is daar vanaf gesloopt. Het zichtbare beton zit nu vol met oneffenheden variërend van ongeveer 1-10mm. Hierop moet een zwevende dekvloer worden gerealiseerd die niet zwaarder mag zijn dan totaal 30kg/m2. Het gaat totaal over een oppervlakte van 180m2. In de dekvloer wil ik graag vloerverwarming verwerken. Ik moet rekening houden met geringe opbouwhoogte, ik weet nog niet precies hoeveel ruimte er is.

Vragen:
- Is er een 'droge' methode om de vloer uit te vlakken waarbij ik niet teveel hoogte verlies? Ik lees bijvoorbeeld dat glaswolpanelen speciaal voor zwevende vloeren ook enige oneffenheden kunnen opvangen maar kan nergens terugvinden hoe groot die oneffenheden dan mogen zijn.
- Ik heb qua vloeropbouw het volgende in gedachten; (1) betonlaag, (2) optioneel uitvullen, (3) dempende laag om de vloer zwevend te maken, (4) resol hardschuim platen ter isolatie, (5) noppenplaat met vloerverwarming, (6) airbase cementdekvloer. Zijn er op- of aanmerkingen met betrekking tot deze opbouw?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Er bestaat een cement gebonden mortel waar eps korrels zijn verwerkt, licht van gewicht. Voor het merk zie pb.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Bedoel je in de vloeropbouw met betonlaag de bestaande vloer of wil je er nieuwe beton opstorten?

Er zijn ook volledig droogbouwsystemen met vloerverwarming.

10cm betonvloer? Dat klinkt erg dun :denk:

Tip: Maak eerst een totaalplan voor de woning. Bedenk hoe het er over tien jaar (ofzo) uit moet zien. Anders ga je nu keuzes maken die je later in de weg zitten.
Tip2: Isoleer minimaal volgens de nieuwbouwnormen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
10 cm is voor 1926 niets bijzonders, 8 cm kom ik ook regelmatig tegen, kleine overspanningen en minimale dekking en geen leidingen in de vloer destijds.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu