Uitstroomsysteem oude wc merk: Diturvit

Kaatje.k

  • #1
Ik hoop zo dat iemand mij kan helpen! Ik heb al advies gevraagd bij loodgieters en krijg dan te horen dat ik maar een nieuwe wc moet aanschaffen. Ik vind dat reuze zonde omdat alles nog gaaf is behalve een mankement aan het uitstroomsysteem.
Ik heb een nieuwe rubber bal gekocht en die past. Maar die bal moet bevestigd worden aan de ijzer stangetjef. Maar die gaat niet helemaal door naar de onderkant binnen in de bal zodat je er een moertje op zou kunnen zetten. Ik kan hem erdoor forseren maar dan ben ik bang dat er een hoogteverschil ontstaat waardoor de bal niet goed aansluit. Ik weet niet hoe dat origineel in elkaar stak maar ik moet dus iets weten te vinden hoe die rubber bal aan die ijzeren staaf blijft zitten. Is er een lijm die rubber met ijzer verbindt? En zou dat de druk van het water kunnen weerstaan als je de bal naar boven trekt?
Ik doe hier maar een aantal foto's bij en hoop dat ik als leek (vrouw van 77) duidelijk was in mijn verhaal?
Ik had ook misschien gewoon kunnen zeggen: welke lijm plakt rubber en ijzer aan elkaar?
Alvast bedankt voor tips en hulp.

ijzeren stang met bal.jpg bovenkant bal waar stang in moet.jpg binnenkant bal.jpg benodigd onderdeel.jpg Name Diturvit.jpg Duo blok.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Klusser1954

  • #2
Hoe zat de oude bal aan het stangetje?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Het staafje gewoon wat harder aandrukken, er zit een randje aan het uiteinde dat in de bal klem komt te zitten.
 

Kaatje.k

  • #4
Dank voor de reacties!
@ Klusser 1954
Ik weet niet hoe de oude bal aan het stangetje zat. Een klusser zou het binnenwerk voor mij maken, heeft alles uit elkaar gehaald en zoals hij zei "dingen passend proberen te maken" heeft een nieuwe vlotter geplaatst, kon geen nieuwe bal vinden (die heb ik zelf via dit forum gevonden!) en is daarna niet meer op komen dagen.
@ Jan
Ik heb nogmaals gekeken maar er zit geen randje aan het uiteinde. Het is een soort schroefdraad (denk ik) die opeens ophoudt.

uiteinde stangetjejpg.jpg
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Kijk hier eens bij, er staat een stangetje met schroefdraad bij met twee moertjes.
Waarschijnlijk moet de stang door de bal gedrukt/gedraaid worden en met de moertjes vastgezet worden, draai de moertjes niet te hard aan om de rubber bal niet te vervormen.
 

Kaatje.k

  • #6
Ik heb de stang op die website bekeken Jan en die geeft inderdaad aan dat je aan de onderkant een moertje moet schroeven. Maar aan de bovenkant is dan geen schroefdraad zodat je het knopje dat boven aan de stang geschroefd moet worden er niet op kan draaien. (zie foto)
Dat zo'n kleinigheidje zo'n probleem kan geven!

foute stang.JPG
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Het probleem zit in de bol en trekstang.
het is een andere oude type bol die loopt taps toe.

Naamloos.jpg

En die andere is vlakke zodat je stang dan te kort is.
Je zou nog kunnen proberen om een langere messing draad stang te nemen met boven op 2 messing moertjes vast draaien.
In het buis je laten glijden eventueel wat op maat vijlen
Dan onder een messing moertje met ringentje daar dan de bol drukken en binnen in de bol het ringetje met moertje zet.
1626346298969.png
 
  • Like
Waarderingen: Kaatje.k

Kaatje.k

  • #8
Mag ik Henk253 nog even iets vragen?
Ik had de meest rechtse bal gekocht maar de linkse is inderdaad wat hoger wat beter is voor het tekorte stangetje. Maar hoe heet die rubber bal links? Wat moet ik precies opgeven als ik die wil bestellen.
Het idee vanhet stangetje verlengen is helaas te ingewikkeld voor mij dus een andere hogere passende rubber bal zou de uitkomst voor mij zijn.
Ja, ik heb nog steeds het probleem, de bal ligt los op het gat en die haal ik met mijn hand eruit als ik wil spoelen. Voor gasten niet leuk!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
Die linkse is niet meer te verkrijgen.
Wat je kunt doen is het mechanisme er uit te halen samen met de balg en naar een ijzerwarenzaak toe te gaan en hun vragen als hun de draadstang kunnen verlengen.
Naamloos.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu